"Κύριε Περιφερειάρχα,
Με αφορμή δημοσιεύματα στο τοπικό τύπο σχετικά με τα τεράστια οφέλη που θα αποκομίσει η Πάτρα ως πόλη θρησκευτικών «θησαυρών» με την συντονισμένη ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού καθώς έχει τη μεγάλη ευλογία να φιλοξενεί δύο πανίερα κειμήλια της Εκκλησίας μας την Τίμια Κάρα του Πρωτόκλητου Απόστολου Ανδρέα και την Τίμια Κάρα της Αγίας Ειρήνης Ρηγανόκαμπου θα ήθελα να προτείνω τα παρακάτω:
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όφειλε να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, των Σεπτών Μητροπόλεων καθώς, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των φορέων ώστε να αναδειχθούν σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο τα προσκυνήματα της Πάτρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και να αποτελέσουν πόλο έλξης και ανάπτυξης.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Οι παλαιοχριστιανικές, Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με την εντυπωσιακή αγιογράφηση, τα ψηφιδωτά, τις σπάνιες εικόνες και τα ιερατικά κειμήλια μαρτυρούν την άμεση διάδοση του χριστιανισμού.
Ενώ αξιόλογα είναι επίσης και τα μοναστήρια της Αχαΐας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη διάδοση του χριστιανισμού όσο και στη διατήρηση των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, με παράδειγμα την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου άνθρωποι της εκκλησίας δημιούργησαν κρυφά σχολειά όπου άνθιζε η ελληνική γλώσσα και η ελπίδα για τη λευτεριά, υποστήριζαν τους φτωχούς ραγιάδες που ζητούσαν καταφύγιο στα μοναστήρια, δίνοντας τους γη να καλλιεργούν για να ζήσουν και να έχουν οικονομικούς πόρους από τα προϊόντα της.
Σε όλη την Ελλάδα αλλά και ειδικότερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει βυζαντινές βασιλικές και παλαιοχριστιανικές εκκλησίες οι οποίες είναι χτισμένες σε ερείπια αρχαίων ναών, συνυπάρχοντας με το πολιτισμικό και θρησκευτικό ψηφιδωτό αρχαίων δογμάτων και πολιτισμών.
Επίσης σημαντική είναι η παρουσία εκκλησιαστικών μουσείων σε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, αναδεικνύοντας τον ισχυρό δεσμό της τέχνης με τη θρησκευτική λατρεία και το σημαντικό ρόλο της εκκλησίας στην ελληνική ιστορία.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνω η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να πρωτοστατήσει στην ανάληψη των ακόλουθων δράσεων:
1. Στην πραγματοποίηση πανορθόδοξου συνεδρίου προσκυνηματικού τουρισμού στην πόλη των Πατρών με συνεργασία των Σεπτών Μητροπόλεων Πατρών, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Ηλείας και Ωλένης, Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Υπουργείου Τουρισμού που σκοπό θα έχει ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός να αποτελέσει τη βάση για την προσέλκυση νέων τουριστών στην περιοχή μας και αφετηρία για αύξηση των θέσεων απασχόλησης, μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Να αναδείξουμε και να προβάλουμε τα θρησκευτικά μνημεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος τους δικούς μας ιερούς χώρους και να εκδώσουμε ένα οδικό χάρτη θρησκευτικών μνημείων προκειμένου να προβάλουμε διεθνώς τα θρησκευτικά μας μνημεία και να βοηθήσουμε στην αύξηση του τουρισμού αυτής της μορφής.
2. Και τέλος να λειτουργήσουν με την σύμπραξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της Εκκλησίας της Ελλάδος προγράμματα με αντικείμενο σπουδών στο θρησκευτικό τουρισμό (μεταπτυχιακά προγράμματα)."