Εν αναμονή της ΚΥΑ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκονται εδώ και μήνες, οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας, μαζί και της Ηλείας, αναφορικά με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και που καταβάλλονται για μια σειρά ζωονόσων που αφενός οδηγούν σε θανατώσεις ζώων (π.χ. καταρροϊκός πυρετός, αφθώδης πυρετός, ευλογιά των προβάτων, φυματίωση, βρουκέλλωση βοοειδών κ.λπ.), καθώς και για τα προγράμματα αγοράς φαρμάκων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε ζωονόσους όπως έγινε στον καταρροϊκό, για το 2014 και φυσικά για το 2015.

Κι ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το που ακριβώς βρίσκεται το θέμα αφού ο πραγματικός λόγος που τόσο καιρό δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για την πληρωμή των αποζημιώσεων ήταν ότι δεν υπήρχαν οι πόροι λόγω της οικονομικής κρίσης τη χρονιά που πέρασε, χθες σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο ζήτησε από την Δ/νση Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας, να στείλει όλες τις καταστάσεις με τα στοιχεία των δικαιούχων κτηνοτρόφων του νομού καθώς και τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Για τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, η Δ/νση κτηνιατρικής έχει ζητήσει για την καταβολή αποζημιώσεων περίπου 40.000 ευρώ για τα φάρμακα, 75.000 ευρώ για φυματίωση και βρουκέλλωση και 10.000 ευρώ για ον μελιταίο πυρετό. Τα χρήματα αυτά αφορούν το 2014 και σε ότι αφορά την σφαγή των ζώων εξαιτίας ζωονόσων και το 2015 ( έως τώρα), αφού την φετινή χρονιά δεν χρησιμοποιήθηκαν φάρμακα για τον καταρροϊκό, αφού κρούσματα δεν υπήρξαν.

Έτσι, φαίνεται να ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων σύμφωνα με τις παραπάνω ενδείξεις, αλλά σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι τέλος του Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη θα έχουμε πληρωμές. Γεγονός σημαντικό και κυρίως για τους κτηνοτρόφους που αναγκάστηκαν να θανατώσουν ζώα, αφού τώρα με την καταβολή των αποζημιώσεων θα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανασύσταση των κοπαδιών τους.

εφημερίδα Πρωϊνή
 
Top