Μέσα στη λαίλαπα των εξελίξεων πολλοί αναρωτιούνται για τα οικονομικά μεγέθη για τα οποία γίνεται λόγος: πόσο μεγάλο είναι το χρέος της Κύπρου;
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανήλθε σε 86,5% του ΑΕΠ το 2012, το έλλειμμα στο 5,5% ενώ η ανεργία στο 12,1%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Pimco που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στις αρχές Φεβρουαρίου οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης ανέρχονταν στα 10 δισεκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα στα 6,5 δισεκ. ευρώ.
Τότε, τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι εάν επικρατήσει το σενάριο της Pimco, το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα ξεπεράσει το 144% του ΑΕΠ και θα είναι μη βιώσιμο, ενώ με βάση τις κυπριακές εκτιμήσεις το δημόσιο χρέος είναι στα επίπεδα του 120% .
Μάλιστα, το κυπριακό χρέος έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως το επισφαλέστερο όλων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Κύπρου (πενταετή CDS) δείχνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας είναι μεγαλύτερη από αυτή της Πορτογαλίας, της Αργεντινής ακόμα και της Βενεζουέλας.
Οι μετέχοντες στην αγορά υπογραμμίζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι συνέπειες μιας κυπριακής χρεοκοπίας θα είναι περιορισμένες για τις αγορές τόσο σε επίπεδο ευρωζώνης όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος της Κύπρου διαμορφώνεται γύρω στα 9 δισ. ευρώ, μέγεθος σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα 109 δισ. χρέους της Πορτογαλίας, που αναγκάστηκε να αιτηθεί βοήθειας από την τρόικα προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.
Πηγή: iefimerida