Τους δικαιούχους για δεύτερη σύνταξη από το ΙΚΑ λόγω γήρατος ορίζει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ για όσους μπορούν να κατοχυρώσουν όριο ηλικίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2010.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή από το Δημόσιο - εκτός από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη ως ανάπηροι και θύματα πολέμου καθώς και τις μητέρες που λαμβάνουν ισόβια σύνταξη πολύτεκνης, εφόσον κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας που απαιτείται σε κάθε περίπτωση για την απονομή πλήρους σύνταξης και έχουν πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες προς το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης ελάχιστες ημέρες ασφάλισης, οι οποίες δεν μπορεί να λιγότερες από 6.000.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, προβλέπεται και η δυνατότητα χορήγησης δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος με μειωμένο κατά 50% ποσό. Για τις γυναίκες ασφαλισμένες που έχουν 4.800 ημέρες μεικτής ασφάλισης, από 1-1-2011, το όριο ηλικίας των 60 ετών, που ίσχυε το 2010 για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος, μειωμένης κατά 50%, σύμφωνα με τον Ν. 3863/2010, αυξάνεται κατά ένα έτος και κάθε επόμενο έτος, μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

Στην περίπτωση αυτή οι ασφαλισμένες δικαιούνται δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος στο όριο ηλικίας που έχει διαμορφωθεί κατά την εν λόγω αύξηση και ισχύει κατά το έτος που συμπληρώνεται το 60ο έτος της ηλικίας τους. Επομένως το κριτήριο που καθορίζει την ηλικία στην οποία χορηγείται δεύτερη μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος στις γυναίκες ασφαλισμένες είναι το έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που καθορίζονται από το νόμο 4093/2012 ισχύουν, βάσει της εγκυκλίου, για όσους από 1η Ιανουαρίου 2013 δικαιούνται χορήγηση δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος από ίδιο δικαίωμα σε ασφαλισμένους που δεν είχαν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 ισχύουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που καθορίζονται από το νόμο 4093/2012.


 
Top