Έρευνα της Εισαγγελίας μετά από καταγγελίες για κυκλώματα που εμπορεύονται άλογα και ιπποειδή σε εγχώρια σφαγεία ή εξάγουν τα ζώα στην Ιταλία με σκοπό την προώθηση του κρέατος στην αγορά.
Υπό Εισαγγελική διερεύνηση τίθενται οι πολύ σοβαρές καταγγελίες για την δράση κυκλωμάτων που κλέβουν άλογα ή αγοράζουν γερασμένα και υποσιτισμένα ιπποειδή, με στόχο να τα μεταπωλήσουν σε εγχώρια σφαγεία ώστε να προωθηθεί το κρέας τους στην αγορά σαν βοδινό ή αρνίσιο.
Μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη για το διατροφικό σκάνδαλο με την χρήση αλογίσιου κρέατος η Εισαγγελία προχωρά στην διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης των καταγγελιών που χαρακτηρίζουν την χώρα ως κέντρο εξαγωγής αλογίσιου κρέατος και όχι μόνο ως σταθμό εισαγωγής και διακίνησης τέτοιων προϊόντων θέμα που ήδη ελέγχεται.
Στόχος της έρευνας είναι να διερευνηθούν συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομα σφαγεία ιπποειδών που φέρονται να λειτουργούν στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, ενώ τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία αναφέρουν ότι, εκτός από άλογα, στα παράνομα σφαγεία διοχετεύονται ακόμα και γαϊδουράκια.
Αφορμή για την Εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News το οποίο αναφέρεται σε λαθρεμπόριο αλόγων με βασικό προορισμό την Ιταλία. Καταγγέλλεται επίσης ότι απομακρυσμένες περιοχές του Ασπρόπυργου Αττικής φέρονται να έχουν μετατραπεί σε επίκεντρο παράνομων αγοραπωλησιών γερασμένων και κακοποιημένων αλόγων.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι τουλάχιστον είκοσι άλογα εντοπίστηκαν να βρίσκονται σε χωράφια που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Ασπρόπυργου και αρκετά από αυτά είχαν εμφανή τραύματα και σημάδια υποσιτισμού.
Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών τα άλογα αγοράζονται από 300 ευρώ έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με το βάρος τους, και αρκετά από αυτά μεταφέρονται στην Ιταλία με παράνομες διαδικασίες καθώς σε πολλές περιπτώσεις το Λιμενικό αδυνατεί ελέγξει τα κοντέινερ με τα ζώα που φεύγουν στο εξωτερικό.
Πηγή: ΑΜΠΕ