Συναλλαγές με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί από αγρότες μόνο στη Θήβα και τις γύρω περιοχές για το διάστημα 2005 - 2008, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ. Περίπου 300 - 400 αγρότες φέρονται να εισέπρατταν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ (11%) για προϊόντα τα οποία ουδέποτε παρήγαγαν ή πούλησαν. Στελέχη της ελεγκτικής υπηρεσίας από την Αθήνα μίλησαν στην «Κ» για εκτεταμένη απάτη, η διερεύνηση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εμπλοκή και εταιρειών

Εκτός από τους αγρότες, στην απάτη φαίνεται ότι εμπλέκονται και εταιρείες οι οποίες εξέδιδαν κάποια από τα τιμολόγια, ενώ το ΣΔΟΕ δεν έχει ακόμα κοινοποιήσει εμπλοκή δημοσίων λειτουργών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η έρευνα ξεκίνησε το 2010 κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας στη Θήβα, ωστόσο απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας των διασυνδέσεων των παραβατών της περιοχής με επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, από έλεγχο επιχείρησης στην Πρέβεζα που εμφανίζεται ως οπωροπωλείο προέκυψαν τιμολόγια αγοράς κρεμμυδιών από τη Θήβα συνολικής αξίας 1.400.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσότητες ικανές να ταΐσουν όλη την Ηπειρο.

Κατάστημα στον Πύργο που πουλάει τρόφιμα για κατοικίδια εμφανίζεται να έχει αγοράσει μέσα σε δύο χρόνια κρεμμύδια από τη Θήβα αξίας 8 εκατ. ευρώ. Σε έλεγχο που έγινε στα λογιστικά βιβλία του καταστήματος δεν βρέθηκαν καταχωρισμένες οι συγκεκριμένες συναλλαγές, γεγονός που ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο καταστηματάρχης δεν είχε ανάμειξη στις συναλλαγές.

Το ίδιο έχουν υποστηρίξει αρκετοί επιχειρηματίες που εμφανίζονται ως αγοραστές κηπευτικών σε τιμολόγια που κατατέθηκαν στην εφορία από τους αγρότες για την επιστροφή ΦΠΑ. Οι περιοχές στη Θήβα που απασχολούν το ΣΔΟΕ είναι το Αρμα, το Νεοχωράκι, η Καλλιθέα και το Σχηματάρι. Αγρότες με μικρά χωράφια, δήλωναν ποσότητες που δεν μπορούσαν να παραγάξουν. «Στο Νεοχωράκι Θηβών, ένας αγρότης εμφάνισε εικονικά και πλαστά τιμολόγια αξίας 4.364.000 ευρώ. Στο ίδιο χωριό, γυναίκα αγρότισσα υπέβαλε εικονικά τιμολόγια 680.000 ευρώ», αναφέρει το ΣΔΟΕ.

Ακόμα, επιστροφή ΦΠΑ φαίνεται να έχει εισπραχθεί παράνομα με τη χρήση εικονικών τιμολογίων σε Κόρινθο, Καλαμάτα και Ζαχάρω. Στην Κόρινθο, αγρότης χωρίς ούτε ένα κιλό παραγωγής είχε εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ 500.000 ευρώ. Στη Ζαχάρω, «αγρότης έλαβε εικονικό τιμολόγιο 900.000 ευρώ, ενώ στην Καλαμάτα σε έλεγχο εντός Ι.Χ. βρέθηκαν στοιχεία για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων με πλαστά τιμολόγια αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει πηγή του ΣΔΟΕ.

Αγρότες που εξετάζονται από το Σώμα αρνούνται την ενοχή τους, λέγοντας ότι οι παραγωγές που δηλώθηκαν είναι πραγματικές. Στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν κινήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς που να αποδεικνύουν τις σχετικές συναλλαγές, οι ίδιοι απαντούν ότι οι πωλήσεις και οι πληρωμές γίνονταν επί τόπου, στα χωράφια. Ακόμα και αν τα ποσά ξεπερνούσαν τις 30.000 ευρώ τη φορά.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης εκτιμά το συνολικό ποσό της απάτης με τις επιστροφές ΦΠΑ, το 2012, σε 224 εκατ. ευρώ και τους εμπλεκόμενους αγρότες στους 37.000! Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιστροφές ΦΠΑ που έπαιρναν οι αγρότες ήταν μεγαλύτερες από το συνολικό εισόδημά τους (π.χ. είχαν εισπράξει 25.000 ευρώ με εισόδημα 15.000 ευρώ), όπως προέκυψε από τη διασταύρωση των στοιχείων από τα Ε9 με τα ποσά που ζητήθηκαν το 2012 από τους αγρότες (πέρυσι 292.000 αγρότες εισέπραξαν ως επιστροφή ΦΠΑ συνολικά 400 εκατ. ευρώ).

Από την πλευρά τους αγρότες υποστηρίζουν ότι η αναφορά του ζητήματος αυτήν την περίοδο αποσκοπεί στην υπονόμευση των κινητοποιήσεών τους, καθώς ένα από τα αιτήματά τους έχει να κάνει με την αύξηση του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ. Από το 11% το ποσοστό της επιστροφής έχει μειωθεί στο 6%.


 
Top