Ανικανοποίητοι δηλώνουν οι Γερμανοί από την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος, τη στιγμή που τα στοιχεία που συνέλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας -από τον Δεκέμβριο-, δείχνουν ότι η έκθεση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Μεγαλόνησο, είναι σχετικά ασήμαντη και άρα μη συστημική.

Ενδεικτικό είναι το κομμάτι από την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, που αναφέρεται στην προέλευση των κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών, και αναδεικνύεται σε ρεπορτάζ του Τ. Τέλλογλου, στην Καθημερινή. Εκεί φαίνεται η μικρή συμμετοχή ευρωπαϊκών κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες σε αντίθεση με τα κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στην Κύπρο, από εταιρείες χωρών εκτός ΕΕ.

Με βάση την έκθεση, στην κατηγορία μη χρηματοδοτικές εταιρείες, βρίσκονται τοποθετημένα από εταιρείες τρίτων χωρών, εκτός ΕΕ, 11,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τα δάνεια σε μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατοίκων εκτός ΕΕ υπολογίζονται σε 6,1 δισ. ενώ τα δάνεια στις ίδιες εταιρείες εντός και εκτός Κύπρου έφταναν τα 33 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΚτΚ δείχνουν ότι από το 2008 μέχρι και το 2011 εισήλθαν από την Ρωσία στην Κύπρο 130 δισ. δολ και εξήλθαν με αντίστροφη κατεύθυνση 120 δισ δολ.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η BND, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, παρουσίασε έκθεση στην οποία αμφισβητούσε τη συμμόρφωση της Κύπρου με τους κανονισμούς για το ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος. Αντίστοιχες εκθέσεις έχει συντάξει για το Λιχτενστάιν, την Ελβετία ακόμη και το Λουξεμβούργο. Από την πλευρά της η ΚτΚ είχε αναγνωρίσει το μεγάλο μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού τομές και για το λόγο αυτό έχει συστήσει επιτροπή που μεταξύ άλλων θα προτείνει μέτρα για τη μείωσή του.

Η διαφορά της Κύπρου με τις πιο πάνω χώρες έχει να κάνει αφενός με το ότι δε τίθεται θέμα διαρροής γερμανικών αφορολόγητων εισοδημάτων εκεί, και αφετέρου με το ότι η έκθεση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στις κυπριακές τράπεζες είναι σχετικά ασήμαντη.

"Με αυτή την έννοια, οι τράπεζες αυτές δεν είναι συστημικά κρίσιμες και άρα δεν πρέπει πάση θυσία να σωθούν" σχολίασε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης στην "Καθημερινή", δίνοντας μια ξεκάθαρη εικόνα της στάσης που τηρεί σήμερα η Γερμανία σχετικά με το μέλλον των κυπριακών τραπεζών.

Πηγή: newmoney
 
Top