Πέρα από το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ του 2015 και τις αλλαγές που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, το αμέσως ερχόμενο διάστημα θα έρθουν 4 νέα χαράτσια.

Σύμφωνα με το Mega, πρόκειται για τα εξής:


  • Τέλη Κυκλοφορίας

Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας θα γίνουν όπως φέτος, όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης είπε. Οι αλλαγές αυτές θα φέρουν επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μη ρυπογόνων οχημάτων (τα συνολικά έσοδα υπολογίζεται να φθάσουν τα 50 με 120 εκατ.

Είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί και φόρος δακτυλίου (τα συνολικά έσοδα του οποίου θα φθάσουν τα 100 εκατ. Ευρώ) . Ο φόρος δακτυλίου θα επιβαρύνει, κυρίως, όσους έχουν παλιά ρυπογόνα αυτοκίνητα και κινούνται στον μικρό δακτύλιο.Συγκεκριμένα θα επιβάλλεται σε αυτοκίνητα, φορτηγά και ταξί τα οποία ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερη. Το κόστος του τέλους δακτυλίου βάσει της οδηγίας ρύπων στην οποία ανήκει κάθε αυτοκίνητο και θα ανέρχεται από 20 ευρώ έως 70 ευρώ για τα αυτοκίνητα, ενώ στα φορτηγά ίσως φτάσει και τα 350 ευρώ. Το μέτρο δεν αποκλείεται να ισχύσει και για τους μόνιμους κατοίκους.


  • Βαρύς φόρος ακινήτων το 2016

Οι παράλογες αντικειμενικές αναμένεται να μείνουν και το 2016 καθώς η αλλαγή τους προβλέπεται να έρθει από το 2017. Οσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του φόρου ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν ο ιδιοκτήτες το 2016, σύμφωνα με τα όσα λέει ο κ. Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αντικατασταθεί από ένα νέο φόρο με προοδευτική κλίμακα που θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα γίνει προσπάθεια να θεσπιστεί αφορολόγητο της τάξης των 50.000 ευρώ της εμπορικής αξίας.


  • Ο... άγνωστος φόρος

Το τρίτο χαράτσι που έρχεται είναι ακόμη άγνωστο, αλλά αναμένεται να γίνει γνωστό μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πρόκειται για το φόρο που θα αντικαταστήσει το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Και αν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έλεγε ότι τα ισόδυναμα για την κατάργησή του θα είναι δύο με τρία, ο κ. Αλεξιάδης το Σάββατο, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ξεκαθάρισε ότι ο φόρος που θα αντικαταστήσει το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα πρέπει να είναι ένας σταθερός φόρος. Επανέλαβε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή του ΦΠΑ στο 13% και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που εξετάζονται.


  • Νέος έκτακτος φόρος για συντάξεις

Οσον αφορά το τέταρτο χαράτσι που έρχεται αφορά τους συνταξιούχους, μιας και αναμένεται να μπει νέος έκτακτος φόρος στις συντάξεις προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα στα Ταμεία.


 
Top