Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Παρασκευή ήταν μόλις ο πρώτος από τους 11 δύσκολους "κάβους" που έχουν μπροστά τους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο, για να κλείσουν επιτυχώς τον έλεγχο των δανειστών και να φθάσουν στον στόχο τους. Αυτός δεν είναι άλλος από την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της κάτι λιγότερο από δύο μήνες -ορόσημο αποτελεί το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου- αλλά στο διάστημα αυτό ξεχωρίζει ένα συγκεκριμένο 10ήμερο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου θα πρέπει να προετοιμαστεί και να ψηφιστεί η λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων.

Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο, η Αθήνα θα βρίσκεται υπό διαρκή πίεση με εκθέσεις αξιολόγησης, διαπραγματεύσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Το ερώτημα θα παραμένει, εάν είναι αρκετός ο χρόνος ή αν θα υπάρξουν καθυστερήσεις που ενδεχομένως θα θέσουν σε κίνδυνο το εγχείρημα της ομαλής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και γενικότερα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των δανειστών προς την Αθήνα.

Η αρχή του οδικού χάρτη εντοπίζεται αυτή την εβδομάδα:

α) με την έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

β) με την κατάρτιση της πρώτης έκθεσης αξιολόγησης των θεσμών για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε

γ) με τη συνεδρίαση του Euroworking Group που θα εξετάσει την εν λόγω έκθεση.

Το EWG θα συνεδριάσει εκτάκτως και μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη και ανάλογα με το τι θα αναφέρει η έκθεση των θεσμών, θα εισηγηθεί και την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Διαφορετικά θα ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει –άμεσα– περαιτέρω δράσεις, ώστε να ικανοποιηθεί το σύνολο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων.

Παρόλο που η κατάσταση στα κρατικά ταμεία δεν είναι στο ίδιο οριακό σημείο όπου βρισκόταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν πως «θα ήταν καλό» να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου ούτως ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να αναζητήσει ξανά το υπουργείο Οικονομικών ρευστότητα από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης ώστε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον δεν προκύψει πρόβλημα με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, τότε ο ESM αναμένεται να συνεδριάσει και να εκταμιεύσει τα 2 δισ. ευρώ μεταξύ 26 και 28 Οκτωβρίου.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΟΡΟΣΗΜΑ

Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν και οι ημερομηνίες "κλειδιά" είναι οι εξής:

19-20 Οκτωβρίου
Οι Θεσμοί ολοκληρώνουν και στέλνουν στο EuroWorking Group την έκθεση για το κατά πόσο υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση.

20 Οκτωβρίου
Ερχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για μία αρχική συζήτηση με την κυβέρνηση και σχεδιασμό της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

21 Οκτωβρίου
Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group για να εξετάσει την έκθεση των Θεσμών για το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων.

23-26 Οκτωβρίου
Οι θεσμοί προετοιμάζουν τη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Αυτή εγκρίνεται από το EuroWorking Group και ξεκινά η φάση υλοποίησής τους από την Αθήνα.

26-28 Οκτωβρίου
Συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να εγκρίνει την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ. Εφόσον η απόφαση είναι θετική, προχωράει άμεσα και η εκταμίευση.

4 Νοεμβρίου
Θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο με προαπαιτούμενα για την εκταμίευση 1 δισ. από τη δόση.

9 Νοεμβρίου
Προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα αξιολογήσει κατά πόσο η Αθήνα ανταποκρίθηκε στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και τα βήματα που έχουν γίνει για τον πρώτο έλεγχο.

Πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου
Ξεκινά επίσημα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος με επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.

11-12 Νοεμβρίου
Αν δεν προκύψει πρόβλημα με την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, ο ESM εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

7 Δεκεμβρίου
Προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Θεωρητικά, έως τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και να μην υπάρχει άλλη εκκρεμότητα από την ελληνική πλευρά.


 
Top