Στα ύψη παραμένει η ακρίβεια παρά την πτώση του πληθωρισμού σε μηδενικά επίπεδα (0,1%) τον Φεβρουάριο καταγράφοντας ρεκόρ 45 ετών. Ενώ τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν μειωθεί κατά 30% την τελευταία διετία και η ανεργία εκτοξεύτηκε ήδη πάνω από 26%, οι τιμές σε πολλά βασικά αγαθά για το καλάθι της νοικοκυράς εξακολουθούν να είναι ακλόνητες.

Τιμές σταθερές σε σχέση με πέρυσι, οριακές μειώσεις, ακόμα και αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις συνθέτουν την εικόνα και φτάνουν στα όριά τους τα νοικοκυριά, που για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν περιορίζουν τις αγορές τους, στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα και κυνηγούν τις προσφορές.
Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ότι το 2012 οι τιμές σε είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά μειώθηκαν μόλις 0,54%, στο ψωμί και τα δημητριακά 1,62%, στα γαλακτοκομικά 1% και στα φρούτα 0,47%, ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν μόνο στα κρέατα κατά 1,81% και στα ψάρια κατά 0,2%. Ανάλογη είναι η εικόνα και το πρώτο δίμηνο του 2013. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο οι τιμές στα κρέατα αυξήθηκαν κατά 1,6%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 0,6%, ενώ μείωση κατά 1,9% παρουσίασαν τα δημητριακά και αρτοσκευάσματα.

ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ. Παράγοντες της αγοράς τροφίμων σημειώνουν ότι η εξάρτηση της χώρας μας από εισαγωγές, όπως π.χ. το κρέας, έχει άμεση επίδραση στις τιμές, ενώ τονίζουν ότι σημαντικότερες είναι οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των ειδικών φόρων που τις επιβαρύνουν, επηρεάζοντας ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, το 2012 ο τομέας της ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα) παρουσίασε αύξηση αύξηση 27,1%, όταν η αντίστοιχη αύξηση στην ΕΕ-27 ήταν 5,49%. Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον μήνα Φεβρουάριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 δείχνουν αύξηση στον ηλεκτρισμό κατά 12,3%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 31,3% και στη βενζίνη 1,8%.

Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, τα 9 στα 10 νοικοκυριά υπέστησαν εισοδηματικές απώλειες μετά το ξέσπασμα της κρίσης που κατά μέσο όρο κυμαίνονται στο 38%, με το 1 στα 2 νοικοκυριά να μην μπορεί το 2012 να καλύψει τις βασικές του υποχρεώσεις. Μάλιστα, 69,7% των νοικοκυριών το 2012 μείωσαν τις αγορές τους για είδη διατροφής και - όπως λένε - δεν έχουν πλέον κανένα περιθώριο έστω και για τη μικρότερη αύξηση των τιμών. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι οι 8 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν οι τιμές των αγαθών που αγοράζουν, ενώ δεν κρύβουν ότι έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν θεωρώντας ως κριτήριο επιλογής την τιμή. Την ίδια ώρα έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών δείχνει ότι 7 στους 10 καταναλωτές στράφηκαν σε φθηνότερα προϊόντα λόγω της κρίσης, το 63% επιλέγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για να εξοικονομήσει χρήματα, ενώ 6 στους 10 κυνηγούν εντατικά τις προσφορές.

Πηγή: tanea
 
Top