Στο φως έχουν έρθει τα επτασφράγιστα μυστικά των ελληνικών οoofshore στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και άλλους φορολογικούς παραδείσους -από τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε ο συνεταιρισμός για την απόκτηση του διασημότερου γιοτ στον κόσμο, της «Christina O», έως τις επωνυμίες 103 άγνωστων υπεράκτιων στις ελληνικές φορολογικές Αρχές μαζί με τις διευθύνσεις των συνδεόμενων φυσικών προσώπων.

Αποκαλύφθηκαν επίσης τα ονόματα αχυρανθρώπων-διευθυντών σε δεκάδες εταιρείες ταυτόχρονα αλλά και των «επαγγελματιών» του χώρου που μεσολαβούν για να συστήσουν οι Ελληνες offshore στους φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Επιπλέον, έγιναν γνωστές αγοραπωλησίες ομολόγων μέσω υπεράκτιων που άφησαν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και επιχειρήσεις αμυντικού εξοπλισμού που έχουν ως μετόχους οφσόρ.

Σήμερα, στα «Νέα» περιγράφεται η άγνωστη υπεράκτια δραστηριότητα του κατασκευαστή Γιάννη Καρούζου.

Εξαγορές εταιρειών μέσω Ντουμπάι έκανε offshore που συνδέεται με τον κατασκευαστή Γιάννη Καρούζο και ένα εμπορικό κέντρο στα νότια προάστια της Αθήνας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας στα πλαίσια της παγκόσμιας έρευνας για τις υπεράκτιες εταιρείες.

29 Σεπτεμβρίου 2008

Μέσα σε μία μόνο ημέρα, offshore που έχει μπει στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ για το σκάνδαλο Καρούζος - γκέιτ, αποκτά τις μετοχές τριών άλλων εταιρειών με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τον πλέον δημοφιλή και αδιαφανή φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής. Στην υπόθεση, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από την ICIJ, βασικό ρόλο παίζει και κυπριακό δικηγορικό γραφείο.

Ο Γιάννης Καρούζος, ο 57χρονος επιχειρηματίας, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012 σε ξενοδοχείο όπου διέμενε στη Γλυφάδα. Εις βάρος του εκκρεμούσαν έξι καταδικαστικές αποφάσεις για τις οποίες η ποινή έφτανε τα 19 χρόνια κάθειρξης, ενώ είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 έπειτα από δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με καταγγελίες πρώην συνεργατών του για ξέπλυμα χρήματος και για την εμπλοκή των κ.κ. Μεϊμαράκη, Βουλγαράκη και Λιάπη - ισχυρισμοί που δεν έχουν αποδειχθεί από τις έρευνες.

Στη δικογραφία της υπόθεσης ο κ. Καρούζος φέρεται να συμμετέχει και σε ύποπτες πράξεις μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω offshore. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, η κυπριακή Zoulian Trustees Limited, μέτοχος της εταιρείας στην οποία ανήκε το εμπορικό κέντρο του εν λόγω επιχειρηματία στην οδό Καλαμακίου στο Καλαμάκι Αττικής, ήταν ιδιαίτερα δραστήρια τον Σεπτέμβριο του 2008 σε εξαγορές μετοχών άλλων οφσόρ, οι διευθυντές των οποίων δηλώνουν τόπο διαμονής στο Ντουμπάι.

Τον προηγούμενο χρόνο η Zoulian Trustees είχε αποκτήσει μετοχές της Kalamakiou Cyprus Ltd, στην οποία είχε μεταβιβαστεί το ακίνητο του κ. Καρούζου. Η δηλωμένη διεύθυνση της Zoulian Trustees στην Κύπρο συμπίπτει με αυτήν του δικηγορικού γραφείου Kinanis Law and Consulting, των Χρήστου και Παναγιώτη Κινάνη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο 2005-2008 ο κ. Καρούζος συνέστησε πάνω από 25 εταιρείες για την εξαγορά τουλάχιστον 200 ακινήτων σε περισσότερες από 60 περιοχές στην Ελλάδα, ενώ τα δάνεια που έλαβε από τράπεζες φέρεται να έφτασαν τα 350 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία που διέρρευσαν από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους φαίνεται πως οι δομές των εταιρειών που συμμετέχουν στις εν λόγω αγοραπωλησίες μετοχών είναι ειδικά φτιαγμένες ώστε να υψώνονται τείχη αδιαφάνειας και να χάνονται τα ίχνη των πραγματικών δικαιούχων πίσω από αχυρανθρώπους και βιτρίνες -εταιρείες. Συγκεκριμένα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 η Zoulian Trustees αποκτά τις μετοχές της Coakleyworth Limited, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, από τον Μάθιου Τσαρλς Στόουκς, που δηλώνει διεύθυνση στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» και η ICIJ, ο εν λόγω Βρετανός υπήκοος εμφανίζεται ως διευθυντής σε 279 υπεράκτιες εταιρείες και ως μέτοχος σε 87, το οποίο σημαίνει ότι πρόκειται χωρίς αμφιβολία για επαγγελματία αχυράνθρωπο που βάζει επ' αμοιβή την υπογραφή του κατόπιν εντολών που δέχεται από τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών. Ακριβώς την ίδια ημέρα στη Zoulian Trustees μεταβιβάζονταν οι μετοχές της Brimpleworth Limited, με έδρα επίσης τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Τις μετοχές φέρεται να πούλησε η Μπρέντα Πατρίτσια Κόκσεντζ, με διεύθυνση κατοικίας και πάλι το Ντουμπάι, η οποία φέρεται να είναι διευθύντρια σε 132 και μέτοχος σε 57 οφσόρ με έδρα τον εν λόγω φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ήτοι και αυτή αποτελεί έναν από τους επαγγελματίες αχυρανθρώπους του αδιαφανούς κόσμου των οφσόρ.

Ταυτόχρονα, μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο περνούσαν στη Zoulian Trustees και οι μετοχές της Okihonre Alliance Ltd, με έδρα και πάλι τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, από τον προηγούμενο φερόμενο ιδιοκτήτη της εταιρείας Ντέμιαν Τζέιμς Καλντερμπάνκ, με διεύθυνση στο Ντουμπάι, ο οποίος εμφανιζόταν σε 218 υπεράκτιες εταιρείες ως διευθυντής και σε 81 ως μέτοχος.

Η έδρα της κυπριακής Zoulian Trustees εντοπίζεται στην οδό Αιγύπτου 12 στη Λευκωσία. Στην ίδια ακριβώς διεύθυνση βρίσκεται και το δικηγορικό γραφείο του Παναγιώτη Κινάνη, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» και η ICIJ, υπογράφει για λογαριασμό της Zoulian Trustees τα σχετικά έγγραφα για τις τρεις οφσόρ που αποκτήθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2008. Η δραστηριότητα του κ. Κινάνη δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη υπεράκτια εταιρεία.

Οπως φαίνεται από τα δεδομένα που διέρρευσαν, ο Κύπριος δικηγόρος φέρεται πως κατείχε διευθυντική θέση σε 13 offshore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ενώ ήταν μέτοχος σε μία, την Royalmed Management Limited, στην οποία εμφανίζεται και ως διευθυντής. Με τη σειρά της η Royalmed Management Limited ήταν μέτοχος σε άλλες 14 οφσόρ εγγεγραμμένες στον εν λόγω φορολογικού παραδείσου της Καραϊβικής.

Πηγή: protothema
 
Top