Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στα στέκια των φοιτητικών παρατάξεων, δημιουργώντας προβληματισμούς για τις τυχόν αντιδράσεις που θα προκληθούν μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Είναι γεγονός ότι όλες οι φοιτητικές παρατάξεις θεωρούν «κόκκινο πανί» την παρουσία της Χρυσής Αυγής μέσα στα πανεπιστήμια. Από την άλλη, τη μονοτονία τού έως τώρα υποτονικού προεκλογικού κλίματος έσπασαν χθες τα επεισόδια που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα μέλη της Χ.Α. παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα σε Ρέθυμνο και Ιεράπετρα, όπου έχουν έδρα πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ. Εκεί φέρεται να γίνεται προετοιμασία με αφίσες και με ονόματα φοιτητών που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα στις φοιτητικές εκλογές. Σε εμβληματικές, επίσης, σχολές της Αθήνας υπάρχει πρόθεση η Χρυσή Αυγή να κάνει την εμφάνισή της στις εκλογές, χωρίς πάντως να έχει διευκρινισθεί εάν τελικά θα υπάρξει και ψηφοδέλτιο. Βέβαια, όπως συνέβη πρόσφατα με πλαίσιο προτάσεων που παρουσιάστηκε σε φοιτητική συνέλευση σχολής του Ρεθύμνου, υπάρχει περίπτωση να επιχειρηθεί να εμφανιστεί ψηφοδέλτιο της Χ.Α. με τον μανδύα του ανεξάρτητου.
Ευρύτερα, άλλωστε, υπάρχει η πρόθεση του κόμματος να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Και αυτό, διότι εκτιμάται ότι η δύναμη που παρουσίασε το κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές αποτυπώνεται και στις τάξεις της νεολαίας. Στο ίδιο πλαίσιο, εκπρόσωποι παρατάξεων κομμάτων της Αριστεράς, που μίλησαν χθες στην «Κ», θεωρούν ότι η Χ.Α. μπορεί να αλιεύσει ψήφους και από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Από την πλευρά τους πάντως, οι φοιτητικές παρατάξεις θεωρείται ότι θα αντιδράσουν στην ενδεχόμενη παρουσία μιας φιλοναζιστικής νεολαίας εντός των ΑΕΙ. Αλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που το «εκλογοδικείο» των φοιτητικών παρατάξεων θα «κόψει» μια παράταξη με το επιχείρημα ότι οι ιδέες της δεν συνάδουν με τις αξίες, τις ιδέες και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Συγκεκριμένα, το 2004 φοιτητική παράταξη με την ονομασία «Φως» είχε επιχειρήσει να θέσει υποψηφιότητα σε κεντρικές σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως συνάντησε την αντίδραση των φοιτητικών παρατάξεων.
Γενικότερα, το προεκλογικό κλίμα έως και χθες ήταν ιδιαίτερα υποτονικό. Και αυτό, παρότι το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας φέρνει ανατροπές στα πανεπιστήμια και, κυρίως, τα ΤΕΙ, και παρότι οι φοιτητικές παρατάξεις επιχειρούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις βάζοντας το δικό τους αποτύπωμα στο ιδιαίτερα ρευστό τοπίο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μάλιστα, φέτος σε διάφορα ιδρύματα (Ιατρική και Νομική Αθήνας, Οικονομικό Αθηνών, ΑΠΘ, Πειραιώς, Νομική Θράκης, ΤΕΙ Λαμίας, Ηρακλείου, Λάρισας, Χαλκίδας) θα πρωτοεμφανιστεί και φοιτητική παράταξη της Δημοκρατικής Aριστεράς. «Η παρουσία μας θα είναι διακριτική, χωρίς τραπεζάκια και αφίσες. Δεν είμαστε παλαιοκομματικού τύπου παράταξη», ανέφερε χθες στην «Κ» ο Χρόνης Διαμαντόπουλος από τη νεολαία της ΔΗΜΑΡ.
Βέβαια, χθες το κλίμα δυναμιτίστηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς όταν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο ίδρυμα και επιτέθηκαν σε φοιτητές της παράταξης. Οι άγνωστοι έσπασαν τραπεζάκια της ΔΑΠ και οργανώσεων που μετείχαν στην εκδήλωση, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε και ένας φοιτητής. «Είναι γνωστό πως ενοχλεί η συμμετοχή στις διαδικασίες 130.000 νέων ανθρώπων, ωστόσο δεν υπάρχει επιστροφή. Οι νέοι έχουμε επιλέξει μια διαφορετική Ελλάδα, που δημιουργεί, συμμετέχει και πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, με πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και απαλλαγμένα από το άσυλο της ανομίας. Στέλνουμε στο περιθώριο τα άκρα. Απομονώνουμε όλους αυτούς που προσπαθούν να μετατρέψουν τη βία σε ιδεολογία, αναζητώντας ευκαιρίες για να ανακοπεί η θέληση για αλλαγή που κυριαρχεί στην κοινωνία. Η βία δεν έχει θέση στα αμφιθέατρα και έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να εκλείψει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Και πρόσθεσε, μιλώντας στην «Κ»: «Δεν πρέπει κάποιος να επικεντρώνει μόνο στη Χρυσή Αυγή. Για μας ισχύει το ίδιο για όποιον και αν επιθυμεί να συμμετάσχει στις εκλογές. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, αρκεί να αναγνωρίζει τις ανθρώπινες αξίες και να υπηρετεί το νόημα της Δημοκρατίας».
Πηγη: kathimerini