Το τέλος της θριαμβευτικής πορείας του «φτερωτού γιατρού» και κραταιού δημάρχου Θεσσαλονίκης γράφτηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στα δικαστήρια της πόλης όταν οι δικαστές ανακοίνωσαν την απόφασή τους και επέβαλαν ισόβια κάθειρξη στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 17,5 εκ. ευρώ από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα με την καταδίκη του πρώην δημάρχου η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στο εξωτερικό, στην αντιπολίτευση, ακόμα και τους εσωκομματικούς της αντιπάλους. Η απόφαση για την πάταξη της διαφθοράς είναι προτεραιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού και η καταδίκη Παπαγεωργόπουλου δείχνει πως κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο.
Με την απόφαση του δικαστηρίου ξέσπασε κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Μόλις ολοκληρώθηκε το δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πήρε το δρόμο για τις φυλακές Διαβατών ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα σε Συγγρού και Κουμουνδούρου. Χθες η ιστοσελίδα left δημοσίευσε ένα βίντεο από προ διετίας ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, με τον πρόεδρο της ΝΔ να προσφέρει στήριξη στον κατηγορούμενο τότε πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Η αντίδραση όμως από τη ΝΔ ήρθε άμεσα. Αρχικά γνωστοποίησε ότι αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του κ. Παπαγεωργόπουλου μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση και στη συνέχεια σε ανακοίνωσή της έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Υποδείξεις σε θέματα πολυετών καθείρξεων ή ισοβίων δεν δέχεται η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι μιλάνε; Εκείνοι που υπερασπίζονται δημοσίως ληστές, βιαστές, τρομοκράτες και βαρυποινίτες; Είναι εξοργιστικό και προκλητικό να προσάπτει σήμερα μομφές ο ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις που έγιναν πολύ καιρό πριν εκδικαστεί η υπόθεση στο δικαστήριο».
Μάλιστα από το γαλάζιο στρατόπεδο υπενθυμίζουν πως το 2009 ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αποκλείστηκε με εντολή Σαμαρά από τις εκλογές, καθώς είχε βρεθεί στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.
Παπαγεωργόπουλος: Είμαι θύμα. Κάποιοι θα πεθάνουν από τύψεις
Λίγο πριν οι αστυνομικοί περάσουν χειροπέδες στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για να τον οδηγήσουν στις φυλακές, εκείνος έστρεψε το βλέμμα του προς τους δικαστές και είπε: «Κάποιοι θα πεθάνουν από τύψεις» για να λάβει την απάντηση από την έδρα: «Εμείς σίγουρα όχι». Στη συνέχεια δεν είπε τίποτα, αγκαλιάστηκε με τη σύζυγό του, η οποία ήταν συγκλονισμένη από την εξέλιξη της υπόθεσης. Στη συνέχεια με γραπτή του δήλωση υπογράμμισε: «Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ενώ αποδεδειγμένα ο επίορκος υπάλληλος υπεξαιρούσε πολλά χρόνια πριν αναλάβω δήμαρχος μού επέβαλαν ποινή ισόβια. Είναι φανερό ότι η δίκη εξελίχθηκε σε πολιτική δίκη και με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών».
Βαριές ποινές, αθωώσεις και δάκρυα
Οι αποφάσεις του δικαστηρίου πάγωσαν τους κατηγορούμενους. Ισόβια κάθειρξη στον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ισόβια και 18 μήνες φυλάκιση στον Μιχάλη Λεμούσια, ενώ ισόβια και εννέα χρόνια κάθειρξη στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον μοναδικό κατηγορούμενο που ομολόγησε την εμπλοκή του.
Ενοχοι οι πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές 15 και 10 ετών αντίστοιχα, ωστόσο το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αθώοι οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος ξέσπασε σε κλάματα και Θόδωρος Αθανάσαρος, καθώς και δέκα υπάλληλοι.
Μια ζωή βγαλμένη από ταινία: Τα μετάλλια, η οδοντιατρική, η δόξα, το χρήμα, τα ισόβια
Σενάριο ταινίας θα μπορούσε να αποτελέσει η διαδρομή που ακολούθησε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος πέρασε από τα έδρανα της οδοντιατρικής και τον αθλητισμό στην πολιτική για να καταλήξει τελικά στη φυλακή.
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947 και σπούδασε χειρουργός οδοντίατρος στην Οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε μέχρι το 1981. Υπήρξε σημαντικός δρομέας ταχύτητας στην Ελλάδα, ενώ αρκετές φορές αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στα 100μ. και κατέκτησε τρία ευρωπαϊκά μετάλλια (1971, 1972, 1976).
Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) και του Μόντρεαλ το 1976 (ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής). Το 1980 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Υπήρξε αθλητής του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου ΑΕΤΟΣ.
Στη συνέχεια αποφάσισε να κατέβει στον πολιτικό στίβο. Το 1978 έθεσε υποψηφιότητα στις Δημοτικές Εκλογές και εκλέχθηκε πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Το 1980 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Από το 1981 έως και το τέλος του 1998 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Θεσσαλονίκης. Το 1991-92 διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού. Το 1998 παραιτήθηκε από βουλευτής για να αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, μετά από εκλογή με ποσοστό 54,21%.
Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2002 με βασικό αντίπαλο τον Σπύρο Βούγια και 2006 με βασικό αντίπαλο τη Χρύσα Αράπογλου) επανεξελέγη Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του ως δημάρχου ολοκληρώθηκε το 2010 εν μέσω πολλών κατηγοριών και επικρίσεων σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Δήμου.
Η πτώση όμως ξεκίνησε το 2008 όταν με εισαγγελική εντολή ξεκίνησαν οι έρευνες στα οικονομικά του δήμου. Το Σεπτέμβριο του 2012 ξεκίνησε η δίκη του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της υπεξαίρεσης - μαμούθ, ύψους 51,4 εκατ. ευρώ, από τα ταμεία του δήμου. Τελικά στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 το Εφετείο καταδίκασε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο σε ισόβια κάθειρξη.
Οι αντιδράσεις των πολιτικών του αντιπάλων
Φυσικά η καταδίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις από φίλους και αντιπάλους του πρώην δημάρχου.
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου είπε: «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι αυστηρή, δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο αποδίδει ευθύνες για μια υπόθεση που απασχόλησε την πόλη μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και αντικατοπτρίζει τη βούληση της δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Είναι πλέον δική μας ευθύνη να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μήνυμα της σημερινής απόφασης είναι επίσης ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θέλει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα».
Ο αντίπαλός του στις δημοτικές εκλογές Σπύρος Βούγιας έγραψε στο twitter: «Τόσα χαμένα χρήματα για τον Δήμο, τόσα χαμένα χρόνια για την πόλη».
Εντύπωση προκάλεσε και η δήλωση της Χρύσας Αράπογλου στην εφημερίδα ΝΕΑ, η οποία σχολιάζοντας την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου είπε ότι «η νύχτα κυβερνούσε την ημέρα στην πόλη μου. Ακόμη τραβιέμαι στα δικαστήρια. Χθες ήμουν στον Αρειο Πάγο, κατηγορούμενη για συκοφαντική δυσφήμηση του Παπαγεωργόπουλου! Δεν είναι τρελό;».
Συγκλονισμένη η σύζυγός του
«Επεσε θύμα, ο σύζυγός μου είναι διαμάντι, ο τιμιότερος άνθρωπος» είπε η Ελένη Παπαγεωργοπούλου εξηγώντας πως «βρισκόμαστε σε τραγική θέση. Δεν συμμετείχε καθόλου σε όσα γίνονταν, δεν ήταν η δουλειά του, δεν έφτανε τίποτε από αυτά τα χαρτιά στο δήμαρχο ούτε υπέγραφε ποτέ τίποτε».
Πηγή: iefimerida