Τελειώνουν τα περιθώρια για την Κύπρο για περαιτέρω ελιγμούς μιας και το σκηνικό πλέον είναι εκρηκτικό και φανερώνει την απερισκεψία αλλά και τους ερασιτεχνισμούς των κυπρίων πολιτικών.
Και αυτό γιατί αφού έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και αφού με παληκαρισμούς ψήφισαν όχι στο κούρεμα, μετά τις σφοδρότατες πιέσεις έρχονται τώρα να δηλώνουν πως είναι έτοιμα τα νομοσχέδια και μέσα σε αυτά, όλα δείχνουν πως θα υπάρχει και κούρεμα και μάλιστα γενναίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, αναφέρεται πως η πρόταση τώρα της κυβέρνησης για θυσία στο βωμό της τρόικας, είναι το κούρεμα για καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες, με ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται στο 15 – 16%.
Το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των κυπριακών αρχών με την τρόικα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Σε δηλώσεις, μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι αυτό περιλαμβάνεται σαφώς στις επιλογές, που τυγχάνουν επεξεργασίας και είναι αναγκαίο να συζητηθεί κατά πόσο τυχόν επιβολή του θα αποφέρει το ποσό που απαιτείται για το συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.
O λόγος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να μην έχει και η Τράπεζα Κύπρου, την ίδια κατάληξη με τη Λαϊκή, καθώς οι ανάγκες της για ανακεφαλαιοποίηση, ανέρχονται στα 3,1 δις ευρώ.
Το βέβαιο είναι ότι η Λαϊκή Τράπεζα, θα πάψει να υπάρχει, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα καθώς το σενάριο που ευνοείται πλέον, η αναδιάρθρωση , είναι πλέον πιθανή μέσω ψηφίσματος σχετικής νομοθεσίας, μετά από ολοήμερες πιεστικές συζητήσεις με την Τρόικα και πιέσεις από την ΕΚΤ, προς την κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, η οποία χρειάζεται άμεσα ανακεφαλαιοποίηση με 3,1 δις ευρώ, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για βαθύ κούρεμα που θα ανέρχεται σε 20 με 25%, για καταθέσεις, πάντα, άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Η καλή και η κακή Τράπεζα
Καταρχάς, είναι φανερό ότι το σχέδιο που ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει προτείνει, δηλαδή «Ο περί της Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013 , δίνει υπέρμετρες εξουσίες στην Κεντρική, ενώ ο διαχωρισμός σε καλή και κακή τράπεζα, είναι εναντίων των καταθετών, αφού θα χάσουν οτιδήποτε καταθέσεις, διατηρούν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, τα οποία θα περάσουν στην κακή τράπεζα, που με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία δεν είναι εξασφαλισμένες.
Θα γίνει μία διαχειριστική εταιρεία, στην οποία θα μεταφέρονται οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα ακίνητα που θα πωληθούν.
Περιορισμός στις συναλλαγές
Μεγάλο αγκάθι θεωρείται το νομοσχέδιο που προνοεί επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και αυτό για να αποφευχθεί η μαζική εκροή χρημάτων, εάν ανοίξουν τελικά οι τράπεζες την Τρίτη.
Θα οριστεί περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών, με την επιβολή πλαφόν, το οποίο όμως δεν καθορίζεται μέσα από το νομοσχέδιο.
Απαγόρευση και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά
Το μέτρο αυτό αναμένεται να νεκρώσει την αγορά, αφού το εμπόριο της Κύπρου, χρησιμοποιεί επιταγές με προθεσμιακή ημερομηνία (πίστωση) για να μπορεί να κινείται!
Οι υπόλοιπες διατάξεις της νομοθεσίας, μιλούν από μόνες τους και υποδεικνύουν ότι με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων,
πυροβολούμε στο πόδι την αγορά.
Πηγή: newsit