Η έναρξη των ανασκαφικών εργασιών στην Αρχαία Ολυμπία για την αποκάλυψη της ανατολικής πλευράς του αρχαίου Γυμνασίου είναι προσωπικό στοίχημα του Ηλείου Αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.

Πριν από δύο μήνες είχε ανακοινώσει από την Αρχαία Ολυμπία την απόφασή του να έρθει στο φώς ένα από τα σημαντικότερα σε αρχαιολογική αξία μνημεία της χώρας. Η εντολή του ήταν σαφής στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου: «Επισπεύστε τις διαδικασίες», γι αυτό και βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία η κα Μενδώνη με κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου ώστε να κάνουν την τελευταία αυτοψχθία στο χώρο, πριν από την παρουσίαση της μελέτης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης 8 Ιανουαρίου, για την τελική, και τυπική ουσιαστικά, έγκριση.

Το Αρχαίο Γυμνασίου αποτελεί μνημείο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και η αποκάλυψη του οποίου -που αποτελεί ένα μεγάλο όνειρο για τον αρχαιολογικό κόσμο και όχι μόνο- θα ολοκληρώσει το αρχαιολογικό τοπίο της Ιεράς Άλτεως και θα ενοποιηθεί με τον χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας.

Τελευταίες λεπτομέρειες

Στην Ολυμπία, μαζί με την κα Μενδώνη έφτασαν το πρωί της Πέμπτης η διευθύντρια της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασικών Ν. Βαλάκου, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δ. Σβολόπουλος και ο τεχνικός σύμβουλος της Διαχειριστικής Αρχής Π. Μαστραντώνης που μαζί με αρχαιολόγους της Ζ΄ ΕΠΚΑ Χρήστο Λιάγκουρα και Ζαχαρούλα Λεβεντούρη και τη Σοφία Σπυροπούλου από τη Δ/νση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, έκαναν αυτοψία στα σημεία που αφορούν στο έργο, για τη συγκέντρωση των τελευταίων στοιχείων για την εισήγησή τους στο ΚΑΣ.
Υλοποίηση σε δυο φάσεις

Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι 2 εκατομμύρια περίπου, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ανταγωνιστικότητας, το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα υλοποιηθεί σε δυο φάσεις, όπως έχει ανακοινώσει και στο παρελθόν ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Η πρώτη φάση προβλέπει την ανάδειξη και προστασία του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, νοτίως των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ και βορειοανατολικώς του Αρχαίου Σταδίου της Ολυμπίας, καθώς και του αρχαίου αναλημματικού τείχους μεταξύ των νοτίων πρανών του Κρονίου λόφου και του βορείου ορίου της Άλτεως στην περιοχή του ανδήρου των Θησαυρών.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την ανασκαφική έρευνα, με τη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, για την αποκάλυψη του Αρχαίου Γυμνασίου του Ιερού, και την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου με το Νέο Μουσείο. «Απ? ότι έδειξαν οι δοκιμαστικές τομές, το Αρχαίο Γυμνάσιο, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, οπότε φορτίζεται ακόμα περισσότερο ως εύρημα, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι το Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο», σχολίασε τέλος η κα Μενδώνη.

Μετατόπιση εισόδου και διακοπή κυκλοφορίας

Οι παραπάνω εργασίες ωστόσο και η ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου με το Νέο Μουσείο, απαιτούν και μια σειρά άλλων, λειτουργικών παρεμβάσεων, στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο. Συγκεκριμένα, θα μετατοπιστεί η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου, ενώ πλέον δεν θα είναι εφικτή η κυκλοφορία των οχημάτων από τον συγκεκριμένο δρόμο, η οποία -για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής- θα μετατοπιστεί στον αγροτικό δρόμο κάτω από το Παλαιό Μουσείο. Επίσης, λόγω της υψομετρικής διαφοράς που υπάρχει, έχει ήδη υπάρξει συνεργασία με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και εξετάζεται η πρόταση για τη δημιουργία μιας πεζογέφυρας, με τμήμα ποδηλατοδρόμου για τους επισκέπτες.

Πηγή: patrisnews
 
Top