Θετικό για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των πρώτων δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που έκανε το σκάφος Nordic Exprlorer της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services (PGS) στις ελληνικές θάλασσες του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.

Πρόκειται για μια τεράστια θαλάσσια έκταση 225.000 τ.χλμ. από τη Νότια Κρήτη ως τη Δυτική Ελλάδα, με εξαίρεση τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό κόλπο και το Kατάκολο όπου γίνονται διαγωνισμοί με βάση παλαιότερες σεισμικές έρευνες.

Eπίσημη ενημέρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Οι δύο επιστήμονες του υπουργείου Ενέργειας που επέβαιναν στο πλοίο μετέφεραν χθες τα καλά νέα στον υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση:

«Οι πρώτες απεικονίσεις αν και όχι ακόμη πλήρως επεξεργασμένες, αποτυπώνουν ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για την πρώτη φάση επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών που θεωρούνται αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει για πρώτη φορά επισήμως ότι υπάρχουν ενδιαφέροντα κοιτάσματα στις θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου.

Ερευνες σε χιλιάδες χιλιόμετρα

Συνολικά οι Νορβηγοί της PGS έκαναν έρευνες επί τέσσερις μήνες, συνέλεξαν στοιχεία συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων και όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ «κάλυψαν μια έκαταση όση η Ρουμανία από την οποία μόνο η επιφάνεια στα νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου».

Στον υπουργό Ενέργειας παρουσιάστηκαν τα ευρήματα από την επεξεργασία του 30% των σεισμικών απεικονίσεων που πραγματοποίησαν οι Νορβηγοί της PGS από τον Νοέμβριο 2012 ως τις 25 Φεβρουαρίου 2013.

Σε ένα χρόνο ίσως μπει τρυπάνι

Η ερμηνεία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2013 και στη συνέχεια θα διατεθούν προς πώληση στην αγορά προκειμένου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 να προκηρυχθεί ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων.

Εταιρείες υδρογονανθράκων, όπως η γαλλική Total επέδειξαν ήδη ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα. Σχετικές συζητήσεις έγιναν και κατά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ετσι από χθες μετράει πλέον και επίσημα αντίστροφα ο χρόνος για να γίνει γνωστό σε μερικούς μήνες κατά πόσον υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ελληνικές θάλασσες και αν θα υπάρξουν ξένες εταιρείες να ενδιαφερθούν για την εξόρυξή του.

Οσον αφορά τους διαγωνισμούς που τρέχουν με τις επιλεγμένες εταιρείες για έρευνες από το Κατάκολο ως τα Ιωάννινα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου ώστε να προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ:

«Ενημερωτική σύσκεψη με τα στελέχη της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, για την πορεία, το χρονοδιάγραμμα και τα επιμέρους στάδια υλοποίησης του προγράμματος επεξεργασίας και ερμηνείας των γεωφυσικών δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος "Nordic Explorer" στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Οι δύο γεωεπιστήμονες - στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής που είχαν μεταβεί στο Λονδίνο για μετεκπαίδευση, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Νορβηγική εταιρεία PGS, παρουσίασαν στον Υπουργό και στα άλλα μέλη της Ομάδας Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί, τα πρώτα παραδείγματα των μετρήσεων και συζήτησαν την ποιότητά τους, δίνοντας και την περιγραφή της εξέλιξης της διαδικασίας.

Η συλλογή των δεδομένων ολοκληρώθηκε την 25η Φεβρουαρίου 2013 και ήδη γίνει το 30% της πρώτης φάσης επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών (fast track), που θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε.

Τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας αυτής, όπως παρουσιάστηκαν στον Υπουργό ΠΕΚΑ, πιστοποιούν ότι πληρούνται οι στόχοι της προκήρυξης που αφορούσαν στην υψηλή ποιότητα των δεδομένων, σε συνδυασμό με την ικανότητα καταγραφικής διείσδυσης σε μεγάλο βάθος. Οι πρώτες απεικονίσεις, αν και όχι ακόμη πλήρως επεξεργασμένες, αποτυπώνουν ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.

Βασική επιδίωξη και των δύο μερών (Ελληνικού Δημοσίου και PGS), είναι η τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, ώστε η προκήρυξη του επίσημου γύρου παραχωρήσεων να πραγματοποιηθεί εντός του α΄ εξαμήνου του 2014.

Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση του Υπουργού από τα στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής, αναφορικά με την εξέλιξη της αξιολόγησης των επιλεγμένων προσφορών για τις τρεις προς αδειοδότηση περιοχές σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης ("open door").

Οι εργασίες του προγράμματος αυτού εξελίσσονται απρόσκοπτα, ακολουθώντας το δοκιμασμένο και επιτυχημένο πρότυπο αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες, με βασικό στόχο την διαφάνεια και την αποτελεσματική θωράκιση των διαδικασιών και του αποτελέσματος της επιλογής αναδόχων.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής, οι διαπραγματεύσεις με τις επιλεγμένες εταιρείες θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Μαΐου 2013, ώστε στη συνέχεια το ΥΠΕΚΑ να συνάψει τις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την εργασία των επιστημονικών στελεχών του Υπουργείου και της αρμόδιας Επιτροπής, δήλωσε ότι ΄οι ρυθμοί του έργου σχετικά με την αναζήτηση Υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο και ηπειρωτικό χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, συνεχίζονται απρόσκοπτα και μεθοδικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, με εμπιστοσύνη στους στόχους και τις δυνατότητές μας».

Πηγή: iefimerida
 
Top