Ολοκληρώθηκε ουσιαστικά την Παρασκευή η μεταστάθμευση διάρκειας δύο εβδομάδων του φημισμένου ακροβατικού σμήνους της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF), “Red Arrows” στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας. Οι “Red Arrows” έφτασαν στην Ανδραβίδα στις 8 Μαρτίου για το πρώτο σκέλος της εαρινής πτητικής εκπαιδεύσεώς τους και πρόκειται να αναχωρήσουν από αυτήν μεθαύριο στις 24 του μηνός για τη μεγάλη αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, όπου – παραδοσιακά – κάθε χρόνο λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, πραγματοποιούν το κύριο μέρος της πτητικής τους εκπαιδεύσεως.
Το ακροβατικό σμήνος, που στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή Μοίρα της RAF, αποτελείται από 9 διθέσια εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hawk-200, διπλού ρόλου, στο οποίο επίσης παραδοσιακά επιβαίνει κατά τις μετακινήσεις φυσικά ο πιλότος του αεροσκάφους και ο μηχανικός του, αφενός ως ένδειξη «τιμής» προς τον επίγειο συνάδελφο στα χέρια του οποίου «αφήνεται» η ασφάλεια του αεροσκάφους, αλλά και για να υπάρχει ΑΜΕΣΩΣ μετά την προσγείωση στο οποιοδήποτε αεροδρόμιο ένας μηχανικός για να εξυπηρετήσει το αεροσκάφος.
Εννοείται ότι κατά τη διάρκεια των επιδείξεων στα 9 αεροσκάφη ίπτανται μόνο με τους πιλότους τους.
Υπάρχει και 10ο αεροσκάφος που είναι κατά βάση το «αναπληρωματικό» και το πετά ο «σχολιαστής κοινού» των επιδείξεων, ο οποίος επίσης λειτουργεί και ως αναπληρωματικός πιλότος και είναι εξαιρετικά έμπειρος.
Όλοι οι πιλότοι για να μπορέσουν να είναι υποψήφιοι για τους “Red Arrows” πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 1.500 ώρες πτήσεως σε πολεμικές Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών της RAF.
Η φετινή χρονιά είναι η 49η που το φημισμένο σμήνος πραγματοποιεί πτητικές επιδείξεις, αποτελώντας έτσι τον καλύτερο διαφημιστή τόσο της RAF, όσο και της Βρετανίας γενικότερα, στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως στο εξωτερικό.
Στην Ελλάδα οι “Red Arrows” είχαν ξαναέλθει τα έτη 2007, 2011 και φέτος, στην Ανδραβίδα, ενώ το 2010 είχαν πάει στο Καστέλλι της Κρήτης, όπου είχαν και μία σύγκρουση στον αέρα στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως επιδείξεως.
Την επίδειξη παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, δεκάδες δημοσιογράφοι από πανελλαδικά και τοπικά μέσα κ.α.
Τα εκπληκτικά πλάνα που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα έχει τραβήξει, όπως γράφει το drflight.blogspot.gr, ο Έλληνας Σμηναγός (Ι) Μανώλης Καραχάλιος, που ήταν ο μέχρι πριν λίγο καιρό ο υπ' αριθμόν ένα χειριστής του Ελληνικού F-16 Demo Team (παρέδωσε τη σκυτάλη πρόσφατα) και που είχε την ευκαιρία να πετάξει σαν ''backseater'' με τα Red Arrows No 6 και 10!
Το εξαιρετικό βίντεο έχει επιμεληθεί ο επίσης εξαιρετικός σε όλα τα βίντεο του F-16 Demo Team Roinides Roinidis
Πηγή: ilialive