Τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με 405 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ μέσα από το Μηχανογραφικό Δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν το καλοκαίρι οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας.

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος κατέληξε στον τελικό χάρτη έπειτα από σειρά επαφών και προτάσεων, οι οποίες ακολούθησαν την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά», και λαμβάνοντας υπόψη αρκετές από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ετσι, στην απόφαση εμφανίζονται ορισμένες αλλαγές σε σχέση με την τελική πρόταση που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών.

Για παράδειγμα, δεν συγχωνεύονται τελικά οι ξενόγλωσσες φιλολογίες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ούτε η Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, αντί για τη μορφή του ομόσπονδου πανεπιστημίου που προβλεπόταν για το νέο ίδρυμα Αδαμάντιος Κοραής και είχε συναντήσει αντιδράσεις στα πέντε ιδρύματα που θα το συγκροτήσουν (Οικονομικό, Πάντειο, Γεωπονικό, Χαροκόπειο, Παν. Πειραιά), τελικά επελέγη η πιο «χαλαρή» μορφή της κοινοπραξίας, που δεν προϋποθέτει νέα διοικητική δομή, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας τόνιζαν χθες ότι από τις βασικές παραμέτρους που ελήφθησαν υπ' όψιν, ήταν επίσης η άμβλυνση των επιπτώσεων από τις μετακινήσεις φοιτητών. Ετσι, τελικά υπολογίζεται ότι θα πρέπει να μετακινηθούν περίπου 2.500 ενεργοί φοιτητές, ενώ με βάση την αρχική πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» θα μετακινούνταν περισσότεροι από 15.000.

Οι διαφορές

Το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο (σ.σ. ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε τμήμα αναμένεται να ανακοινωθεί τον Απρίλιο) διαθέτει πλέον 405 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 τμημάτων πριν από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».

Δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην απόφαση αυτή και την πρόταση του σχεδίου «Αθηνά», που στην τελική της μορφή περιελάμβανε 384 τμήματα. Πρόκειται για 21 τμήματα, που τελικά παραμένουν μετά τη διαβούλευση που έγινε.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προωθούνται τις επόμενες ημέρες προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν τα τμήματα με βάση τον νέο χάρτη, στα Μηχανογραφικά που θα συμπληρώσουν ύστερα από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου.

Το κόστος

«Με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών, που όλοι συνομολογούμε», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της νέας γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης είναι αποτέλεσμα της μέγιστης εφικτής σύνθεσης και συναίνεσης όλων των συμμετασχόντων στη διαβούλευση, καθώς ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν από τα ιδρύματα, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».

Τμήματα AEI/TEI του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο εδώ.

Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα εδώ

Πηγή: tanea
 
Top