Απογοητευμένοι από το υπάρχον σύστημα υγείας εμφανίζονται οι ασθενείς που αναγκάζονται να προσέλθουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.
Το 50% των ασθενών που προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΠ πιστεύει ότι δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Το 48,72% εκτιμά ότι δεν υπάρχει καθόλου ισότιμη πρόσβαση και ότι αυτή καθορίζεται από την οικονομική κατάσταση του ασθενούς και τον τόπο κατοικίας του. Μόλις δε το 2,5% έχει πρόσβαση στις νέες θεραπείες.
Οι ασθενείς, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο, δήλωσαν πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία αισθάνονται πως δεν έχουν πρόσβαση στα επείγοντα περιστατικά.
- Συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι είναι εύκολη η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη, το 20% απάντησε καθόλου, το 30% απάντησε λίγο, το 35% αρκετά, το 7,50 % πολύ, και μόλις το 2,50 % απάντησε πάρα πολύ.
- Στο ερώτημα εάν υπάρχει ισότιμη πρόσβαση για όλους ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, τον τόπο κατοικίας τους ή τον χρόνο πρόσβασης στις υπηρεσίες το 48,72% απάντησε καθόλου, λίγο το 15,38%, αρκετά επίσης ένα 15,38%, πολύ το 10,26% και πάρα πολύ επίσης το 10,26%.
Πρόκειται για τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της 1ης Νοσηλευτικής Διημερίδας που διοργάνωσε το 7ο Περοφερειακό Τμήμα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.
Ρωτήθηκαν ασθενείς και επαγγελματίες υγείας από τους νοσηλευτές του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΠ Κωνσταντίνα Καρανικόλα και Γιώργο Κηπουργό.