Εφέτες άφησαν ελεύθερο καταδικασμένο τελεσίδικα για φόνο. Με μια σπάνια απόφαση, το Συμβούλιο Εφετών -με οριακή πλειοψηφία 3 υπέρ, 2 κατά- αποδέχτηκε τη σχετική αίτηση και αποφυλάκισε τον φερόμενο ως δολοφόνο του επιχειρηματία Θεόδωρου Γιαμπουράνη, ο οποίος επρόκειτο να εκτίσει ποινή κάθειρξης 20 ετών!
Το έγκλημα είχε σημειωθεί το Μάρτιο του 2000 στο Κιάτο. Το θύμα βρέθηκε απαγχονισμένο μέσα στο εργοστάσιό του, τελικά όμως αποδείχτηκε ότι λίγο νωρίτερα είχε στραγγαλιστεί.
Το Συμβούλιο, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο, αποφάσισε να κάνει δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης, επιβάλλοντας στον καταδικασθέντα την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ.
Πλήθος ερωτημάτων, ωστόσο, εγείρει το γεγονός ότι λίγο πριν διεξαχθεί η δίκη ένα μέλος του δικαστηρίου επικαλέστηκε κώλυμα -για άγνωστο λόγο-, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από άλλο, το οποίο μάλιστα τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισης του κατηγορουμένου. Οι δικαστές κ.κ. Κούκλης, Καραγιάννη και Μικρούδης (αντικατέστησε την κ. Πολέμη) τάχθηκαν υπέρ της αποφυλάκισης του κατηγορουμένου. Μειοψήφισαν οι συνάδελφοί τους κ.κ. Λάμπρου και Παναγούλη.
Το χρονικό
Η ιστορία ξεκινά από τον Μάρτιο του 2000, όταν ο γνωστός επιχειρηματίας Θεόδωρος Γιαμπουράνης βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο εργοστάσιό του στο Κιάτο.
Η είδηση προκάλεσε σάλο και απασχόλησε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έπειτα από πολύμηνες έρευνες, αποκαλύφθηκε ότι ο άτυχος επιχειρηματίας πρώτα στραγγαλίστηκε και στη συνέχεια κρεμάστηκε.
Τότε, η οικογένεια του θανόντα, προσπαθώντας να δικαιωθεί αλλά και να τιμήσει τη μνήμη του, ενεπλάκη σε έναν δαιδαλώδη δικαστικό αγώνα, ο οποίος κράτησε 13 ολόκληρα χρόνια!
Στις αρχές Αυγούστου του 2009, το Μικτό Δικαστήριο Σπάρτης, έπειτα από ακροαματική διαδικασία διάρκειας εννέα μηνών, καταδίκασε πρωτοδίκως τον Κ.Χ. σε ποινή 20ετούς κάθειρξης.
Στα τέλη Ιανουαρίου του 2013, το δικαστήριο επισφράγισε τη συγκεκριμένη ποινή, κρίνοντας -σε δεύτερο βαθμό- με πλειοψηφία 4-3 ένοχο τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Σύμφωνα με την απόφαση, «τα κίνητρα για το έγκλημα είχαν οικονομικά ελατήρια και ειδικότερα αφορούσαν τη μεταβίβαση μετρητών αλλά και ποσοστού της εταιρείας -εργοστάσιο "Άριστον"- στον Κ.Χ., για τα οποία φέρεται να συνέταξε το θύμα ένα πρόχειρο χαρτί υπό την απειλή του κατηγορουμένου και ίσως άλλων ατόμων».
Ένοχος μεν, ελεύθερος δε
Η «ηθική ικανοποίηση» της οικογένειας Γιαμπουράνη, όμως, δεν κράτησε πολύ. Περίπου έναν μήνα μετά την επιβολή της ποινής, ο κατηγορούμενος κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης στην οποία ισχυρίστηκε -μεταξύ άλλων- ότι η κατάσταση στις φυλακές είναι άθλια, καθώς και ότι διαθέτει μια επιχείρηση την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί κανείς άλλος πέρα από τον ίδιο.
Εντέλει, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να αναγνωρίσει στον φερόμενο ως δράστη το δικαίωμα της αποφυλάκισης, με εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση αναιρέσεως από τον Άρειο Πάγο.
Ο κατηγορούμενος είχε επικαλεστεί οικονομική βλάβη αλλά και προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αποφρακτική πνευμονοπάθεια αλλά και κατάθλιψη.
Το κατηγορώ της κόρης
Η κόρη του επιχειρηματία Κατερίνα Γιαμπουράνη φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Cosa Nostra» της τηλεόρασης της Ζούγκλας, όπου μίλησε για την υπόθεση.
«Δεν μπορεί έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί δύο φορές για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως να τον αφήνεις ελεύθερο προκειμένου να λειτουργήσει την επιχείρησή του, όταν άλλοι, για οφειλές στο Δημόσιο της τάξεως των 10.000 ευρώ, βρίσκονται στη φυλακή. Παράλληλα, είναι άξιο απορίας ότι μόνο στη δική μας υπόθεση ένα μέλος του δικαστηρίου επικαλέστηκε κώλυμα, χωρίς να αναφέρει τον λόγο, και αντικαταστάθηκε από άλλο, το οποίο ήταν υπέρ της αποφυλάκισης» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Γιαμπουράνη.
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός-zougla