Η σκιά της πολύκροτης υπόθεσης Τσοχατζόπουλου για «μαύρο πολιτικό χρήμα» πέφτει πάλι πάνω στον δημιουργό της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Ιανός Νίκο Καρατζά. Οπως αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Καρατζάς είναι ένας από τους 18 που θα βρεθούν στο εδώλιο μαζί με τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Π. Καραγιάννη ο εκδότης Νίκος Καρατζάς κατηγορείται ότι «από κοινού με άλλους και ενεργώντας κατ' επάγγελμα τέλεσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας...».

Τι αναφέρει ο εισαγγελέας για τον Νίκο Καρατζά

Ειδικότερα στην πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τον κ. Καρατζά και τις αγοραπωλησίες των μετοχών της εταιρείας «Ιανός Α.Ε.» αναφέρονται επ' ακριβώς τα ακόλουθα:
«Κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του έτους 2005 έως 16.04.2010, ενεργώντας από κοινού με τον Απόστολο-Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο και τον Νικόλαο Ζήγρα, εξακολουθητικά, με πρόθεση απέκρυψε, κατείχε και διαχειρίστηκε περιουσία, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του συγκατηγορουμένου του Α. Α. Τσοχατζόπουλου με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης προέλευσής της και συγκεκριμένα: α) δέχτηκε στην κατοχή του από τον Νικόλαο Ζήγρα που λειτουργούσε για λογαριασμό του Α. Α. Τσοχατζόπουλου τον Ιούνιο του 2005 το ποσό του 1.000.000 ευρώ και β) δέχτηκε στην κατοχή του από τον Ν. Ζήγρα, που ομοίως ενεργούσε για λογαριασμό του Α. Α. Τσοχατζόπουλου τον Ιούλιο του έτους 2006, το ποσό των 500.000 ευρώ, ποσά που αντιστοιχούσαν σε 180.077 μετοχές της εταιρείας 'ΙΑΝΟΣ Α.Ε. βιβλιοπωλεία - εκδόσεις', της οποίας ήταν ο πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και κάτοχος του 85% του συνόλου των μετοχών, τα οποία διαχειρίστηκε επενδύοντάς τα για λογαριασμό του Α. Α. Τσοχατζόπουλου στην εταιρεία αυτή.

Για να μην αποκαλυφθεί ωστόσο η διαχείριση εκ μέρους του της άνομης περιουσίας του πρώην υπουργού, εμφανίστηκε ως δήθεν αγοράστρια των μετοχών η εταιρεία NORRIS A.E., της οποίας γνώριζε ότι ιδιοκτήτης ήταν στην πραγματικότητα ο Α. Α. Τσοχατζόπουλος και φερόμενος δικαιούχος και διαχειριστής ο Νικόλαος Ζήγρας.

»Τις ανωτέρω πράξεις διέπραξε ενεργώντας κατ' επάγγελμα, διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος».

Ο Καρατζάς αρνήθηκε τα πάντα

Ως γνωστόν κατά την ανακριτική διαδικασία ο κ. Καρατζάς αρνήθηκε τα πάντα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του όταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος πληροφορήθηκε από την από κοινού φίλη τους Σοφία Ιορδανίδου τα σχέδιά του για την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Αθήνα, εκδήλωσε ενδιαφέρον να τον στηρίξει, δηλώνοντάς του ότι είχε βρει επενδυτή και μάλιστα την εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου.

Ο εκδότης που ξεκίνησε φτωχός διορθωτής κειμένων και έφτασε τόσο ψηλά

Ο Νίκος Καρατζάς διαθέτει σήμερα έξι μεγάλα καταστήματα, εκδοτικό οίκο, ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, artshop και ραδιοφωνικό σταθμό που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των εκδηλώσεων. Τώρα που οι σημειώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι υπήρχαν εκεί επενδεδυμένα κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ άλλων προσώπων, ο κ. Καρατζάς θα πρέπει να αποδείξει τη νομιμότητα των πράξεών του.

Ο Νίκος Καρατζάς (εδώ σε φωτό από το «Εθνος») γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1958 στο Στρατώνι Χαλκιδικής, όπου και μεγάλωσε. Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε το 1976, όπου στα 18 του άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος βιβλιοπωλείου, διορθωτής, επιμελητής και εκδότης του περιοδικού «Ιανός». Το 1984 ίδρυσε τις εκδόσεις Ιανός με αίθουσα τέχνης και χώρο εκδηλώσεων, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Αριστοτέλους.

Τα Χριστούγεννα του 2005 μετέφερε στην Αθήνα ένα μεγα-βιβλιοπωλείο 1.600 τ.μ. και ταυτόχρονα ένα μεγάλο καφέ που κατάφερε να γίνει βιβλιοφιλικό και μουσικό στέκι.

Ο Νίκος Καρατζάς ήταν παντρεμένος με την επιχειρηματία Ελένη Δανιηλίδου, με την οποία απέκτησε τον 28χρονο σήμερα Κωστή-Αλέξανδρο, ο οποίος δραστηριοποιείται κι αυτός στην επιχείρηση. Πολύτιμος σταθμός στο συνεχές πηγαινέλα μεταξύ Θεσσαλονίκης Αθηνών είναι το Λιτόχωρο και ο Όλυμπος, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία την οποία θεωρεί το ησυχαστήριό του. Εκεί περνά σχεδόν όλα τα σαββατοκύριακα και τις διακοπές του.

Πώς έγινε η αγορά μετοχών του Ιανού από τον Ακη

Η εμπλοκή του κ. Καρούζου και άλλων 4 ατόμων στο κατηγορητήριο έγινε με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από τις χιλιάδες σελίδες του χειρόγραφου ημερολογίου το οποίο «κρατούσε» ο προφυλακισμένος Ακης Τσοχατζόπουλος. Οι σημειώσεις αποκάλυψαν ότι ο υπουργός είχε αγοράσει μετοχές της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» έναντι περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Οπως προκύπτει από χειρόγραφα σημειώματα, ιδιωτικά συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το σπίτι και το γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου ο πρώην υπουργός διέθετε 180.077 κοινές ανώνυμες μετοχές της εταιρείας «Ιανός ΑΕ» συνολικής ονομαστικής αξίας 360.154 ευρώ.

Πώς αγόρασε μετοχές του Ιανός ο Ακης

Η πληροφορία αυτή που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Μακεδονία» αποδεικνύει ότι η αγορά έγινε σε τρεις φάσεις. Οι πρώτες 100.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 200.000 ευρώ, αγοράστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες την περίοδο που ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Ανάπτυξης, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αργότερα, το 2004, ο πρώην υπουργός προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό του άλλες 80.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 160.000 ευρώ, ενώ έναν χρόνο μετά, το 2005, αγόρασε άλλους 77 τίτλους, ονομαστικής αξίας 154 ευρώ.

Στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίγραφα των ισολογισμών της εταιρείας «Ιανός ΑΕ» και εκθέσεις αναφορικά με την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης.

Παράλληλα, στο αρχείο του κ. Τσοχατζόπουλου βρέθηκε και χειρόγραφο ιδιωτικό συμφωνητικό σύμφωνα το οποίο αναφέρει σαφώς ότι «Ο κ. Νίκος Καρατζάς συμφωνεί να αγοράσει πίσω από την εταιρεία NORIS το σύνολο των μετοχών της εταιρείας ΙΑΝΟΣ... έναντι τιμήματος 1,5 εκ. ευρώ. Η αγορά συμφωνείται να πραγματοποιηθεί στο ίδιο τίμημα που πλήρωσε η εταιρεία NORIS στην τράπεζα EUROBANK LUXEMBURG στο λογαριασμό του κ. Νίκου Καρατζά για την απόκτηση του 20% των μετοχών της εταιρείας ΙΑΝΟΣ Α.Ε»

Το ποσό συμφωνήθηκε να καταβληθεί τμηματικά σε τρεις δόσεις, στις 20 Μαΐου, 20 Σεπτεμβρίου και 20 Δεκεμβρίου του 2009, στις 20 Μαΐου του 2010 και στις 20 Δεκεμβρίου του 2010.

Πηγή: iefimerida
 
Top