Στα γραφεία του Χριστινοδημοκρατικού κινήματος δέχτηκα εκπροσώπους των οικογενειών που έχουν θύματα από τα στρατεύματα της Ναζιστικής κατοχής και οι οποίοι χρόνια αγωνίζονται , καταβάλλοντας κόπους και χρήματα, προκειμένου να δοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις και να εξοφληθεί το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο.

Η ανακίνηση του ζητήματος διαπίστωσα ότι προκαλεί «ρίγη ενθουσιασμού». Ωστόσο όμως προκαλούν ανησυχίες, επιφυλάξεις και εγείρουν ερωτήματα και απορίες οι μέχρι σήμερα κυβερνητικοί χειρισμοί.

Είναι δύσκολο να πιστέψουν οι πολίτες επειδή το ζήτημα τίθεται από μια κυβέρνηση που ικετεύει την στήριξη της Γερμανικής Καγκελαρίας, πως λοιπό από την άλλη μπορεί να σταθεί όρθια και να απαιτήσει φτάνοντας στα διεθνή δικαστήρια να επιστρέψει τα δανεικά, να απαιτήσει τις Γερμανικές επανορθώσεις και αξιώσει την καταβολή των Γερμανικών της αποζημιώσεων.

Αυτοί οι ίδιοι συμπατριώτες μου μετέφεραν την ανησυχία και των υπολοίπων Ελλήνων των μαρτυρικών πόλεων καταγομένων, οι οποίοι θεωρούν ότι η κίνηση δεν θα έχει συνέχεια, ότι πρόκειται απλώς για «πυροτέχνημα» και ότι τείνουν να συμφωνήσουν με τις εκτιμήσεις όσων πιστεύουν ότι το ζήτημα ανακινείται τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την ένταση αυτή, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους και προς επίρρωση τούτων, οργισμένοι μάλιστα μου παρέδωσαν και μου ζήτησαν να καταθέσω στη Βουλή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» (16/4/2013) που αναφέρεται στο σοβαρό αλλά ανύπαρκτο κώλυμα, που επικαλέστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, προκειμένου να μην προσέλθει στην Εθνική Αντιπροσωπεία, να απαντήσει στην ερώτηση για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Ιδιαίτερα προσβεβλημένοι δήλωσαν πως νοιώθουν ως Έλληνες φορολογούμενοι, ως πολίτες αλλά και ως απόγονοι των θυμάτων του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος από την απρεπή και προσβλητική αυτή στάση του κ. Δ. Αβραμόπουλου οι οποίοι μου ζήτησαν μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να καταθέσω το δημοσίευμα και να ζητήσω να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός και ο εγκαλούμενος Υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος να δώσει εξηγήσεις.
Επειδή όμως δεν μπορεί και δεν θέλει κανείς να πιστέψει το δημοσίευμα γι΄ αυτό και ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις και επειδή πιθανόν να μην το έχετε διαβάσει, αντιγράφοντας σας το παραθέτω:

«Η επέκταση πέραν της εβδομαδιαίας ανάπαυλας πέραν του σαββατοκύριακου λέγεται στα σύγχρονα ελληνικά «long weekend» και, όταν αυτό το διάλλειμα είναι μερικές ημέρες σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ονομάζεται «city break»(διάλειμμα στην πόλη).

Αυτό ακριβώς κάνει, τούτες τις ώρες, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Δ. Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου του, έφυγε χθες (15-4-2013) από την Αθήνα και μετέβη στο Λονδίνο για την κηδεία της Μ. Θάτσερ.

Αυτό ήταν το περίφημο «κώλυμα» που επικαλέστηκε, προκειμένου να μην απαντήσει στην ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Με τη διαφορά ότι… η κηδεία της «Σιδηράς Κυρίας» είναι την Τετάρτη. Σε κάθε περίπτωση, το Λονδίνο πάντα προσφερόταν για «CITYBREAKS».
Που καιρός – και όρεξη- για τις γερμανικές αποζημιώσεις…»

Κατόπιν όλων των ανωτέρω καλείται ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών να απαντήσουν ξεκάθαρα:
1. Γιατί δεν πήγατε στη Βουλή και μίλησε για ανυπέρβλητο εμπόδιο όταν μπορούσε άνετα να έχει εκτελέσει και το μέγιστο δημοκρατικό και Συνταγματικό του καθήκον να προσέλθει στην Εθνική Αντιπροσωπεία για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα;
2. Ο κ. Σαμαράς μήπως αφήσει να ξεθυμάνει το θέμα σιγά-σιγά, με την ελπίδα ότι ύστερα από λίγες εβδομάδες θα έχει ξεχαστεί;
3. Ο κ. Σαμαράς διαθέτει το σθένος να διεκδικήσει όσα η χώρα μας δικαιούται να πάρει από τη Γερμανία για τα δεινά της κατοχής;
4. Ο Πρωθυπουργός θα κάνει την εθνική επιλογή δηλαδή θα επιμείνει στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων (καταστροφές – κατοχικό δάνειο), μεταφέροντας το θέμα στα διεθνή δικαστήρια, όπως υπαινίχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος;
5. Πότε αναχώρησε και πότε επέστρεψε στην Ελλάδα και εάν εκτός της παρουσίας του στην κηδεία της αειμνήστου Μ. Θάτσερ είχε και άλλες Κυβερνητικές υποχρεώσεις;
6. Εάν ναι ποιες ήταν αυτές;
7. Πόσο κόστισε το ταξίδι; Πόσα και ποια ήταν τα μέλη της αποστολής;
8. Πληρώθηκε μέρος των εξόδων από τα μυστικά κονδύλια;
Να κατατεθούν τιμολόγια, αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, δημόσιες σχέσεις, ενοικιάσεις αυτοκινήτων στο Λονδίνο κλπ.
9. Γιατί έπρεπε να κρατήσει τόσες ημέρες το ταξίδι;
10. Γιατί δεν πήγατε στη Βουλή και είπατε πως τάχα ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος


 
Top