Κανένα ουσιαστικό όφελος για την εξέλιξη του έργου της Ολυμπίας Οδού δεν είχε η χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Αντ΄αυτού όσοι παραβρέθηκαν πως το κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό με τις ευθύνες για τα όσα δεν έχουν γίνει από την προηγούμενης σύσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία να έχουν ως στόχο τον Ηλείο υπουργό Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος αντέκρουσε τα όσα ακούστηκαν τόσο μέσα στην αίθουσα, όσο και αυτά που έχουν ειπωθεί εδώ και μέρες γενικότερα.
Έτσι ξεκίνησε ένας κύκλος έντασης με αντιπαραθέσεις έντονες ακόμα και μεταξύ βουλευτών όχι μόνο της τρικομματικής Κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ ειδικότερα.
Η έλλειψη ομοψυχίας «αναγνωρίστηκε» από πολλούς μέσα στη σύσκεψη και ζητήθηκε να συνεχίσουν όλοι μαζί εστιάζοντας στο βασικό στόχο που είναι η υλοποίηση του έργου για την Ηλεία.
Κόντρα Μαρίνου – Τζαβάρα – Κουτσούκου - Κατσιφάρα με Καφύρα στη μέση
Η ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Μαρίνος για την τύχη του ραντεβού που είχε αναλάβει να κλείσει η τετραμελής επιτροπή από την προηγούμενη σύσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου 2012, ουσιαστικά απευθυνόμενος προς τον αναπληρωτή ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Αν και ο κ. Καφύρας παρενέβη για να πει πως δεν είναι αυτό το μείζον θέμα, ο κ. Τζαβάρας επέμεινε λέγοντας πως «ο κ. Μαρίνος έχει αγωνία και πρέπει να τα πούμε όλα».
«Σαφέστατα» απάντησε ο κ. Μαρίνος… «πολύ μεγαλύτερη από εκείνους που κάνουν 120 ημέρες για να κλείσουν ένα ραντεβού με τον Πρωθυπουργό και δεν το έκλεισαν». «Έχεις δίκιο, όλοι έχουμε δίκιο, αλλά με αυτές τις συγκυρίες είναι δύσκολο» απάντησε ο κ. Καφύρας για να μπει στην κουβέντα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κουτσούκος και να πει πως «ο Πρωθυπουργός προχθές δεχόταν μέχρι και δημάρχους, τι λέτε τώρα.
Τις υποχρεώσεις του Πρωθυπουργού τις αντιλαμβανόμαστε όλοι. Δείξαμε υπομονή, αλλά λύνει τα θέματα της Μεσσηνίας από τηλεφώνου και δεν μπορεί να δει την Ηλεία;» είπε ο κ. Κουτσούκος για να συνεχίσει λέγοντας «ο ρόλος σας κ. Καφύρα δεν είναι και δικαιολογείται τους άλλους…».
Ο κ. Τζαβάρας εξέφρασε πάλι την άποψή του πως η Ολυμπία Οδός δεν μπορεί να γίνει χωρίς να περιλαμβάνεται η Ηλεία. Όμως περνώντας στην επίθεση και απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Μαρίνου, έκανε λόγο για «νεόκοπους» που μέσα από τον αγώνα που γίνεται «βρίσκουν την ευκαιρία να ικανοποιήσουν με έναν πολύ όμορφο επικοινωνιακό τρόπο και κάποια ενδόμυχα δικά τους κίνητρα ή σύνδρομα για τα οποία ο τόπος, ούτε έχει καμία διάθεση να ενδιαφερθεί γιατί αυτά αποτελούν παρανυχίδες στην ιστορία της Ηλεία». Αυτό που πρέπει να μας κινητοποιεί είναι πως χωρίς την Ολυμπία Οδό η Ηλεία τίθεται αυτομάτως σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις που έχουν οι άλλοι νομοί της Πελοποννήσου».
Ο κ. Τζαβάρας μίλησε για τις υποχρεώσεις του Κράτους για την εξασφάλιση των υποδομών και την άνιση κατανομή αυτών των όρων και προϋποθέσεων. «Δεν μπορεί αυθαίρετα ο κάθε υπουργός να λέει πως το έργο θα φτάσει μέχρι την Πάτρα και όχι μέχρι την Τσακώνα, παρόλο που είναι δεδομένο ότι αυτό το έργο είναι μια ενότητα, όχι μόνο λόγω σχεδιασμού και ψήφισης από τη Βουλή, αλλά και γιατί έχει ενταχθεί σε προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που είναι γνωστό ότι είναι προγράμματα που γίνονται στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων. Άρα παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι θέλουν να εμφανιστούν πολύ μεγάλου βεληνεκούς, αξίας και ζέσης, πατριώτες αυτού του τόπου. Όλοι ζούμε εδώ και πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας» είπε ο υπουργός.
Συνέχισε με επίθεση αυτή τη φορά προς τον κ. Κουτσούκο λέγοντας πως «τις τελευταίες ημέρες κάποιοι – μεταξύ αυτών και ο κ. Κουτσούκος που μου έστειλε επιστολή – προσπαθούν να με μπλέξουν δήθεν για να καταγάγουν θρίαμβο μεγάλο» είπε ο κ. Τζαβάρας, για να αντιδράσει ο κ. Κουτσούκος λέγοντας πως η επιστολή αφορούσε τον κ. Κατσιφάρα και κοινοποιήθηκε στον κ. Τζαβάρα. Ο υπουργός ανέφερε πως αντικρούει «όλες αυτές τις επικοινωνιακού φτηνού επιπέδου και χαρακτήρα σε σύγκριση με το μέγα ζήτημα της Ολυμπίας Οδού, ατάκες που ακούω».
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πάρα πολύ καλά το ζήτημα και βεβαίως δεν χρειάζεται κανένα ραντεβού για να πληροφορηθεί τι αξία και τι σπουδαιότητα έχει η Ολυμπία Οδός. Από εκεί και πέρα, όσοι προσπαθούν να εξαρτήσουν το αν θα κατασκευαστεί ή όχι η Ολυμπία Οδός από το ραντεβού που θα έχουμε με τον Πρωθυπουργό, προφανώς πλανώνται πλάνη οικτρά, για να μην πω ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.
Ο υπουργός επισήμανε πως μετέφερε το αίτημα για ραντεβού και ζήτησε από τον κ. Καφύρα να επιβεβαιώσει την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε από το γραφείο του ο κ. Τζαβάρας με το Γραφείο του Πρωθυπουργού για μεταφέρει ξανά πως η Ηλεία ζητά ραντεβού με τον κ. Σαμαρά.
«Η απάντηση που πήρα ήταν η εξής. Πρέπει να πάμε να επισκεφθούμε τον κ. Χατζηδάκη. Εγώ δεν είμαι εδώ για να καλύψω κανέναν. Είμαι ως πολίτης και πολιτικός της Ηλείας. Και αν κάποιοι νομίζουν πως εγώ θα διστάσω να αναγνωρίσω ή να παραδεχθώ αυτονόητα πράγματα προφανώς δε με γνωρίζουν καλά. Θα με μάθουν όμως. Γιατί εγώ από την πολιτική δεν έχω εξαρτήσεις ούτε επαγγελματικές ούτε άλλου είδους δόξες. Κάποιοι άλλοι νεόκοποι δεν το έχουν καταλάβει» είπε σε αυστηρούς τόνους ο κ. Τζαβάρας. «Αυτοί που σίγουρα κάποια στιγμή θα καταλάβουν πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν με το πρόσωπο μου, είναι αυτοί που στο τέλος θα κάνουν πίσω. Γιατί εγώ είμαι αποφασισμένος σε αυτή την υπόθεση να φτάσω στο τέλος. Για μένα αυτό μπορεί να είναι μια νέα αρχή, για κάποιους άλλους όμως το οποιοδήποτε τέλος θα είναι οριστικό».
Εκφράζοντας τη γνώμη του για το θέμα – τηρώντας αποστάσεις από τον επίσης «γαλάζιο» υπουργό κ. Χατζηδάκη, τόνισε πως με τα όσα γνωρίζει, μέχρι στιγμής δεν έχει λυθεί κανένα θέμα με την κατασκευή των μεγάλων έργων, πλην του ότι ο κ. Χατζηδάκης και οι συνεργάτες του, αποφάσισαν να δώσουν στους εργολάβους σε συμφωνία μια εν μέρει ικανοποίηση των διεκδικήσεων που έχουν για τη μέχρι σήμερα εξέλιξη του έργου.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, τόνισε πως στο θέμα πρέπει να συμφωνήσουν και οι τράπεζες και δεν είναι ακόμα γνωστό αυτό. Ακόμα στις κοινοπραξίες πρέπει να υπάρχουν και οι αρχικοί μέτοχοι, όμως δύο από τους βασικούς μετόχους σε αυτές έχουν αποχωρήσει ήδη από την Ελλάδα. Εν μέσω αιχμών προς τους υπόλοιπους πολιτικούς φορείς, αλλά και μερίδας δημοσιογράφων, τόνισε πως «αυτοί που προσπαθούν να εξαρτήσουν τη δικαίωση της Ηλείας από το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, προφανώς δεν ενδιαφέρονται για να λυθεί το θέμα». Ο κ. Τζαβάρας πρότεινε να οργανωθεί ένας αγώνας που θα κινήσει την υπόθεση σε όλα τα επίπεδα.
«Ακόμα και αν χρειαστεί να μην γίνει η Ολυμπία Οδός, αλλά Αχαΐκή, εγώ θα το εμποδίσω σε κάθε περίπτωση. Και τα μέσα δεν είναι μόνο πολιτικά αλλά και νομικά» είπε, αναλύοντας τα συμβατικά ζητήματα του έργου. Δήλωσε δε αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη και πρότεινε να πάνε όλοι μαζί οι φορείς στο Μέγαρο Μαξίμου, καλώντας τους να ακολουθήσουν αυτό που θα κάνει και ο ίδιος. «Τον αγώνα θα τον δώσουμε και μέσα στη Βουλή, σε όποιο πεδίο υπάρχει για να κατισχύσει το δίκαιο της Ηλείας»… είπε μεταξύ άλλων, καταλήγοντας πως πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και ομόνοια, αλλά και συμμαχίες σε αυτό τον αγώνα, εννοώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
Αργότερα επανερχόμενος στο θέμα και ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε να προχωρήσει το θέμα του ραντεβού με τον Πρωθυπουργό για να δεχθεί τα πυρά του κ. Τζαβάρα, να υπάρξει αντιπαράθεση και να πει πως δεν υπήρξε ανταπόκριση από την Κυβέρνηση. Κάπου εκεί ξεκίνησε νέος κύκλος ένταση λέγοντας να πάρουν πρωτοβουλία οι επίσης κυβερνητικοί βουλευτές κ. Μαρίνος και κ. Κουτσούκος για να το κλείσουν, ξεσπώντας ένας νέο κύκλος έντασης και λεκτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των κ.κ. Τζαβάρα και Μαρίνου.
Κατσιφάρας: «Η κοινωνία πάσχει γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης»
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε μεταξύ άλλων να μην είναι μια διαδικασία για λαϊκή κατανάλωση, όπου θα υπάρξουν τοπικές αντιπαραθέσεις και για να «αλληλοφαγωθούν» οι φορείς ή ακόμα για να δικαιολογήσει ο καθένας τη δική του πρακτική. Ο Περιφερειάρχης τόνισε επί της ουσίας πως οι συζητήσεις για την Ολυμπία Οδό βρίσκονται σε νεκρό σημείο, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη κινητοποίηση.
Στάθηκε στις κυβερνητικές δηλώσεις ως εικονική πραγματικότητα μακριά από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα. Στάθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει ομοψυχία για να προχωρήσουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Αρχαία Ολυμπία. Επανέλαβε τη θέση του ότι ο δρόμος χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Αρχαία Ολυμπία δεν υπάρχει Ολυμπία Οδός. Ζήτησε να υπάρξουν όρια στην πολιτική και να τεθούν από τους τοπικούς φορείς όταν δεν τίθενται κεντρικά.
Έκανε λόγω για κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους τοπικούς φορείς που αντί να βλέπουν τον εχθρό, προσπαθούν να φτιάξουν εχθρό τοπικά και ξεκαθάρισε πως εχθρός του Πύργου δεν είναι η Αμαλιάδα, εχθρός της Ηλείας δεν είναι Αχαΐα, απαντώντας έτσι στα όσα ανέφερε επ’ αυτού ο Κώστας Τζαβάρας. Επισήμανε πως δεν μπορεί να σταθεί ανάπτυξη στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αν δεν υπάρχει συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Επανέλαβε τη θέση του για να μην υπάρξει αλλαγή του φυσικού αντικειμένου, παρά τα δύο προβλήματα που υπάρχουν, τον Καϊάφα και το αίτημα της νότιας χάραξης στο τμήμα Πάτρα – Βραχνέικα. «Αυτά όμως είναι προσχήματα και όχι προβλήματα» είπε ο κ. Κατσιφάρας εστιάζοντας στον σχεδιασμό του υπουργείου και της Κυβέρνησης για μισό δρόμο, που χαρακτήρισε ως «μισές δουλειές».
Στάθηκε ακόμα στην έλευση του Χαν, κάτι που δεν έγινε τυχαία, όπως και το ταξίδι προς την Αρχαία Ολυμπία, για να δει ο ίδιος τη μεγάλη εκκρεμότητα στο μεγάλο οδικό άξονα. Η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών διαδραματίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου καθώς αυτές χρηματοδοτούν το έργο, όπως ανέφερε.
Ο κ. Κατσιφάρας πρότεινε να διατηρηθεί το πολιτικό μέτωπο των τριών περιφερειών για το θέμα, να προχωρήσει άμεσα το θέμα του ραντεβού με τον Πρωθυπουργό. Ακόμα έθεσε ως όπλο το θέμα της σύμβασης που θα περάσει από τη Βουλή, όπου όποια αλλαγή μπορεί να μπλοκαριστεί, ενώ ασπίδα αποτελεί και η ένταξη του στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Επανέλαβε την ανάγκη για ομόνοια και σύμπλευση των τοπικών φορέων για έναν ενωτικό αγώνα που θα φέρει αποτέλεσμα, αλλιώς ξεκινούν οι φορείς με ήττα. Έτσι πρότεινε να γίνει το ραντεβού μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Έκλεισε λέγοντας πως ο αγώνας πρέπει να δοθεί με περιφερειακή συνείδηση από όλους.
Καφύρας: Σε δύσκολη θέση αλλά επιμένουμε
Ανοίγοντας την συζήτηση ο αντιπερφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας μίλησε με λεπτομέρειες για την κατάσταση του έργου και αναγνώρισε τη θέση που βρίσκεται η Ηλεία εν αναμονή της επανέναρξης των εργασιών. «Ξέρω , ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, αλλά εμείς θα επιμείνουμε και θα παλέψουμε να ολοκληρωθεί όλο το έργο Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα δηλαδή να περατωθεί το έργο της Ολυμπίας Οδού χωρίς μειώσεις στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου μέχρι την Τσακώνα.
Η επιχειρηματολογία για την διακοπή των εργασιών της Ολύμπιας Οδού στο κομμάτι Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα , θα γίνει προσπάθεια να ωραιοποιηθεί με διάφορες παραλλαγές, όπως «Δεν ακυρώνονται έργα. Μετατίθεται χρονικά η κατασκευή τμήματος της Ολυμπίας Οδού» ή «Δεν πρόκειται για "κουτσούρεμα" του έργου, αλλά για περιορισμένη χρονικά αναβολή συγκεκριμένων τμημάτων αυτού ή «Κανένα τμήμα του έργου δεν θα απενταχθεί ή θα εξαιρεθεί.
Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να πάμε χρονικά λίγο πίσω και ενδεχομένως κάποιο τμήμα να περάσει την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) ως έργο γέφυρα»
Δεν τις δεχόμαστε αυτές τις αιτιάσεις, διαφωνούμε πλήρως. Το έργο δεν μπορεί να χωριστεί σε δύο φάσεις χρονικές διότι ουσιαστικά παραπέμπει την κατασκευή του τμήματος της Ολυμπίας οδού Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, στο αόριστο μέλλον και ουσιαστικά το ακυρώνει
Να σημειώσω εδώ ότι αν εξαιρεθεί το έργο από την σύμβασης παραχώρησης και υπάρξει χρονική μετάθεση του τμήματος της Ολυμπίας οδού Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, χρειάζονται νέες μελέτες, νέοι διαγωνισμοί και νέα χρηματοδότηση κ.λ.π., άρα απαιτείται χρονικό διάστημα 5-6 έτη και εξεύρεση πόρων περίπου 350-400εκ.€ για να ολοκληρωθεί το έργο, (μέχρι τώρα έχουν κατασκευαστεί έργα ύψους 150εκ.€ , και έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις μέχρι τον Πύργο) και επί μία 6ετία περίπου ότι έχει κατασκευαστεί, θα απαξιώνεται και θα καταστρέφεται» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καφύρας
Άλλες τοποθετήσεις βουλευτών και παραγόντων
Η βουλευτής Ηλείας Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου τόνισε πως είναι θετικό το έργο να μπει σε φάσεις και να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του. Αυτή είναι μια σταθερή άποψη της βουλευτού από την Αρχαία Ολυμπία έως σήμερα. Παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα του ραντεβού όχι μόνο με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον κ. Χατζηδάκη. Ακόμα έθεσε μια σειρά προτάσεων για χρηματοδότηση που δίδονται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι θέμα διαπραγμάτευσης από την Ελλάδα να το πετύχει.
Στάθηκε στις νομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν απέναντι στις συμβάσεις και σχολίασε περιβαλλοντικά θέματα που εκκρεμούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν. Πρότεινε δε να κατατεθεί από τους βουλευτές κοινή επερώτηση και για διατηρηθεί το κοινό μέτωπο για το καλό της Ηλείας.
Ο κ. Κοντογιάννης στην τοποθέτησή στάθηκε στο θέμα της ομόνοιας, τόνισε πως σκοπός της συνάντησης δεν είναι να αποδοθούν ευθύνες, να δικαστούν πρόσωπα ή να αναπτυχθούν εσωκομματικές διαφορές. «Οι ευθύνες δεν αποδίδονται εδώ μέσα, αλλά από το λαό και δικαστήριο είναι μόνο η κάλπη» ήταν ένα από τα σχόλιά του για τα όσα προηγήθηκαν συμφωνώντας στο μεταξύ για τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν νωρίτερα σχετικά με το έργο.
Με στίχους του Διονύσιου Σολωμού απάντησε στο θέμα και ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος λέγοντας πως το πρόβλημα της Ηλείας είναι ότι οι μισοί εύχονται να αποτύχουν οι άλλοι μισοί για να κερδοσκοπήσουν, στέλνοντας και αυτός το μήνυμα της ενότητας. «Όλοι θέλουν να γίνει η Ολυμπία Οδός, οι περισσότεροι παράγοντες ανήκουν στην τρικομματική κυβέρνηση, η κοινωνία το θέλει, αλλά δεν μπορούμε να το πετύχουμε. Το πρόβλημα μας είναι η αναποτελεσματικότητα και η αδυναμία οργάνωσής μας για να βρούμε μορφές δράσεις για να πετύχουμε τις επιδιώξεις μας» σχολίασε μεταξύ άλλων.
Το λόγο πήρε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Γιανναδάκης εξήγησε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και τεχνικά για το έργο της Ολυμπίας Οδού, αναφέρθηκε σε πολλά τεχνικά και διαδικαστικά θέματα, μίλησε για τη διαπραγμάτευση στην οποία και δίνες και παίρνεις, «γιατί αν δεν παίρνεις τότε κάνεις δώρα» σχολίασε. Επισήμανε πως αν δεν μπουν χρονοδιαγράμματα για το έργο, δεν υπάρχει πλάνο για το σύνολο του έργου.
Κατέληξε λέγοντας πως ως φορέας το ΤΕΕ θα σταθεί στο πλευρό των τοπικών παραγόντων, θα στηρίξει το έργο, αλλά θα ασκήσει κριτική και μάλιστα σκληρή όπου χρειαστεί. Και ο κ. Γιανναδάκης στάθηκε στην αναγκαιότητα της ενεργοποίησης του Πρωθυπουργικού Γραφείου για το θέμα. Επίσης τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουν κάποια έργα παράλληλα με το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Στη σύσκεψή συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής ΠΑΙΘΠΑ κ. Τζαβάρας, οι βουλευτές Ηλείας κα Αυγερινοπούλου και κ.κ. Κοντογιάννης, Μαρίνος και Κουτσούκος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Καρπέτας, οι δήμαρχοι Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ.κ. Παρασκευόπουλος, Λυμπέρης, Κοτζιάς, Μπαλιούκος, ο αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Κασσιανός, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσος, του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Γιανναδάκης, του ΤΕΕ Ηλείας κ. Κανελλόπουλος, του εμπορικού συλλόγου Αμαλιάδας, κ. Παπαδάτος, του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Αποστολόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Πλατανιάς, Γαρουφαλής, Μιχαλόπουλος, Βάλαρης, Μπουγάς.
Ποιες κινητοποιήσεις προτάθηκαν
• Να κλείσουμε όλες τις υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης ( & δυνατόν των καταστημάτων, όλων των γραφείων & υπηρεσιών) , δηλαδή να νεκρώσουν ο Νομός για μια μέρα, την Τρίτη 17-04-13 και ταυτόχρονα να κλείσουμε την εθνική Οδό στο ύψος του Πύργου & δυνατόν όλοι Δήμοι την ίδια μέρα και ώρα στην Αμαλιάδα, τον Κάμπο, την Νότια Ηλεία να κλείσουν και αυτοί τον δρόμο.
• Την επόμενη μέρα, την Τέταρτη 18.042013 να πάμε όλοι μας (Αυτοδιοικητικοί, Βουλευτες , Φορείς, Πολίτες ) στην Αθήνα για να συναντήσουμε τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και προηγουμένως την ίδια μέρα να κλείσουμε την Εθνική Οδό στο ύψος του Ισθμού της Κορίνθου(για ένα χρονικό διάστημα), με την συμβολική έννοια όπως αποκλείεται συγκοινωνιακά η Πελοπόννησος, έτσι κι εμείς κόβουμε την κυκλοφορία με την υπόλοιπη Ελλάδα.
• Να καλέσουμε &τους Βουλευτές της Δυτικής Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, να έχουν ανάλογη δυναμική αντίδραση και να αρνηθούν την ψήφιση της αναθεώρησης της σύμβασης παραχώρησης στην Βουλή (ζητώντας & την συνδρομή και άλλων βουλευτών από άλλες εκλογικές περιφέρειες.
• Να προσφύγουμε στις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές.
Πηγή: ilialive