«Είμαι άνθρωπος με πολλά πάθη που προσπαθώ να τα κρύψω» έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σύμφωνα και με τη νέα του βιογραφία με τίτλο «Ανδρέας Παπανδρέου: Η γέννηση ενός Ελληνα Δημοκράτη και ανορθόδοξου πολιτικού» που κυκλοφορεί ήδη στο εξωτερικό.
Το περιεχόμενο του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις I.B. Tauris, με την υπογραφή του Σπύρου Δραϊνά, αποκαλύπτει σήμερα το news247, δυο μήνες πριν κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο Σπύρος Δραϊνάς αρχίζει την αφήγηση από τα νεανικά χρόνια του Α. Παπανδρέου. Ενας από τους δασκάλους του είχε γράψει γι' αυτόν: «Είναι ένας επίμονος δημαγωγός, που συχνά καταφεύγει σε σοφιστείες και κενά λόγια, προκειμένου να υποστηρίξει τις πολιτικές του απόψεις. Παρ' όλα αυτά το πνεύμα του είναι γενναιόδωρο. Αγαπάει τους συμμαθητές του και σε κάθε περίσταση διεκδικεί για τον εαυτό του το ρόλο του ηγέτη».
«Σκεπτόμενος τον εαυτό μου, βλέπω κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που βλέπετε όλοι εσείς. Δεν σας παρουσιάζω αυτό το αγόρι, όπως πραγματικά είναι. Δεν έχω το κουράγιο να το κάνω. Προσπαθώ να σας παρουσιάσω έναν άνδρα πνευματικά ισχυρό, έναν φιλόσοφο, έναν μεγάλο συγγραφέα έναν μεταρρυθμιστή και κατά κάποιο τρόπο είμαι. Εχω μερικά καλά πράγματα να πω για τον εαυτό μου, αλλά γενικά όταν είμαι μόνος, είμαι απλώς ένας άνδρας. Τρώω, πίνω, χαίρομαι να βλέπω το ηλιοβασίλεμα και τελικά είμαι ένας άνθρωπος γεμάτος πάθη, τα οποία προσπαθώ να κρύψω» έγραφε ο 17χρονος Ανδρέας Παπανδρέου στην εφημερίδα του Αθηναϊκού Κολλεγίου στις 3 Μαρτίου 1936. Το βιβλίο, πέρα από ιστορικές αναφορές έχει πλήθος περιστατικών.
Το ψυχοσωματικά σπασμένο σαγόνι
Το 1953 (το 1940 είχε φύγει για τις ΗΠΑ) σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου King George, ο Α. Παπανδρέου θα παραπονιόταν στη σύζυγό του Μαργαρίτα, για έναν τρομερό πόνο στο σαγόνι. Ηταν ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα της μάχης που γινόταν μέσα του σχετικά με την επιστροφή ή όχι στην Ελλάδα. Το περιστατικό αυτό συνέβη κατά την πρώτη του επίσκεψη, στην Ελλάδα μετά τη φυγή του και ενώ δεχόταν πιέσεις από τον Γεώργιο Παπανδρέου για να μπει στην πολιτική.
Η εμπλοκή του στην πολιτική
Ο συγγραφέας αναφέρει ότι ο Α. Παπανδρέου αρχικά δεν είχε καμία διάθεση να εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Ο Γεώργιος Παπανδρέου τον πίεζε, η δεύτερη σύζυγός του Μαργαρίτα επίσης, ωστόσο ο ίδιος είχε μια στρωμένη καριέρα στις ΗΠΑ και δίσταζε. «Η προεκλογική εκστρατεία του Στίβενσον, μου ξύπνησε συναισθήματα που είχα για χρόνια βάλει στον πάγο» εξομολογήθηκε αργότερα ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου.
Μετά από μια ακόμα φυγή στις ΗΠΑ, ο Α. Παπανδρέου παίρνει την τελική απόφαση να επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα το 1963. Το 1964 συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία ως υποψήφιος βουλευτής της Ενωσης Κέντρου. Η απόφασή του, σύμφωνα με την Μαργαρίτα Παπανδρέου ήταν τελείως συναισθηματική και όχι προϊόν λογικής σκέψης.
Οι εμπρηστικές σχέσεις με τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με το news247, ένα αξιοπρόσεκτο σημείο του βιβλίου είναι ότι παρουσιάζει λεπτομερώς τη σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με τις ΗΠΑ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω της καριέρας του στις ΗΠΑ, είχε αποκτήσει επαφές με ακαδημαϊκούς και αξιωματούχους, που αργότερα στελέχωσαν την κυβέρνηση του Τζον Κένεντι και έμειναν στα πράγματα, ακόμα και μετά τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου. Ο Παπανδρέου χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του πολλές φορές, για να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση του πατέρα του. Από την άλλη, οι Αμερικανοί έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν πολύ χρήσιμο σύνδεσμο. Το κυπριακό ήταν μια διαρκής πηγή έντασης για τις σχέσεις Α. Παπανδρέου - ΗΠΑ. Οταν το BBC χρησιμοποίησε τον χρόνο που είχε στον ελληνικό ραδιοφωνικό αέρα για να επιτεθεί στον Μακάριο, ο Α. Παπανδρέου ως υπουργός Προεδρίας έκοψε το πρόγραμμά του, όπως επίσης και τον χρόνο της VOA (Voice Of America) και τη Γαλλική Ραδιοτηλεόραση.
Οι Αμερικανοί θορυβήθηκαν. Ο Βίνσεντ Τζόις, επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών των ΗΠΑ (USIA) στην Ελλάδα επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, έχοντας κατά νου τον «Handy Andy» των Αμερικανών. Σύμφωνα με τον Σπύρο Δραϊνά, αυτός ο άνθρωπος που θυμόταν ο Τζόις δεν υπήρχε πια. «Αndy, δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα» είπε στον Α. Παπανδρέου. «Από εδώ και στο εξής δεν θα με αποκαλείς Andy. Θα με αποκαλείς κύριε υπουργέ» ήταν η απάντηση του Ανδρέα.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, υπήρχε αναφορά της CIA για τον Ανδρέα Παπανδρέου που αναφέρει: «Είναι ο πιο επικίνδυνος, οπορτουνιστής, αδίστακτος και ασυνείδητος πολιτικός στην Ελλάδα. Ενας πολιτικός, του οποίου οι απόψεις πρέπει να εξετάζονται με τη βαθύτερη καχυποψία».
Πηγή: iefimerida