Η απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης για συνέχιση του «χαρατσιού» των ακινήτων, για άλλη μία χρονιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και με άλλη ονομασία, αποδεικνύει την ανακολουθία και τον εμπαιγμό του πολιτικού συστήματος.

Η ανακολουθία και ο εμπαιγμός είναι αυτό που δυσκολεύει τον τόπο και την κοινωνία να βγει από την οικονομική κρίση που βιώνει.
Δεν θα σταθούμε στις κατά καιρούς δηλώσεις και θέσεις των πολιτικών κομμάτων ή του πολιτικού προσωπικού.
Άλλωστε είναι γνωστές σ’ όλους.

Δεν θα τονίσουμε την αντισυνταγματικότητα και την αναλγησία του συγκεκριμένου νόμου. Έχει διατυπωθεί τόσο από όλους τους Συνταγματολόγους όσο και στις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

Ακόμη και οι συντάκτες ή υποστηρικτές του το έχουν αναγνωρίσει και είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής. Εάν υπήρχε και στην Χώρα μας Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως π.χ. στην Πορτογαλία, σίγουρα δεν θα είχε εφαρμοστεί.

Θεωρούμε χρέος σαν ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα Πάτρας, να καταγγείλουμε και να επισημάνουμε το σκάνδαλο που έχει πραγματοποιηθεί, το οποίο ανέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πιθανόν κατά λάθος, αλλά διαπιστώνουμε την προσπάθεια να περάσει στα ψιλά και να μην αναδειχτεί.
Άραγε γιατί;

Ο Υπουργός κ. Σ. Κεδίκογλου, δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες που έχουν μισθώσει ακίνητα τους σε υπηρεσίες του Δημοσίου, δεν κατέβαλαν για το 2011 και 2012 το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (χαράτσι), για τα υπόψη ακίνητα.

Δηλαδή το κράτος τη στιγμή που απαιτούσε να πληρώσουν οι Άνεργοι, οι Φτωχοί, οι Πολύτεκνοι, κ.α. το συγκεκριμένο φόρο, οι Κρατικοδίαιτοι Εισοδηματίες, που λόγο πιθανόν πολιτικών παρεμβάσεων και γνωριμιών έχουν μισθώσει τα ακίνητά τους στο κράτος, απολαμβάνουν τα πλουσιοπάροχα μισθώματα εις υγείαν των κορόϊδων και της Ελληνικής κοινωνίας.

Άραγε δεν θα μπορούσε το Υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει από την κάθε υπηρεσία του Δημοσίου, που καταβάλλει ανά μήνα μίσθωμα ακινήτου, να αποτυπώσει και με την συνδρομή των ΔΟΥ τον αναλογούντα Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., να το παρακρατούσε από τα μισθώματα όπως ο νόμος ορίζει για τους ενοικιαστές του κάθε ακινήτου;

Εκτός και αν, δεν θέλουμε πραγματικά να το πιστέψουμε, επικρατεί και σήμερα η λογική της Κοινωνίας των «κολλητών» στην Ελλάδα της «αρπαχτής».

Δύο χρόνια μετά την έκτακτη επιβολή του χαρατσιού στα ακίνητα, λόγω δημοσιοοικονομικού προβλήματος, το Υπουργείο Οικονομικών είναι ανέτοιμο στο να παρουσιάσει και να καταθέσει προς ψήφιση, ένα δίκαιο φορολογικό νόμο για τα ακίνητα.

Πολύ περισσότερο να δημιουργήσει τον απαιτούμενο εισπρακτικό κρατικό μηχανισμό. Άραγε ποιος ευθύνεται;
Δεν θα έπρεπε σήμερα - οφείλει άλλωστε η κυβέρνηση - να ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους;

Εάν οι Υπουργοί, εδώ και δύο χρόνια έδωσαν τις απαιτούμενες οδηγίες στους Υπηρεσιακούς παράγοντες, να συντάξουν έναν δίκαιο φορολογικό νόμο και διαδικασία για τα ακίνητα και δεν το έπραξαν, θα πρέπει να ζητήσουν τις παραιτήσεις τους.

Εάν όμως οι Υπουργοί αδιαφόρησαν ή βολεύτηκαν, στην είσπραξη μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ) και δεν έδωσαν καμία εντολή, θα πρέπει να το γνωρίζουμε, ανεξαρτήτως και αν διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή.

Πιστεύουμε ότι οι Υπουργοί είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση. Διότι τους βολεύει π.χ. να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων σε περιοχές όπως ΜΥΚΟΝΟΣ, η ΕΚΑΛΗ, κ.α. με συντελεστή 3, ενώ ο υπόλοιπος Ελληνικός λαός, που δεν συνευρίσκεται σε δεξιώσεις μαζί τους, καλείται να καταβάλει για τα ακίνητα που δημιούργησε ή κληρονόμησε, με συντελεστή από 5 και πάνω.

Για τη ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα Πάτρας, η οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί έναν βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας.

Με τη μέχρι τώρα επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων των κυβερνήσεων στα ακίνητα, το μόνο που έχει επιτευχτεί, είναι η τελμάτωση της οικοδομής με τους χιλιάδες ανέργους, η ισοπέδωση στην αγορά ακινήτων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν γύρω από την οικοδομή και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των ιδιοκτητών.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. Πάτρας πιστεύει ότι θα πρέπει άμεσα να αλλάξει ριζικά το φορολογικό πλαίσιο που θα διέπει την ακίνητη περιουσία. Να απλουστευθεί ο τρόπος φορολόγησης για τα ακίνητα στα φυσικά πρόσωπα και να δημιουργηθεί ένα διαχρονικό φορολογικό περιβάλλον, με σταθερούς κανόνες, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα στην αγορά ακινήτων.


Για το λόγο αυτό σαν ΔΑΚΕ Ι.Τ. Πάτρας προτείνουμε, ενόψει ενός δημόσιου διαλόγου:

- Την κατάργηση από το 2013 την επιβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (χαράτσι) στα ακίνητα, τουλάχιστον από την πρώτη κατοικία.

- Να επιστραφούν στους παραχωρούμενους Εργατικών κατοικιών, τυχόν καταβαλλόμενα ποσά που έχουν πληρωθεί ή να απαλλαγούν, διότι τα υπόψη ακίνητα είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου και δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.

- Ο νέος νόμος που θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες, εκτός από την φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη, θα πρέπει να λάβει υπόψη και την εκάστοτε χρήση των ακινήτων και τυχόν εισοδήματα που αποδίδουν στους ιδιοκτήτες. Δηλαδή, άλλη φορολόγηση θα πρέπει να έχουν οι οικίες, άλλη οι Εμπορικές δραστηριότητες και άλλοι εάν κάνουν χρήση εκμισθωτές.

- Το χρονικό διάστημα που το ακίνητο δεν αποδίδει εισόδημα στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, να απαλλάσσεται από την καταβολή του αντίστοιχου φόρου.

- Οι αναλογούντες και καταβαλλόμενοι διαχρονικά φόροι από τους ιδιοκτήτες, για το εκάστοτε ακίνητο, να αφαιρούνται από τον φόρο που αναλογεί στην εκάστοτε μεταβίβαση που θα πραγματοποιηθεί.

- Να υποχρεωθούν και τα Τραπεζικά Ιδρύματα, στην καταβολή του αναλογούντος φόρου ακινήτων, στα ακίνητα που έχουν προσημείωση λόγο δανειοδότησης, για το ποσό κεφαλαίου που απομένει για εξόφληση.

- Να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή Πρόγραμμα Ανέγερσης Εργατικών Κατοικιών, καθώς και σύμπραξη μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτών για την ανέγερση εξοχικών κατοικιών σε Δημόσια ακίνητα.

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω, μαζί με άλλες προτάσεις που κατατίθενται κατά καιρούς από άλλους φορείς, να συμβάλουν στη θεσμοθέτηση ενός προγράμματος στήριξης και ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων.

Συμβάλλοντας μαζί με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.
Εκτός και εάν η πολιτική Βούληση είναι εκτός της Φτωχοποίησης του λαού και η δήμευση της ακίνητης ιδιωτικής περιουσίας, με σκοπό το ξεκλήρισμα του λαού μας από τον τόπο του.

Τότε δεν μιλάμε ότι έρχεται ο Κομμουνισμός, αλλά οι σύγχρονοι Οικονομικοί «ΤΣΕΤΕΣ» και τα ντόπια τσιράκια τους, που όπως και το 1922 ξεκλήρισαν τον Ελληνισμό από τα παράλια της Μικράς Ασίας, τώρα προσπαθούν να το πράξουν με οικονομικούς όρους.


 
Top