Με εντατικούς ρυθμούς είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση, όπως και τα κόμματα που τη στηρίζουν, να οδηγήσουν σε δικαστική εκκαθάριση το πολύκροτο σκάνδαλο με τη «λίστα Λαγκάρντ» και να λογοδοτήσουν, ενώπιον της Δικαιοσύνης, οι πρωταγωνιστές του.
Ενδεικτική των προθέσεων αυτών είναι η αποστροφή στο πρωτοχρονιάτιο μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία «η παλιά “ατιμωρησία” παίρνει τέλος» και «πρώην μεγαλόσχημοι πιάνονται και λογοδοτούν».
Στο πνεύμα αυτό, άλλωστε, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κατατέθηκε σε χρόνο ρεκόρ η πρόταση των τριών κομμάτων για τη σύσταση Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.
Η πρόταση των τριών κομμάτων θα συζητηθεί εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία με μυστική ψηφοφορία αναμένεται να λάβει παραπεμπτική απόφαση, αφού κοινοβουλευτικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι θα υπερκαλυφθεί ο αριθμός των 151 θετικών ψήφων που απαιτείται για να δοθεί συνέχεια στην εκκαθάριση της υπόθεσης.
Με διαδικασίες εξπρές αναμένεται, κατόπιν, να λειτουργήσει η Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία, απαρτιζόμενη από 13 μέλη από όλα τα πολιτικά κόμματα, θα εξετάσει μάρτυρες και θα εκδώσει πόρισμα.
Με το πόρισμά τους τα μέλη της Επιτροπής, εκτός από την πρόταση περί παραπομπής ή μη σε δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου σε δίκη, καλούνται, επίσης, να αποφανθούν για το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με ενδεχόμενο της παραγραφής των αδικημάτων.
Επιπροσθέτως, η Επιτροπή, με βάση την τρικομματική πρόταση, θα αποφασίσει εάν η κατηγορία της νόθευσης εγγράφου που αποδίδεται στον πρώην υπουργό «εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού».
Η απόφαση αυτή θεωρείται καθοριστική για τη συνέχεια της υπόθεσης, καθώς να κριθεί ότι το αδίκημα δεν έγινε κατά την άσκηση από τον κ. Παπακωνσταντίνου των υπουργικών καθηκόντων του, αλλά ως ιδιώτης διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα για να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο, τότε η δίκη του δεν θα γίνει με τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών, που υπόκεινται σε σύντομη παραγραφή και ούτε θα δικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.
Επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, πάντως, προβλέπεται να γίνει και νέα ψηφοφορία στη Βουλή και, εφόσον υπάρξει και πάλι παραπεμπτική πλειοψηφία του Σώματος, η υπόθεση ανατίθεται σε δικαστικό συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει και την οριστική απόφαση για την παραπομπή σε δίκη και ποια διαδικασία δικαστικής διερεύνησης θα ακολουθηθεί.
Πηγή: protothema