Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, στις 23:44 ώρα Ελλάδος, το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, υποδέχεται επισήμως το φθινόπωρο, καθώς την ώρα εκείνη θα λάβει χώρα η φετινή φθινοπωρινή ισημερία. Αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα εγκαινιασθεί η άνοιξη με την εαρινή ισημερία.
Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι κατά τη φθινοπωρινή ισημερία η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον Ισημερινό, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ημερομηνία της «ισημερίας», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Έτσι, στην Αθήνα, που βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η πραγματική «ίση ημέρα - ίση νύχτα» θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε, σταδιακά οι νύχτες (Ήλιος κάτω από τον ορίζοντα) θα αρχίσουν να διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες (Ήλιος πάνω από τον ορίζοντα), έως το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου φέτος, οπότε η διάρκεια της νύχτας θα βρεθεί στο ζενίθ της.
Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, αποτελούν περιοδικά (ανά εξάμηνο) αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της που βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν ποικίλες μυθικές σημασίες.
Tο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου θα εορτάσει την φθινοπωρινή ισημερία με την παράσταση θόλου «Lichtmond: Το Φωτεινό Σύμπαν», η οποία θα προβληθεί μόνο το βράδυ του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια της παράστασης είναι 51 λεπτά και προτείνεται για ενήλικες και παιδιά Γυμνασίου και άνω.
Πρόκειται για μια βραβευμένη παραγωγή που αποτελεί ένα «ποιητικό ταξίδι» ανάμεσα σε ήχους και εικονικά τοπία, σε έναν κόσμο με τους δικούς του φανταστικούς ήλιους και την δική του ιδιαίτερη Γη, μια «κατάδυση» σε έναν ωκεανό από ηλεκτρονικούς ήχους και με συναρπαστικές ψηφιακές εικόνες.
Ένα από τα μέλη της ομάδας που σκηνοθέτησε την παράσταση, ο Τόμας Κράουπε, ο οποίος είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πλανηταρίων (IPS) και διευθυντής του Πλανηταρίου του Αμβούργου, θα προλογίσει την παράσταση.
Την ημέρα αυτή και μόνο (Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου), θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες 18:30, 20:00 και 21:00). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 17:30 της ίδιας ημέρας.
Πηγή: Real