"Με ειλικρινή έκπληξη διαβάσαμε την συνέντευξη του κ. Δημάρχου Πατρέων στα ΜΜΕ της Πάτρας και όσα αυτή διαλαμβάνει σε σχέση με το ΤΕΙ Πάτρας, τις διαδικασίες τις οποίες όλη η Κοινότητα του ΤΕΙ Πάτρας εβίωσε και βιώνει υπό το ΑΘΗΝΑ, καθώς και τις αιχμές κατά της Διοίκησης του ΤΕΙ.

Δεν θα παρακολουθήσω, τον κ. Δήμαρχο στις αιχμές και τα υπονοούμενα του για την Διοίκηση του ΤΕΙ. Ωστόσο τόσο για λόγους αξιοπρέπειας, όσο και διότι για την υπεράσπιση του ΤΕΙ και των φοιτητών του εκκινούμε με διαφορετικούς στόχους, καθαρά εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, ενώ ο κ. Δήμαρχος καθαρά πολιτικούς, αλλά και με μεγάλη χρονική υστέρηση. Βεβαίως, δεν προτιθέμεθα να αντιπαρατεθούμε στις ανακρίβειες που η συνέντευξη του κ. Δημάρχου περιέχει. Για λόγους αποκατάστασης της ηθικής τάξεως, θα αναφερθώ στα γεγονότα που αφορούν στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ και τις ενέργειες των θεσμικών οργάνων του ΤΕΙ από την ημερομηνία 20-11-2012, οπότε ο Υπουργός Παιδείας με το αριθ.9877/12-11-2012 έγγραφό του ζήτησε την γνώμη των Ιδρυμάτων για τη διαμόρφωση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.

1. Το προαναφερθέν έγγραφο του κ. Υπουργού διεβιβάσθη από εμέ στις Σχολές και εζητήθη να υποβάλουν εισηγήσεις / προτάσεις στην Διοίκηση του ΤΕΙ προκειμένου να τις διαβιβάσει στο Υπουργείο Παιδείας.

2. Οι Σχολές, μετά από Γενικές Συνελεύσεις που συνεκάλεσαν υπέβαλλαν προτάσεις οι οποίες διαβιβάστηκαν με το αριθ. 41042/12-12-2012 έγγραφό μας στο Υπουργείο Παιδείας. Έγιναν, μάλιστα, δεκτές με ευμενή σχόλια από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας, (Α.ΔΙ.Π.). Οι προτάσεις αυτές, για τις οποίες επανειλημμένως έχουμε μιλήσει, ευρίσκονται στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου και του κ. Δημάρχου.

3. Ακολούθως, δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, από το οποίο προέκυπτε ότι το ΤΕΙ Πάτρας επλήττετο σημαντικά με μεταφορά των Τμημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, αν και προτείνετο η ίδρυση Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής. Στη συνέχεια σε δεύτερη έκδοση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ το Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής προβλέπεται να λειτουργήσει όχι στην Πάτρα αλλά στη Ναύπακτο-Αντίρριο, ενώ ξαφνικά εμφανίστηκε στο σχέδιο κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, μετά το 2018.

4. Η Διοίκηση του ΤΕΙ ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών: α) συνάντηση της Αντιπροέδρου και εμού με τους Δημάρχους και τους φορείς των τριών πόλεων στις οποίες έχει Παραρτήματα το ΤΕΙ,
β) Συνάντησή μου εκτάκτως με τον Υπουργό Παιδείας στις 08-02-2013 στηρίζοντας τις θέσεις του ΤΕΙ έτσι όπως είχαν υποβληθεί από τις Σχολές
γ) Συνάντηση μου, με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό την βουλευτή κ. Μ. Κανελλοπούλου, το Σάββατο
09-02-2013

5. Παράλληλα και σε τοπικά κανάλια συμμετείχα σε συζητήσεις, με βουλευτές της περιοχής, κκ Αθ. Νταβλούρος,
Β. Χατζηλάμπρου, και Ν. Καραθανασόπουλος, καθώς και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας, Καθ. Γ. Παναγιωτάκη, για ενημέρωση της κοινής γνώμης επί των επιπτώσεων του ΑΘΗΝΑ στο ΤΕΙ Πάτρας

6. Παράλληλα, ξεκίνησε η κλιμάκωση αγώνων από την πλευρά των φοιτητών ΤΕΙ με καταλήψεις των Σχολών και της κεντρικής Διοίκησης .

7. Απεστάλη στους Δ/ντές και Προϊσταμένους Τμημάτων του ΤΕΙ το αριθ. 3440/11-02-2013 έγγραφό μου με επισυναπτόμενο το αριθ.1250/06-02-2013 έγγραφο του Υπουργού Παιδείας με το οποίο εζητείτο να κατατεθούν άμεσα προτάσεις / αντιδράσεις επί του δημοσιοποιηθέντος σχεδίου ΑΘΗΝΑ.

8. Στις 22-02-2013 συνεκλήθη Συνέλευση ΤΕΙ, στην οποία συζητήθηκε το ΑΘΗΝΑ και οι προτάσεις που υπέβαλλαν οι Σχολές και τα Τμήματα των Παραρτημάτων. Οι προτάσεις αυτές απεστάλησαν ως αναπόσπαστο μέρος του πρακτικού της Συνέλευσης στο Υπουργείο Παιδείας με το αριθ,5583/26-02-2013 έγγραφό μας, ενώ με το αριθ. 6136/14-03-2013 έγγραφό μας απεστάλη και αντίγραφο του πρακτικού της Συνέλευσης. Ταυτόχρονα, η Συνέλευση της 22-02-2013 απεφάσισε την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, γεγονός που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα.

9. Παράλληλα α) στο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων που συνεκλήθη για το ΑΘΗΝΑ, παραστάθηκα τόσο εγώ προσωπικά, όσο και μέλη ΕΠ και φοιτητές και προβήκαμε σε συνολική ενημέρωση των παρισταμένων δημ. συμβούλων β) Επίσης ως Πρόεδρος του ΤΕΙ μαζί με την Αντιπρόεδρο και άλλους συναδέλφους και φοιτητές, συμμετείχαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε για το θέμα αυτό, όπου έκανα εκτενή αναφορά στις αλλαγές που επέφερε το ΑΘΗΝΑ εις βάρος του ΤΕΙ Πάτρας, υποστηρίζοντας τεκμηριωμένα τις θέσεις του ΤΕΙ για παραμονή στην Πάτρα των Τμημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, ζητώντας στήριξη.
10. Επισκέφθηκα μαζί με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας τον κ. Δήμαρχο στο γραφείο του προκειμένου να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα που προκαλεί το ΑΘΗΝΑ στην πόλης μας και να ζητήσουμε την συμβολή του Δήμου στις προσπάθειές μας, ζητώντας να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια για όλα τα ΤΕΙ.

11. Στις 6-3-2013 συνοδευόμενος από ένα συνάδελφο, καθώς άλλοι δεν ήσαν διαθέσιμοι, μετέβην στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για να συναντήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και μέλη του Κοινοβουλίου από την περιοχή μας, ζητώντας εξορθολογισμό στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Οι συζητήσεις ήσαν πολύωρες. Παρευρίσκοντο και άλλοι Δήμαρχοι της περιοχής μας για τα Παραρτήματα του ΤΕΙ.

12. Την Δευτέρα, 01-04-2013, καθ` οδόν προς το Υπ. Παιδείας για να διαμαρτυρηθώ για το ΑΘΗΝΑ, ζήτησα τηλεφωνικά από τον κ. Δήμαρχο να συμβάλλει άμεσα με δήλωσή του στην διατήρηση των Σχολών του ΤΕΙ Πάτρας στην Πάτρα, καθώς και στην διατήρηση της έδρας του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος, επειδή είχε αναφυεί και το θέμα αυτό από τον κ. Σαλμά. Ουδεμία ενέργεια την κρίσιμη εκείνη στιγμή. Ήταν τότε που ο Υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου και το επιτελείο του Υπουργού με καθησύχασαν ότι δεν θα γίνει αλλαγή.

13. Την Τετάρτη 03-04-2013, συνεκλήθη η Συνέλευση του ΤΕΙ προκειμένου να επανεξετάσει την κατάσταση, να ζητήσει την αυτοτέλεια του ΤΕΙ Πάτρας και να καταλήξει σε νέα πρόταση για την Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας που επλήττετο καθώς και την παραμονή στο ΤΕΙ Πάτρας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας. Η Συνέλευση απεφάσισε παύση της λειτουργίας του Ιδρύματος και μετάβαση των μελών της και φοιτητών στο Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, απόφαση μετάβασης στο Υπουργείο Παιδείας είχε λάβει και η Δημοτική Αρχή, υπό την πίεση της κατάληψης του Δημαρχείου από τους φοιτητές. Ο κ. Δήμαρχος με ενημέρωσε για τούτο και αποφασίσαμε συντονισμό κινήσεων.

14. Την Τετάρτη το απόγευμα, επιβεβαιώθηκε οριστικά από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου σε τηλεφωνική του επικοινωνία μαζί μου ότι δεν υφίσταται θέμα μεταφοράς της έδρας του ΤΕΙ Πάτρας στο Μεσολόγγι. Την διαβεβαίωση αυτή μου μετέφερε και ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Υφυπουργό Παιδείας. Στη συνέχεια σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Υπουργός Παιδείας με εξουσιοδότησε να ανακοινώσω ότι έδρα του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος θα είναι η Πάτρα. Όσο για τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, μου ζητήθηκε να κατατεθεί άμεσα εναλλακτική πρόταση τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη προκειμένου να μελετηθεί, επειγόντως, στα πλαίσια του ΑΘΗΝΑ. Οι εξελίξεις αυτές επέβαλαν, κατά την άποψη μου, επανεξέταση των πραγμάτων από την Συνέλευση του ΤΕΙ καθώς κατά το ένα σκέλος είχε δοθεί λύση, η οποία μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε αυτονομία του ΤΕΙ Πάτρας, κατά δε το άλλο σκέλος, δηλαδή της παραμονής της ΣΔΟ και του Τμ. Κονωνικής Εργασίας έπρεπε η πρόταση που θα κατετίθετο να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Την Τετάρτη το βράδυ ενημέρωσα τηλεφωνικά τα συνδικαλιστικά όργανα του Εκπαιδευτικού και του Διοικητικού Προσωπικού και τον Διευθυντή της ΣΔΟ, ώστε εάν κρίνουν αναγκαίο να καθυστερήσουμε για την τελική επεξεργασία των προτάσεων. Ενημέρωσα δε και τον Δήμαρχο, σχετικά. Ουδέποτε, εισηγήθηκα, αναστολή του αγώνα ή της απόφασης της Συνέλευσης του ΤΕΙ.

15. Την Πέμπτη 04-04-2013 τα μέλη της Συνέλευσης και οι Σύλλογοι ΕΠ , ΔΠ , ΕΤΠ καθώς και φοιτητές μετέβησαν με 2 λεωφορεία που διέθεσε το ΤΕΙ στο Υπουργείο. Η Δημοτική Αρχή διέθεσε ένα λεωφορείο και μάλιστα έφθασε μισή ώρα πριν την άφιξή μας. Είχε προηγηθεί και μόνη της χωρίς εκπροσώπους του ΤΕΙ και των φοιτητών, συζήτησε με τον Υφυπουργό Παιδείας, παρουσία και του βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη και των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου και του ΤΕΕ. Μάλιστα, η βουλευτής κα Μ. Κανελλοπούλου απεχώρησε από την συνάντηση διαμαρτυρόμενη όπως έμαθα για τη μη συμμετοχή στη συζήτηση των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΤΕΙ και των φοιτητών.

Σημειωτέον ότι το Πρακτικό της Συνέλευσης του ΤΕΙ για το ΑΘΗΝΑ με τις προτάσεις μας είχε υποβληθεί πριν από καιρό, μέσα Μαρτίου, στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο και είχε ζητήσει να αποσταλεί τούτο. Την ημέρα αυτή που μεταβήκαμε στο Υπουργείο, η αντιπροσωπεία μας θα παρουσίαζε και θα υποστήριζε την επικαιροποιημένη συνολική πρότασή μας.

Είναι περιττό να τονίσω ότι ουδέν εγνώριζα σε ποιο στάδιο ευρίσκονται τα Π.Δ. που αφορούν στο ΤΕΙ Πάτρας, όπως υπαινίσσεται ο κ. Δήμαρχος.
16. Αναμένοντας επί 2-ωρο εκτός της πύλης του Υπουργείου Παιδείας με συναδέλφους και φοιτητές, μετά από επικοινωνία μου με τον Υπεύθυνο για το ΑΘΗΝΑ Σύμβουλο του Υπουργού κ. Αγγελο Λάσκαρη, παρουσία και συναδέλφων, ζήτησα όπως αντιπροσωπεία μελών της Συνέλευσης του ΤΕΙ και των φοιτητών τον συναντήσουμε για να διεκδικήσουμε τις δίκαιες θέσεις μας. Τούτο και έγινε. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα αποτελέσματα της άνω των 3 ωρών συνάντησης ήσαν:

α) η επαναβεβαίωση της παραμονής της έδρας του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος στην Πάτρα

β) να ισχύσει η μεταβατικότητα για όλα τα Τμήματα της ΣΔΟ ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι φοιτητές μας

γ) έγινε κατ` αρχήν αποδεκτό, να διατηρηθεί η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας στην Πάτρα με τη λειτουργία ενός πιλοτικού Τμήματος με 2 κατευθύνσεις ώστε όλα, ει δυνατόν, τα μέλη της Σχολής να ενταχθούν σε αυτό και να παραμείνουν και οι φοιτητές. Προϋπόθεση ήταν, η πρόταση να υποβληθεί άμεσα ώστε να προλάβουμε το χρόνο κατά το νομοτεχνικό έλεγχό του Π.Δ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε από εμέ και ενισχύθηκε από τα παριστάμενα μέλη της Συνέλευσης με εισηγήσεις των.
Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε τουλάχιστον αυτή την επί μέρους λύση διεκδικώντας 2 Τμήματα στη ΣΔΟ.
δ) Να δοθεί λύση για τους εναπομείναντες φοιτητές του Τμ. Εμπορίας και Διαφήμισης με το να πάρουν μετεγγραφή στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, με επιλογή τους.

ε) Ως προς το Τμ. Κοινωνικής Εργασίας, το Υπουργείο δεν δέχεται να παραμείνει στην Πάτρα μετά την μεταβατική περίοδο, που τελειώνει το 2018.

στ) Προτάθηκαν, ακόμα, λύσεις για το Τμήμα Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε. Δεν δόθηκαν οριστικές απαντήσεις και παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι οι θέσεις μου, ως Προέδρου του ΤΕΙ Πάτρας, σχετικά με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και προηγουμένως με τον Καλλικράτη, ιδίως όσον αφορά στο ΤΕΙ της Πάτρας, αλλά και γενικά για τον εκπαιδευτικό (ανα)σχεδιασμό, είναι γνωστές, καθαρές, αποτυπωμένες και δημοσιοποιημένες, μέσα από δημόσια έγγραφα, δημόσιες ανακοινώσεις, δελτία τύπου και συνεντεύξεις από το Σεπτέμβριο του 2010 στη διάσκεψη των Δελφών.

Στόχος ήταν και είναι η ενδυνάμωση του ΤΕΙ Πάτρας, η ακαδημαϊκή του οντότητα και η παροχή σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης στους φοιτητές του. Σε αυτά δεν υπάρχει χώρος για παρερμηνείες , ηθελημένες ερμηνείες, πολιτικά παιγνίδια, ή κινήσεις εντυπωσιασμού. Άλλωστε, την περίοδο αυτή κατά την οποία εντείνονται οι προσπάθειες ολόκληρης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΤΕΙ και των φορέων της πόλης της Πάτρας, για την στήριξη και ενδυνάμωση του ΤΕΙ, δεν υπάρχει χρόνος για ικανοποίηση άλλων σκοπών."


 
Top