Η έννοια της μεταρρύθμισης εμπεριέχει κάτι κοινωνικά ωφέλιμο και ως εκ τούτου ευρέως αποδεκτό.
Η χώρα «σώθηκε» -κατά δήλωση Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, αφού ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει εκλείψει- και μένει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, ειδάλλως θα χρειαστεί πάλι νέα «διάσωση».
Η επίθεση όμως στην ακίνητη περιουσία για την εξεύρεση 3,2 δις ευρώ που λείπουν από τα κρατικά ταμεία εκτός από παράλογη, είναι και ανήθικη και δεν είναι μεταρρύθμιση.
Παράλογη, διότι και να αποφασίσει κανείς να πουλήσει όσο όσο –δεδομένης της διατήρησης των αντικειμενικών αξιών στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν πριν από τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση-, δεν θα βρει αγοραστές. Άρα είσπραξη φόρων μέσω αγοραπωλησιών δεν επιτυγχάνεται. Όπως δεν θα επιτευχθεί είσπραξη φόρων από ιδιοκτήτες που έχουν υποθηκευτεί και χρωστούν το ακίνητο τους στην τράπεζα, αφού τους επιβάλλει να πληρώσουν τρεις φορές την πραγματική τους αξία –«καπέλο» λόγω της φούσκας των ακινήτων, «καπέλο» λόγω ληστρικών τραπεζικών επιτοκίων, «καπέλο» λόγω της φορολόγησης. Που θα τα βρουν;
Ανήθικη, διότι δεν αφήνει στον ιδιοκτήτη κανένα περιθώριο επιλογής, πέραν της υποχρεωτικής εκχώρησης της περιουσίας του στις τράπεζες ή στο Δημόσιο.
Μετά ταύτα καλείται ο Υπουργός να απαντήσει στο κάτω ερώτημα που θέτουν αδιάκοπα οι πολίτες:
Τι είδους μεταρρύθμιση είναι αυτή που θα αυξήσει τον αριθμό των αστέγων και θα προσφέρει σε κράτος και τράπεζες άδεια ακίνητα;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος