Σε καθημερινό φαινόμενο τείνουν να εξελιχθούν οι επιθέσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές στους χώρους των νοσοκομείων. Συγγενείς και συνοδοί ασθενών που φτάνουν, κυρίως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, δεν διστάζουν να χειροδικήσουν στο υγειονομικό προσωπικό, όταν κρίνουν ότι καθυστερούν να αντιμετωπίσουν τον ασθενή τους.
Το σκηνικό που επικρατεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δύο τουλάχιστον μεγάλων νοσοκομείων της Πάτρας (ΠΓΝΠ, Αγ. Ανδρέας), όταν αυτά εφημερεύουν, είναι πλέον γνωστό: πολλοί ασθενείς, λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές, ράντζα, ένταση εκνευρισμός. Η κατάσταση ωστόσο χειροτερεύει.
«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό που βιώνουμε. Εργαζόμαστε υπό συνθήκες πίεσης λόγω έλλειψης προσωπικού, υγειονομικού υλικού, με συρρικνωμένες μισθολογικές αποδοχές και δεχόμαστε και την επίθεση των πολιτών» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Κώστας Γιαννάκενας, ο οποίος κατανοεί την ανησυχία των συγγενών και συνοδών των ασθενών αλλά τους καλεί «να κοιτάξουν γύρω τους πόσοι άλλοι περιμένουν και να προβληματιστούν εάν το δικό τους περιστατικό είναι πιο επικίνδυνο από το διπλανό. Κατανοώ ότι κάποιος, για παράδειγμα, που έχει βγάλει τον ώμο του, πονάει φρικτά. Αυτός όμως δεν πρόκειται να πεθάνει, σε αντίθεση με αυτόν που είναι δίπλα του κι έχει υποστεί έμφραγμα».
Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η "Πελοπόννησος", ο κ. Γιαννάκενας αποδέχεται, όπως άλλωστε έδειξε και η πρόσφατη μελέτη νοσηλευτών του ΠΓΝΠ, ότι υπάρχει πολύωρη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών. Διευκρινίζει όμως, ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού. Η μείωση των κονδυλίων για τις εφημερίες έχει σαν αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί στο ελάχιστον ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών στις κλινικές και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.