Τα πάντα για να κρατήσει την Κύπρο στην Ευρωζώνη, τονίζει ότι προτίθεται να κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά, όπως λέει, δεν εκβιάζεται, από κανέναν και τίποτα. Διευκρινίζει, ακόμα, ότι η Ευρωζώνη θέλει να εμποδίσει τη χρεοκοπία της Κύπρου και επαναλαμβάνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσφέρει έκτακτη βοήθεια μέχρι τη Δευτέρα και ότι το κεντρικό σημείο του προγράμματος πρέπει να είναι η βιωσιμότητα του χρέους και ο περιορισμός των κινδύνων του κράτους από τον δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό τομέα. Απορρίπτει δε εκ νέου το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag», ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει επίσης, ερωτώμενος σχετικώς, ότι η Κύπρος έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την ελπίδα ότι θα υλοποιούνταν το σχέδιο του τότε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την υπέρβαση της διαίρεσης. Μέλος της Νομισματικής Ενωσης η χώρα έγινε, προσθέτει ο Γερμανός πολιτικός, επειδή πληρούσε τότε τους οικονομικούς όρους.

«Είμαι εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίος. Και ως υπουργός Οικονομικών είμαι γνωστός ως κάποιος που δεν κάνει σπέκουλα με τέτοια ζητήματα (σημ. Αναφέρεται στο θέμα της διάσωσης της Κύπρου από τη χρεοκοπία). Είμαι όμως, επίσης, γνωστός ως κάποιος ο οποίος δεν εκβιάζεται - από κανέναν και τίποτα. Και αυτό οι άλλοι πρέπει να το αποφύγουν. Αναγνωρίζω την ευθύνη μου για τη σταθερότητα του ευρώ. Αν λάβουμε τώρα λανθασμένες αποφάσεις, θα βλάψουμε το ευρώ», επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει για μία ακόμη φορά την ανάγκη οι υπεύθυνοι πολιτικοί στην Κύπρο να πουν στον κόσμο την αλήθεια: «Δεν ήταν ποτέ δική μας ιδέα να επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες. Η γερμανική θέση ήταν ίδια με αυτήν του ΔΝΤ. Εάν οι δύο μεγάλες τράπεζες δεν έχουν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, θα πρέπει το βάρος να πέσει στους επενδυτές τους, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, όπως προβλέπει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλά οι υπεύθυνοι δεν ήθελαν να το συζητήσουν. Ήθελαν να χρηματοδοτήσουμε το προφανώς μη βιώσιμο πλέον επιχειρηματικό μοντέλο τους», αναφέρει και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Και τώρα διαμαρτύρονται: "Αααχ, η κυρία Μέρκελ κι αυτός ο πεισματάρης υπουργός Οικονομικών!". Μπορώ να ζήσω με αυτό. Λυπούμαι όμως που η Βουλή στη Λευκωσία απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Αυτή η απόφαση δεν ήταν σίγουρα προς το συμφέρον της Κύπρου».

«Οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί», συνεχίζει ο κ. Σόιμπλε και σημειώνει ότι πρέπει το πρόγραμμα να έχει νόημα και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους, ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν θα πρέπει να θιγούν οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ. «Η Κύπρος θα βαδίσει έναν δύσκολο δρόμο - είτε έτσι είτε αλλιώς», εξηγεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά αρνείται ότι αυτό είναι αποτέλεσμα «του ευρωπαϊκού πείσματος». Αντιθέτως, υπογραμμίζει, πρόκειται για συνέπεια ενός επιχειρηματικού μοντέλου το οποίο πλέον δεν λειτουργεί, καθώς ήδη από το φθινόπωρο του 2011 η Κύπρος δεν έχει πρακτικά πρόσβαση στις αγορές, τα κυπριακά ομόλογα έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία «σκουπίδια» και οι δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς, όπως λέει, είναι μη ρεαλιστική η υπόθεση ότι μια ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να καταστεί αφερέγγυα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την προσωπική του πορεία, δηλώνει ικανοποιημένος από την θέση του, σημειώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής, αλλά τονίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, καθώς οι πολίτες αποφασίζουν στο τέλος. Ερωτηθείς σχετικώς με τις ώρες ύπνου του, λόγω των ολονύχτιων συνεδριάσεων του Eurogroup, δηλώνει ότι δεν πηγαίνει για ύπνο όσο νωρίς θα ήθελε, αλλά κοιμάται γενικώς καλά και εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του νομίσματος.

Πηγή: iefimerida
 
Top