Το 2012 υπήρξε χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς μέσα σε 12 μήνες πέρασε δια πυρός και σιδήρου, διασφαλίζοντας ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, πραγματοποιώντας μία άνευ προηγουμένου αναδόμηση του δημοσιονομικού χρέους της και δύο επεισοδιακές εθνικές εκλογές, αλλάζοντας 3 πρωθυπουργούς, βιώνοντας τον 5ο χρόνο ύφεσης και βλέποντας την ανεργία να αγγίζει το ποσοστό ρεκόρ του 26%.

Στη μακρά λίστα των «συμφορών» την οποία καταρτίζει σε χθεσινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, θα πρέπει να προστεθούν οι απανωτές προβλέψεις από αναλυτές, ανάμεσα στους οποίους και ο επικεφαλής του Citigroup Ουίλιαμ Μπούιτερ, ότι με την είσοδο στη νέα χρονιά θα επέλθει η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, οι οποίες συνοδεύτηκαν από καταστροφολογίες σχετικά με το ανείπωτο χάος που θα επέφερε το «Grexit» στην Ευρωζώνη, ενώ δεν έλειψαν και οι σκέψεις περί... εμφύλιας σύρραξης στο εσωτερικό της χώρας, λόγω της ακραίας έλλειψης ρευστότητας και της ασταθούς πολιτικής σφαίρας που κλονίστηκε ανεπανόρθωτα από την άνοδο της ακροδεξιάς.

Τελικά, τίποτα από όλα αυτά τα σενάρια δεν συνέβη στην πραγματικότητα, με την Ελλάδα να εξακολουθεί ωστόσο να βρίσκεται σε «υψηλού κινδύνου» θέση και το 2013, καθώς μέχρι το 2016 η χώρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα νέων φόρων και περικοπών ύψους 18 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρωζώνη έχει επιδείξει ιδιαίτερη ζέση να διατηρήσει την Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, αλλά η ασταθής κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη χώρα δείχνει ότι αυτή η διαδικασία δεν θα είναι ομαλή και ανεμπόδιστη.

Το σίγουρο είναι, καταλήγει το δημοσίευμα ότι το 2013 δεν είναι μία χρονιά προβλέψεων.

Πηγή: iefimerida
 
Top