Αναταράξεις στην κυβέρνηση προκαλεί η νέα εμπλοκή που υπάρχει για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης και αποτελεί το προϊόν της συμφωνίας με την τρόικα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται σε ένα προβληματικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργούν και οι εταίροι της και στο νέο επεισόδιο πρωταγωνιστής είναι ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης, που έρχεται λίγο μετά την εμμονή του ΠαΣοΚ να συμπεριληφθούν ορισμένες διατάξεις, με πιο χαρακτηριστική, αυτή για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνείται να συνυπογράψει τη διάταξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση συμβασιούχων που έχει λήξει η σύμβασή τους από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά παραμένουν στις θέσεις τους έπειτα από προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, η τύχη της οποίας θα κριθεί σήμερα, εάν ψηφιστεί από τη Βουλή, θα δώσει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση, εκατοντάδων, κάποιοι μιλάνε για μερικές χιλιάδες, συμβασιούχων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο εργάζονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση με τη νέα ρύθμιση που επιχειρεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, θέλει, όπως λένε ανώτερες κυβερνητικές πηγές, να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταξύ της αίτησης προσωρινής διαταγής και της κύριας προσφυγής.

Ο κ. Ρουπακιώτης διαμήνυσε το βράδυ της Τετάρτης, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ότι δεν έχει πρόθεση να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο, προκαλώντας έκρηξη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου διαπίστωσαν πως για μια ακόμη φορά δημιουργείται μείζον πρόβλημα με στέλεχος που στηρίζει η ΔΗΜΑΡ.

Την αρχική έκπληξη διαδέχθηκε η οργή, καθώς η διάταξη έχει τη «σφραγίδα» του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ενώ είχε εξασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη του έτερου υποστηριζόμενου από τη ΔΗΜΑΡ, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του κ. Αντ. Μανιτάκη, που τον έχει υπό τον έλεγχό του, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης.

Ο κ. Ρουπακιώτης αρνείται να δεχθεί τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι συμβασιούχοι δεν θα μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους, αξιοποιώντας τις προσωρινές διαταγές που εκδίδουν τα μονομελή πρωτοδικεία. Ως εκ τούτου θα τίθενται εκτός Δημοσίου, ενώ δεν θα λαμβάνουν τις αποδοχές τους, μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή τους, κάτι που μπορεί να γίνει μετά από τέσσερα ή πέντε έτη.

Σταθερή άποψη του Πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να αποχωρήσουν δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια με συνοπτικές διαδικασίες. Και γι’ αυτό απόφαση του κ. Σαμαρά είναι να καταργηθεί η εξής διάταξη: «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Η κίνηση του κ. Ρουπακιώτη προκαλεί νέες ενδοκυβερνητικές τριβές και η εξέλιξη αυτή δημιούργησε προβληματισμό και στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και ενόχληση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πολλά θα κριθούν από την επικοινωνία που ενδεχομένως να έχουν σήμερα, ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης που απ’ ότι φαίνεται θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και θα επιχειρήσει να λύσει το νέο πρόβλημα που προέκυψε με ένα στέλεχος που στηρίζει.

Πηγή: tovima
 
Top