Oι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Γιώργος Κυρίτσης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή, που αφορά την ανάγκη θεσμοθέτησης του «τοκετού στο σπίτι» και ρωτούν τον κ. Υπουργό Υγείας τα κάτωθι:
α) Αν προτίθεται να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση του τοκετού στο σπίτι ώστε αφενός να αποφευχθεί μια νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρ. Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αφετέρου να αποφύγει την επανάληψη ποινικών διώξεων του νοσηλευτικού προσωπικού και γονέων που επιλέγουν αυτό τον τύπο τοκετού.
β) Αν προτίθεται να διασφαλίσει την ασφάλεια των τοκετών κατ' οίκον θωρακίζοντας τις υποδομές, ώστε να είναι εφικτή η άμεση μεταφορά των μητέρων και των βρεφών σε νοσηλευτικό ίδρυμα σε περίπτωση επιπλοκών.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Ερώτηση
προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: Ανάγκη θεσμοθέτησης του «τοκετού στο σπίτι»
Αντίφαση προκύπτει από την εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για περικοπές στο επίδομα τοκετού και την απόδοσή του μόνο σε τοκετούς που συντελούνται εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η παράλληλη ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και γονείς λόγω επιλογής του τοκετού στο σπίτι.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε μαία και επαγγελματία Υγείας για «απλή σωματική βλάβη από αμέλεια» γιατί γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου, στο σημείο που, προληπτικά συνήθως, υπόκεινται οι γυναίκες σε περινεοτομή όταν γεννούν στα μαιευτήρια. Η καταδίκη πυροδότησε έρευνα η οποία οδήγησε στην καταγραφή 78 ατόμων (6 ιατρών, μιας μαίας και 71 γονιών) και στη συνακόλουθη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρους τους (οι γιατροί κατηγορούνται για «ψευδή ιατρική πιστοποίηση», οι γονείς για «ηθική αυτουργία σε ψευδή ιατρική πιστοποίηση» και επιπροσθέτως, όπως και η μαία, για «ρύπανση περιβάλλοντος»). Η κατηγορία για ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία αφορά και τους περισσότερους, στηρίζεται στο θέμα της διαχείρισης του πλακούντα, τον οποίο οι αρχές χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο μολυσματικό απόβλητο που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Παράλληλα όμως, κι ενώ στοχοποιείται ο τοκετός στο σπίτι από τις δικαστικές αρχές, το Υπουργείο Υγείας στο νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ που υιοθέτησε, προβλέπει τη δυνατότητα τοκετού στο σπίτι. Συγκεκριμένα, όταν μια γυναίκα γεννά σε νοσοκομείο καλύπτονται απλά τα νοσήλια και δεν δικαιούται επίδομα. Όμως «σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων».
Δεδομένων των ανωτέρω καθώς και ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (Απόφαση Ternovsky v. Hungary (no. 67545/09), της 14.12.2010), το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την οικογένεια περιλαμβάνει το δικαίωμα επιλογής των συνθηκών τοκετού και ότι η απουσία θεσμικού πλαισίου που να το επιτρέπει συνιστά παραβίαση του εν λόγω δικαιώματος,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Προτίθεται να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση του τοκετού στο σπίτι ώστε αφενός να αποφευχθεί μια νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρ. Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αφετέρου να αποφύγει την επανάληψη ποινικών διώξεων του νοσηλευτικού προσωπικού και γονέων που επιλέγουν αυτό τον τύπο τοκετού;
-Προτίθεται να διασφαλίσει την ασφάλεια των τοκετών κατ' οίκον θωρακίζοντας τις υποδομές, ώστε να είναι εφικτή η άμεση μεταφορά των μητέρων και των βρεφών σε νοσηλευτικό ίδρυμα σε περίπτωση επιπλοκών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Νίκος Τσούκαλης
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Γιαννακάκη Μαρία
Κυρίτσης Γιώργος
Ψαριανός Γρηγόρης