Δεν έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που ο Σύλλογος Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών πρότεινε επίσημα να γίνει ανταλλαγή της διατηρητέας οικίας όπου έζησε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς με άλλο ακίνητο του δήμου, προκειμένου το οίκημα να γλιτώσει την κατάρρευση.
Το κτίριο, ένα από τα παλαιότερα νεοκλασικά στο κέντρο της Πάτρας, στην οδό Κορίνθου, σήμερα ρημάζει ενώ στο παρελθόν έχει συχνά λεηλατηθεί, όπως λέει στο «Βήμα» και στην Όλγα Κλωντζά ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Μαλλιάς. Οι σοβαρές φθορές στα κεραμίδια αφήνουν το νερό της βροχής να μπει στο εσωτερικό, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα οι περαστικοί κινδύνεψαν από σοβάδες που έπεσαν στον δρόμο.
Οι δύο ιδιοκτήτριες του κτιρίου, μόνιμες κάτοικοι Ελβετίας, φαίνονται κατ' αρχήν θετικές στην προοπτική της ανταλλαγής μετά τις προσπάθειες του Συλλόγου, παρ' ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν βάλει στο σπίτι πωλητήριο. «Είμαστε πια σε καλό δρόμο, καθώς έχει ήδη σχηματιστεί επιτροπή που θα προτείνει τα ανταλλάξιμα ακίνητα και θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε το οίκημα αυτό επιτέλους να αξιοποιηθεί προς όφελος των Πατρινών» σχολιάζει ο κ. Μαλλιάς.
Δεν είναι όμως αυτό το μόνο σπίτι του μεγάλου ποιητή μας που βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με την πλήρη απαξίωση. Οι πεσμένοι σοβάδες και το λουκέτο στην παλιά σιδερένια πόρτα μαρτυρούν την εγκατάλειψη της διώροφης οικίας της οδού Περιάνδρου 5 στην Πλάκα, στον δεύτερο όροφο της οποίας ο ποιητής πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μετά την έξωση από το σπίτι της οδού Ασκληπιού, στο οποίο έμεινε με την οικογένειά του για περισσότερα από σαράντα χρόνια.
Το διατηρητέο οίκημα σώθηκε από τον πλειστηριασμό στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή στα μέσα Ιανουαρίου του 2011, καθώς φαίνεται ότι η ιδιοκτήτριά του κατάφερε να τακτοποιήσει τις οφειλές της. Ως τιμή εκκίνησης είχε οριστεί το ποσό των 1.066.000 ευρώ. Το γεγονός είχε φέρει τότε το θέμα και στη Βουλή, όπου στη σχετική συζήτηση επισημάνθηκε ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης ένα τέτοιο ιστορικό κτίριο στο πιο τουριστικό σημείο της πρωτεύουσας δεν θα έμενε ανεκμετάλλευτο.
Είναι όμως σαν η θλίψη του ίδιου του ποιητή, ο οποίος δεν θεώρησε ποτέ το σπίτι αυτό «δικό του», να ακολουθεί το οίκημα ακόμη και σήμερα. Το μόνο που θυμίζει κάτι από την παλαιά του αίγλη είναι η μαρμάρινη πλάκα επάνω από την είσοδο όπου αναγράφεται: «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943», πριν από ακριβώς 70 χρόνια.
Πηγή: thebest