Την πεποίθηση ότι «κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί» και να λογοδοτήσουν για το οικονομικό σοκ που υπέστη η Κύπρος, εξέφρασε εκ νέου την Δευτέρα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του μετά την μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Λευκωσία.
Ερωτηθείς κατά πόσο η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup είναι καλύτερη από την προηγούμενη ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα συμφωνία είναι καλύτερη, εξηγώντας πως «μπορεί το κράτος να υπερχρεώθηκε και να γίνεται πιο φτωχό» αλλά «αντί του λαού έγινε το κράτος».
«Οι πλούσιοι θα γίνουν λιγότερο πλούσιοι αλλά ο λαός μας ξέρει να ζει και με σπατάλες αλλά μπορεί να ζει και με τα ολίγα» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πως θα επηρεαστεί η Εκκλησία από τις μετοχές που έχει στην Τράπεζα Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κεφάλαιο που είχε η Εκκλησία και που ήταν, όπως ανέφερε, πάνω από 100 εκατ. ευρώ, έχει χαθεί.
«Αλλά θα επιβιώσουμε, η Εκκλησία πολλές φορές πώλησε και τα καντήλια της, έβαλε ενέχυρο και τα δισκοπότηρα και όμως επέζησε. Δεν φοβάται η Εκκλησία, ό,τι και να χάσει έχει το λαό που την αγαπά και την στηρίζει» είπε και τόνισε πως η Εκκλησία θα σταθεί κοντά στο λαό, όπως και ο λαός κοντά στην Εκκλησία, «και θα υπερβούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας».
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν είναι η Ευρώπη που πιστέψαμε και μπήκαμε μέσα ότι θα τυγχάναμε κάποιας βοήθειας, κάποιας στήριξης» αλλά και πως «φαίνεται ότι τα συμφέροντα των μεγάλων θα παραμείνουν συμφέροντα».
Ανέφερε ακόμη ότι το ποσό το οποίο χρειαζόταν η Κύπρος, έναντι του μεγάλου προϋπολογισμού της μεγάλης Ευρώπης ήταν ψίχουλα και η Κύπρος δεν έπρεπε να τύχει τέτοιας συμπεριφοράς.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κάποιοι να γνώριζαν και να μην μίλησαν ή και το ενδεχόμενο κάποιοι να πιάστηκαν αδιάβαστοι, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί» προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να ταλαιπωρείται ο λαός και κανείς να μην παθαίνει τίποτα και να μην υπάρχουν επιπτώσεις για κανένα.
«Επιτέλους πρέπει να γίνει μια αρχή, όσοι φταίνε πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί και δεν είναι εκδικητικό αλλά να τιμωρούμε τους άτακτους ‘ίνα και οι λοιποί φόβον έχοσιν’. Όταν δεν τιμωρούμε κανένα το έγκλημα και η αδικία θα συνεχίζονται» είπε.
Τις τελευταίες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των «υπευθύνων της καταστροφής» καθώς και την έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη. Την Κυριακή, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε πως προτίθεται την προσεχή Πέμπτη να προσκαλέσει σε γεύμα επικεφαλής εταιριών Ρωσικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με στόχο να τους πείσει να μην αποσύρουν τα κεφάλαια τους από την Μεγαλόνησο. Επίσης πρόκειται να τους επισημάνει ότι τα κεφάλαια τους τοκίζονταν τόσο καιρό, έχουν όφελος από την Κύπρο, ενώ αν βρίσκονταν σε άλλη χώρα θα έπαιρναν επιτόκιο λίγο πιο πάνω από 0%.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, σφοδρός πολέμιος του σχεδίου Ανάν ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2006, μετά από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Α’. Τον Απρίλιο του 2004 είχε κάνει ξεκάθαρο ότι το σχέδιο Ανάν δεν είχε κανένα θετικό στοιχείο για τους Ελληνοκύπριους. Μάλιστα σε συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία, λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα, είχε δηλώσει : «Διότι, σου λέει ο απλός πολίτης μας: πόσο θα τους ταΐζουμε ακόμα τους αχαΐρευτους; Δεν σταματά ποτέ [...] το τούρκικο ραχάτι. Μια ζωή τεμπέληδες ήταν. Θέλουν λύση οι Τουρκοκύπριοι για να απομυζούν την οικονομική ικμάδα των Ελληνοκυπρίων.»
Τον Ιανουάριο του 2007 σχετικά με την εξαγορά κυπριακών τραπεζών είχε κάνει δηλώσεις για την στάση που θα έπρεπε να κρατήσουν οι επενδυτές. «Κάλεσα το λαό να είναι σε εγρήγορση, κι αν οι μετοχές φουσκώσουν να μην τις πουλήσουν για να μην έλθει σε ξένα χέρια η Τράπεζα Κύπρου. [...] Αυτή είναι η συμβουλή της Εκκλησίας. [...] επιθυμία της Εκκλησίας Κύπρου είναι να αφεθούν ελεύθερες οι κυπριακές τράπεζες να διεξάγουν το έργο τους στην Κύπρο κι όταν λήξει το εθνικό θέμα ας κάνουν ό,τι θέλουν. Ό,τι δεν πέτυχαν οι εχθροί της Κύπρου με το δημοψήφισμα ή το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να το καταφέρουν με το οικονομικό, γιατί αν μας υποδουλώσουν οικονομικά, το εθνικό μας θέμα θα πάει σε άλλα χέρια και ο λαός μας θα αναζητήσει πατρίδες αλλού.»
Πηγή: newmoney