Τον διπλασιασμό του όγκου διακίνησης εμπορευμάτων μέσα από τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά και την κατασκευή κέντρου μεταποίησης στη χώρα μας συμφώνησε με τον αμερικανικό κολοσσό Hewlett-Packard σε μυστική συνάντηση που είχε την προηγούμενη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππά με την ηγετική ομάδα της αμερικανικής εταιρείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία του Σαββάτου».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η συνάντηση, η οποία έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αμερική και συνδέεται με τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός για την προσέλκυση επενδυτών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα κορυφαία στελέχη της HP William Long, αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τη διακίνηση των προϊόντων της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, και ο Stuart Pann, επικεφαλής των αντιπροέδρων της HP. Οι δύο τους φέρονται να ζήτησαν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την εύρυθμη λειτουργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε ο επιπλέον όγκος εμπορευμάτων να μπορεί να διακινηθεί χωρίς προβλήματα.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν, όπως αναφέρει η «Ημερησία του Σαββάτου» είχαν να κάνουν με ζητήματα φορολογίας που απασχολούν την HP, προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του κέντρου μεταποίησης που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μετατρέψει τη χώρα μας σε διαμετακομιστικό κέντρο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και παγκόσμιο.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως η ηγετική ομάδα της HP έχει τις καλύτερες εντυπώσεις από τη συνάντηση καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν άμεσα μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά σε δυναμικό και σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο - πύλη της ΝΑ Ευρώπης.

Στόχος της Hewlett-Packard είναι να αυξήσει σημαντικά την εμπορευματική κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά και να αποτελέσει τον βασικό προμηθευτή σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και των Υποσαχάριων Χωρών (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Σουδάν, Τσαντ, Δημοκρατία του Νίγηρα, Μάλι, Μαυριτανία) εκτός από τα Βαλκάνια που ήδη δραστηριοποιείται μέσω των προϊόντων που μεταφέρουν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Από τη συμφωνία αυτή κερδισμένα βγαίνουν και τα δύο μέρη αφού, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον πρωθυπουργό τονίστηκε ότι αν υλοποιηθεί η παραπάνω συμφωνία, τότε η εταιρεία θα εξοικονομεί περίπου 1 δισ. δολάρια τον χρόνο από τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων της, καθώς η διακίνηση προϊόντων μέσω του Πειραιά με τρένο φτάνουν στην Τσεχία μέσα σε τέσσερις ημέρες, όταν οι εναλλακτικές διαδρομές απαιτούν δώδεκα μέρες!


Όσον αφορά στη χώρα μας η συμφωνία θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας είτε αυτό αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είτε το λιμάνι του Πειραιά. Μάλιστα γίνεται λόγος για χιλιάδες θέσεις εργασίας σε περίπτωση που κατασκευαστεί το κέντρο μεταποίησης.

«Η HP είναι μόνον η αρχή, υπάρχει “ουρά” από ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», δηλώνει στην «Ημερησία του Σαββάτου» κυβερνητικό στέλεχος που δεν κατονομάζεται.

Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Dell αναμένεται να είναι η επόμενη μεγάλη συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά προϊόντων μέσω σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες είναι τα αιτήματα που κατατίθενται στα γραφεία του Οργανισμού για παρόμοιες συμφωνίες, ωστόσο τονίζεται πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βλέπει διστακτικά την επέκταση των δραστηριοτήτων της λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και λόγω επιβάρυνσης του δικτύου, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να παρουσιάζει βλάβες που δημιουργούν καθυστερήσεις.

Μέχρι στιγμής η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υπογράψει στρατηγικές συμμαχίες με τις εταιρείες HUAWEI, SONY, HP και Cisco, μεταφέροντας 26 τρένα κάθε μήνα και μέχρι τον Μάιο του 2016 αναμένεται να έχουν διακινηθεί συνολικά 500 τρένα πάνω στις ελληνικές ράγες. Από την αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών αναμένεται να υπάρξει και αύξηση του τζίρου, από 16 εκατ. ευρώ το 2014 σε 20 εκατ. ευρώ το 2015 και σε 30 εκατ. ευρώ το 2016.

Επίσης Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ φέρονται ότι βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ασίας αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης για τη μεταφορά των μεγάλων φορτίων των αυτοκινητοβιομηχανιών τόσο από την Ασία προς την Κεντρική Ευρώπη, προσελκύοντας KIA Motors και Hyundai, όσο και αντίστροφα προσελκύοντας BMW, Skoda κ.ά.

Στόχος είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να εξασφαλίσει την επιστροφή γεμάτων τρένων από Κεντρική Ευρώπη, πετυχαίνοντας ακόμα πιο δελεαστικές τιμές για τις εταιρείες που θα μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους με τον σιδηρόδρομο.

Τέλος το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι οι μεγαλύτεροι «πελάτες» της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης και η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση της μεγάλης συμφωνίας με την HP εκτιμώντας πως απ΄όλα αυτά μπορεί να προκύψει ένας τζίρος 111,45 δισ. δολαρίων.


 
Top