«Πήρα δάνειο από ελληνική τράπεζα και βρέθηκα να χρωστάω σε μια εταιρεία… στο Λονδίνο». Η 65χρονη Μ.Ο. καταγγέλλει ότι μεγάλη ελληνική τράπεζα αποφάσισε να «πουλήσει» το εν καθυστερήσει καταναλωτικό της δάνειο σε αγγλική εταιρεία με έδρα την οδό Broad, στο κεντρικό Λονδίνο.

Κάτοικος Πάτρας (κοντά στην οδό Ιεροθέου) η 65χρονη προσκόμισε την εξώδικη δήλωση – καταγγελία που της κοινοποίησε δικαστικός επιμελητής για λογαριασμό της εταιρείας Praxis Finance PLC. Η δανειολήπτρια είχε λάβει από ελληνική τράπεζα δάνειο ύψους 20.000 ευρώ. Κατάφερε να αποπληρώσει το 60% της οφειλής, ωστόσο, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων δεν μπόρεσε στη συνέχεια να φανεί συνεπής απέναντι στην Τράπεζα. «Τότε ήταν που άρχισαν σε καθημερινή βάση να μου τηλεφωνούν από εισπρακτικές εταιρείες. Άλλοτε με το καλό και άλλοτε με το… άγριο. Πλέον, δεν απαντώ σε τηλέφωνα που δεν γνωρίζω και έτσι κάπως έχω ησυχάσει από την ψυχολογική πίεση», λέει η ίδια.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση περί πώλησης των ελληνικών «κόκκινων δανείων» σε ξένα funds. Τα ρεπορτάζ στον οικονομικό Τύπο είναι αλλεπάλληλα. «Αν ερμηνεύω καλά τα γεγονότα, αυτό έχει ήδη γίνει εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα να έχουν ενταθεί οι πιέσεις από τις εισπρακτικές εταιρείες που πλέον λειτουργούν για λογαριασμό ξένων εταιρειών», λέει η κ. Μ.Ο. που για ευνόητους λόγους θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, αν και ήδη έχει καταγγείλει την πρακτική της Τράπεζας και σε καταναλωτικές οργανώσεις με έδρα την Αθήνα.

Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι αν τελικώς τα «κόκκινα δάνεια» μεταβιβαστούν σε ξεάν funds τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για τους δανειολήπτες. Και αυτό επειδή θα κληθούν από τους νέους πιστωτές τους, τα distress funds, να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερούμενες οφειλές τους.

Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούν τα funds για την είσπραξη των δανείων θα είναι καθαρά χρηματοοικονομικά και όχι κοινωνικά, όπως αρμόζει την τρέχουσα περίοδο για την Ελλάδα.

Δηλαδή, δεν θα λαμβάνουν υπόψη αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος, αν έχει υποστεί περικοπές στα εισοδήματά του κ.λπ.

Οι τράπεζες, λένε τα ρεπορτάζ, εξετάζουν να πωλήσουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά και ο λόγος είναι, ότι θέλουν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κόκκινα δάνεια αλλά να φέρουν «ισορροπία» ανάμεσα σε χορηγήσεις (δάνεια) και καταθέσεις.

Έντονη είναι η ανησυχία, πάντως ότι η ελληνική αγορά δεν είναι έτοιμη να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Πηγή: thebest
 
Top