Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν για πρώτη φορά κρέας αλόγου, σε εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε έξι τόνους κιμά, καθώς και σε 2.400 πακέτα από λαζάνια μπολονέζ, τα οποία κατασχέθηκαν από την εταιρεία Primia κοντά στην Μπολόνια, όπως μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Τα προϊόντα αυτά παρασκευάστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο Σαν Τζιοβάνι, στο Περσιτσέτο της Μπολόνια.
Είναι η πρώτη φορά που τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την ύπαρξη κρέατος αλόγου στην Ιταλία βγαίνουν θετικά από τότε που ξέσπασε το νέο αυτό διατροφικό σκάνδαλο.
Ωστόσο, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν εντόπισαν ίχνη κρέατος αλόγου σε παρτίδες προϊόντων της ελβετικής εταιρείας τροφίμων Nestle που κατασχέθηκαν την Δευτέρα.
Η Nestle απέσυρε δύο κατεψυγμένα γεύματα, τα «Buitoni Beef Ravioli» (ραβιόλια με μοσχαρίσιο κιμά) και «Beef Tortellini» (τορτελίνια με μοσχαρίσιο κιμά) από την ιταλική και ισπανική αγορά και «πάγωσε» την παραγωγή τους ύστερα από εργαστηριακές εξετάσεις που διεξήγαγε η ίδια από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα περιείχαν DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%.
Οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν 26 τόνους προϊόντων βοδινού κρέατος την Πέμπτη ύστερα από την απόσυρση των γευμάτων από την Nestle.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι κανένα ίχνος DNA αλόγου δεν εντοπίστηκε στα έτοιμα και στα κατεψυγμένα γεύματα ζυμαρικών με βοδινό της Nestle. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στα κατασχεθέντα προϊόντα στην Ισπανία.
Το υπουργείο ανέφερε ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις των ιταλικών αρχών στα προϊόντα που περιείχαν βοδινό αφορούσαν εκείνα που παρασκευάζονταν στο εργοστάσιο Safim κοντά στο Τορίνο.
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης, Ντερκ Νίμπελ, δήλωσε σήμερα στην Bild ότι θεωρεί πως «θα πρέπει να διανεμηθούν στους φτωχούς οι ποσότητες κρέατος αλόγου που κατασχέθηκαν»!
Χθες, εξάλλου, μία φινλανδική εταιρεία αγροτοδιατροφικών προϊόντων ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τις υγειονομικές αρχές να της δοθεί άδεια ώστε να διανείμει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις τα προϊόντα έτοιμου φαγητού που αποσύρθηκαν από την αγορά επειδή περιείχαν κρέας αλόγου.
Ο Ολάντ ζητεί την υποχρεωτική αναγραφή των στοιχείων του κρέατος
Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να εφαρμοσθεί η υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες και η εξειδικευμένη αναφορά των στοιχείων του κρέατος στα προπαρασκευασμένα εδέσματα, ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός της προέλευσής του, εξασφαλίζοντας ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί στην Ευρώπη το διατροφικό σκάνδαλο με την χρήση κρέατος αλόγου.
«Καθίσταται αναγκαία η δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσης, αυτό είναι που εγώ απαιτώ από τις επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Ολάντ σήμερα, ενώ τη Δευτέρα οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας θα προσπαθήσουν στις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν στην αναγραφή των σχετικών στοιχείων στην ετικέτα.
«Χρειαζόμαστε την υποχρεωτική αναγραφή στην ετικέτα των κρεάτων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ετοίμων εδεσμάτων», πρόσθεσε ο Ολάντ, κατά την ομιλία του στην ετήσια Γεωργική Έκθεση στο Παρίσι.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως εν αναμονή μίας πανευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Γαλλία από την πλευρά της θα ενθαρρύνει τις αυτόβουλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης στην αναγραφή στοιχείων στις ετικέτες.
Η ΕΕ επιθυμεί να εφαρμοσθεί μία αυστηρή νομοθεσία προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον ένα παρόμοιο σκάνδαλο με αυτό του εντοπισμού κρέατος αλόγου, αντί για βωδινό, σε διατροφικά προϊόντα στις αγορές της.
Πηγή: epikaira