Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια (18/5/2011) από τότε που εγκαινιάστηκε το έργο ύδρευσης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας από τον Ερύμανθο και υποτίθεται ότι τέθηκε σε λειτουργία.

Ένα έργο που στοίχισε πάνω από 30.000.000 ευρώ και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά στο Ταμείο Συνοχής το 2003 με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 35 εκατ. ευρώ και οι πρώτες του εργασίες ξεκίνησαν το 2004. Το έργο έγινε για να καλύπτει τις ανάγκες περίπου 70.000 κατοίκων και να εξυπηρετεί τους δημότες Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και 28 ακόμα τοπικών κοινοτήτων.

Την ώρα που κόβουν 30 ευρώ από τις αγροτικές συντάξεις, που πολύς κόσμος μαζεύει πράγματα από τους κάδους απορριμμάτων, που πολλά καταστήματα κλείνουν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην φορολογία, κάποιοι δαπανούν πάνω από 30.000.000 ευρώ για έργο που δεν λειτουργεί.

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια και το νερό δεν ρέει στα δίκτυα ύδρευσης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Έριδες αντί για λύσεις στα προβλήματα του έργου. Ο κάθε αρμόδιος φορέας ρίχνει τα βάρη στον άλλο για τους λόγους που δεν λειτουργεί το έργο. Μόνο στις φωτογραφίες των εγκαινίων φρόντισαν να ποζάρουν όλοι μαζί.

* Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας δηλώνει ότι το έργο είναι καλά κατασκευασμένο και φταίνε οι Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας που δεν έχουν κάνει τις συνδέσεις των δικτύων τους με αυτό του Ερυμάνθου.

* Ο Δήμος Πύργου (ΔΕΥΑΠ) ισχυρίζεται ότι έχει κάνει την σύνδεση του Πύργου με το δίκτυο του Ερυμάνθου αλλά το νερό δεν ρέει λόγω βλαβών.

* Η ανάδοχος εταιρεία Λειτουργίας και Συντήρησης Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού στον Ερύμανθο Ποταμό με έγγραφό της αναφέρει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διακόψουμε την λειτουργία του διυλιστηρίου από αύριο 6/2/2013, λόγω των συνεχών βλαβών του αγωγού μεταφοράς του νερού (δίκτυο Ερυμάνθου) , είναι αδύνατη πρακτικά η διασφάλιση της ομαλής υδροδότησης της δεξαμενής Πύργου που είναι αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερος καταναλωτής».

* Η Αρχαία Ολυμπία δεν έχει ολοκληρώσει τις συνδέσεις των δικτύων της με τον αγωγό του Ερυμάνθου.

* Ο Δήμος Πύργου δεν μπορεί να τροφοδοτήσει με νερό τα κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο και χάνει εκατομμύρια έσοδα και παίρνει συνεχώς δάνεια για να πληρώσει υποχρεώσεις του.

* Ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος που συστήθηκε για να διαχειριστεί το έργο είναι πλήρως διαλυμένος μήνες τώρα. Ο πρόεδρος και 4 μέλη του έχουν παραιτηθεί. Φθάσαμε τέλη Μαρτίου και δεν έχει κάνει προϋπολογισμό του 2013, δεν έχει κάνει οικονομικό απολογισμό του 2012, έχει να συνεδριάσει μήνες κλπ.

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και το μόνο που γίνεται είναι ο ένας να τα ρίχνει στον άλλο.

Τα ερωτήματα είναι:

1. Λειτουργεί ή όχι το έργο της ύδρευσης από τον Ερύμανθο;

2. Αν λειτουργεί γιατί η ανάδοχη εταιρία για την διαχείριση του έργου παρέδωσε με έγγραφό της τα κλειδιά με το αιτιολογικό των συνεχών βλαβών του αγωγού μεταφοράς του νερού, γράφοντας ότι είναι αδύνατη πρακτικά η διασφάλιση της ομαλής υδροδότησης; Αν λειτουργεί γιατί δεν της επιβλήθηκε ποινή;

3. Αν δεν λειτουργεί γιατί δεν έγινε έγκλιση του εργολάβου κατασκευής για τις ανάλογες επισκευές και τελικά γιατί δεν κατέπεσαν οι εγγυητικές του επιστολές;

4. Ποιά είναι η αλήθεια για την καλή κατασκευή του έργου και ειδικά για την ποιότητα των σωλήνων;

5. Γιατί δύο σχεδόν χρόνια μετά την παράδοση του έργου δεν έχουν γίνει οι συνδέσεις των Δ.Δ. των δύο Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας;

6. Γιατί το ΤΕΕ Ηλείας συνεχίζει να σιωπά;

7. Τι γίνεται με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου; Μέχρι την 28/2/2013 παρέμειναν μέλη του τα αρχικά ορισθέντα. Γιατί δεν είχε γίνει αποδοχή και αντικατάσταση των παραιτηθέντων; Συνεπώς μέχρι αυτή την ημερομηνία, τουλάχιστον, την ευθύνη την έχουν αυτοί.

8. Πως λαμβάνονταν οι αποφάσεις του Συνδέσμου;

9. Πως γίνονταν οι πληρωμές του Συνδέσμου;

10. Τι γίνεται με την οικονομική διαχείριση του Συνδέσμου. Φθάσαμε τέλη Μαρτίου και ο προϋπολογισμός του Συνδέσμου δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Πότε έπρεπε να είχε ψηφισθεί; Τι γίνεται με τον διαχειριστικό απολογισμό του Συνδέσμου;

11. Ποιος ελέγχει τον Σύνδεσμο και τι ελέγχους έχει κάνει;

12. Πως ένας διαλυμένος Σύνδεσμος λειτουργούσε ένα τόσο μεγάλο έργο που κόστισε πάνω από 30.000.000 ευρώ;

13. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητήσει πίσω τα 30 εκατ. Ποιος ευθύνεται και ποιος θα πληρώσει; Θα γίνει καταλογισμός σε βάρος των υπευθύνων;

14. Πότε το νερό του Ερυμάνθου θα φτάσει στις βρύσες των κατοίκων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας;

15. Γιατί οι φορείς των δύο Δήμων δεν ασχολούνται με το θέμα αυτό;

Μπορεί να χάσαμε την Ολυμπία Οδό, μπορεί το τραίνο να σταμάτησε στην Πάτρα, μπορεί το αεροδρόμιο στην Ανδραβίδα να μην έγινε, μπορεί να βυθιζόμαστε στην τελευταία θέση ανάπτυξης εξ' αιτίας των διοικούντων, αλλά το μεγάλο έργο της ύδρευσης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε θυσία.

Ο κατήφορος έχει και τέλος.

Ας το καταλάβουν μερικοί.

Πηγή: iliaoikonomia
 
Top