Κάποτε με 10 στρέμματα στην Ηλεία ζούσε μια τετραμελής οικογένεια, σήμερα δεν φτάνουν ούτε τα 50 στρέμματα, αυτή είναι η τραγική εικόνα που βιώνουν δεκάδες αν όχι χιλιάδες αρδευτές στο νομό στην αφετηρία μια ακόμα αρδευτικής περιόδου.

 Η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου, των εφοδίων, και η έλλειψη χρηματοδότησης είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Το πρόβλημα που υπάρχει στο να καλλιεργήσουν πάρα πολλοί αγρότες φέτος, λόγω του υψηλού κόστους στα αγροτικά εφόδια και στο πετρέλαιο αλλά και της αδυναμίας που έχουν οι τράπεζες να τους δώσουν χρήματα ώστε να έχουν ρευστό για τις ανάγκες τους, δημιούργησε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τα περισσότερα αγροτικά νοικοκυριά της Ηλείας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αγρότες δεν κατόρθωσαν να συντηρήσουν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απομειώνοντας τις περιουσίες και αξίες που είχαν δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως αναφέρουν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, είναι η έλλειψη ρευστότητας με την διακοπή χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Δεκάδες αγρότες δεν έχουν καμία πρόσβαση για να πάρουν κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες για την έναρξη της καλλιέργειας, ενώ οι συνεταιρισμοί όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι έχουν διαμηνύσει ότι είναι η τελευταία χρονιά που τους πιστώνουν. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γεωργών που ασχολείται με το αγροτικό επάγγελμα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα χρήματα δεν επαρκούν για να μπορέσει να ζήσει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία αντί να ενισχύει την αγροτική παραγωγή και να δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση νέων ανθρώπων στην περιοχή να οδηγεί στην απομάκρυνσή τους.

Οι ζημιές από τις κλοπές είναι πολλές

Το καμπανάκι για την κατάσταση που επικρατεί στο αρδευτικό δίκτυο έχει χτυπήσει η διοίκηση του ΓΟΕΒ. Σε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής: «Από το A δεκαήμερο του μηνός Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα τα Αντλιοστάσια Α15 στο Κουρτέσι Α16 στο Καπελέτο και Α1 στην Γαστούνη υπέστησαν επιδρομή διαρρηκτών οι οποίοι έκλεψαν κυρίως εξαρτήματα και υλικά που περιείχαν χαλκό. Επίσης κατέστρεψαν ολοσχερώς τους μετασχηματιστές των Αντλιοστασίων καθώς επίσης προκάλεσαν τεράστιες ζημίες στους ηλεκτρολογικούς πίνακες. Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαμε υποστεί και άλλες κλοπές στα Αντλιοστάσια. Το Η στα Λαστέικα καθώς και σε δύο αποστραγγιστικά .Η επισκευή των δύο στραγγιστικών αυτή την χρονική στιγμή είναι αναγκαία λόγω των βροχοπτώσεων .Το συνολικό ποσό για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα Αντλιοστάσια από τις διαρρήξεις και φθορές ξεπερνούν τις 450.000 ευρώ.

Ένα μεγάλο μέρος των ζημιών αποκαθίσταται από τους τεχνικούς του Οργανισμού μας. Ωστόσο δεν μπορεί ο Οργανισμός να αποκαταστήσει τους κλαπέντες μετασχηματιστές συνολικής περίπου αξίας ο καθένας 30.000 ευρώ όπως και ένα μεγάλο μέρος αντικεραυνικής προστασίας .

Ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια δεν έχει επιχορηγηθεί ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών. Παρακαλούμε λοιπόν να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες δεδομένου ότι θεωρούμε επιβεβλημένη την χρηματοδότηση από την Πολιτεία καθώς είναι αδύνατον ο Οργανισμός να καλύψει τις δαπάνες αυτές από τους αρδευτές-καλλιεργητές μέλη των τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων και να τους επιβαρύνει επιπλέον. Ο κίνδυνος πλημμύρας είναι ορατός για τα δύο στραγγιστικά αντλιοστάσια και φυσικά για τα άλλα τέσσερα αρδευτικά αντλιοστάσια που δεν θα λειτουργήσουν την ερχόμενη αρδευτική περίοδο λόγο των κλοπών που έχουν υποστεί. Ο Συνολικός Προϋπολογισμός ανέρχεται των 450.000 ευρώ.»

Πηγή: patrisnews
 
Top