Σοβαρού κινδύνους ακόμα και σκοπιμότητες βλέπει πίσω από τις αλλαγές του Υπουργείου στον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Πάτρας.

Οι Αντιπρυτάνεις γνωρίζοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου θα αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες τους ,έστειλαν επιστολή παραίτησης στις 28 Δεκεμβρίου, στον Πρύτανη κ. Παναγιωτάκη, ενώ έχει καταργηθεί το Πρυτανικό Συμβούλιο και η νέα Σύγκλητος δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί.

"Αυτή τη στιγμή δικαίωμα υπογραφής έχει μόνο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και αυτό είναι επικίνδυνο, δημιουργεί φόβο, αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Και μπορεί να δημιουργήσει και πολλά πρακτικά, λειτουργικα προβλήματα. Αν π.χ. δεν μπορέσει ο Πρύτανης να υπογράψει λόγω προβλήματος υγείας , τι θα γίνει;", αναφέρει στο thebest.gr o κ, Παναγιωτάκης. Ωστόσο τονίζει ότι, το Υπουργείο δεν φαίνεται να κατανοεί την κατάσταση , ενώ βλέπει σκοπιμότητες πίσω από τις αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων.

"Είναι αρκετοί αυτοί που θέλουν ν΄αποδυναμώσουν τα δημόσια πανεπιστήμια, προκειμένου ν' αναπτυχθούν ιδιωτικά", αναφέρει.

Αναλυτικά:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω ότι από 1/1/2013 σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας υπάρχει ένα τεράστιο διοικητικό κενό. Το Πρυτανικό Συμβούλιο έχει καταργηθεί, οι αρμοδιότητες των Αντιπρυτάνεων έχουν αφαιρεθεί και η νέα Σύγκλητος δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, καθώς υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες σχετικά με τη σύνθεσή της. Επιπλέον, το Συμβούλιο Ιδρύματος δεν έχει ακόμη ΦΕΚ κι επομένως δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του. Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν επανειλημμένως στο Υπουργείο εγγράφως (όπως στο έγγραφο που σας κοινοποιήθηκε στις 9/1) αλλά και προφορικά. Στη χθεσινή συνάντηση (9/1/2013) του Προεδρείου της Συνόδου με τον κ. Υπουργό Παιδείας και το επιτελείο του δόθηκαν οι απαντήσεις που περιλαμβάνονται στην επισυναπτόμενη επιστολή του Προεδρεύοντος της Συνόδου, Καθηγητή κ. Γ. Τσάλτα, οι οποίες ωστόσο δε διευθετούν το πρόβλημα.

Με βάση τα παραπάνω, νοιώθω υποχρεωμένος να σας κοινοποιήσω την επιστολή που μου απέστειλαν οι Αντιπρυτάνεις στις 28/12/2012.

Εύχομαι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αντιληφθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, την κρισιμότητα της κατάστασης και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

Ο Πρύτανης

Γ. Παναγιωτάκης
---------------------------------------------------------
Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2013

Προς τα
Μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

κατά τη σημερινή επίσκεψή μας στον Υπουργό Παιδείας Καθηγητή κ. Κ. Αρβανιτόπουλο όπως είχαμε αποφασίσει στην συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου τ.έ., μας παρεσχέθησαν από το επιτελείο του οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

Η θητεία των Αντιπρυτάνεων παρατείνεται βάσει της νομοθεσίας που ίσχυε κατά το χρόνο της εκλογής τους (Νόμος 4009/2011 άρθρο 76 παράγραφος 11). Τα καθήκοντά τους θα πρέπει να καθοριστούν εκ νέου με απόφαση του Πρύτανη, η οποία θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, με επίκληση της α.α. νομοθεσίας. Αν και θα εξακολουθούν να ονομάζονται “Αντιπρυτάνεις” δεν θα συμμετέχουν στην Σύγκλητο με δικαίωμα ψήφου.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο δεν υφίσταται πλέον. Μέχρις ότου δημοσιευθούν οι αρμοδιότητες των Αντιπρυτάνεων στο ΦΕΚ τις σχετικές αποφάσεις τις λαμβάνει μόνος ο Πρύτανης.
Η Σύγκλητος θα πρέπει να λειτουργεί με τη σύνθεση που προβλέπει η νέα νομοθεσία, εκτός των Κοσμητόρων, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εκλεγεί (Νόμος 4009/2011 άρθρο 8 παράγραφος 19). Στη Σύγκλητο δηλαδή θα συμμετέχουν οι νεοεκλεγέντες Πρόεδροι Τμημάτων, οι Πρόεδροι και οι Κοσμήτορες των οποίων η θητεία δεν έχει λήξει και τα λοιπά μέλη που προβλέπονται στους Ν. 4009/2011 και 4076/2012.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα έγινε συνάντηση και με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Μανιάτη και τη βουλευτή κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου μετά από αίτημά τους για ενημέρωση αναφορικά με την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου καθώς και του Προγράμματος “Αθηνά”.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων
Καθηγητής Γρηγόριος Ι. Τσάλτας

H επιστολή των Αντιπρυτάνεων

Αγαπητέ κ. Πρύτανη,

Αναλάβαμε τα καθήκοντα των Αντιπρυτάνεων πριν από 28 μήνες, εκλεγμένοι από την πανεπιστημιακή κοινότητα ως μέλη του πρυτανικού σχήματος, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των καιρών και τις προσπάθειες που θα έπρεπε να καταβάλουμε για την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Κληθήκαμε από κοινού να διαχειριστούμε κρίσεις σε όλα τα επίπεδα, διατηρώντας πάντα το όραμα της ανάπτυξης. Στο διάστημα αυτό, τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι Διοικήσεις τους έγιναν αντικείμενο μιας συστηματικής συκοφάντησης και απαξίωσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες κυρίως αποσκοπούσαν στην εφαρμογή του νόμου 4009/11. Ο ν.4009/11 καθώς και η μετεξέλιξή του (ν.4076/12) καταργούν τη διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, με την ουσιαστική παύση θεσμικών οργάνων, όπως το Πρυτανικό Συμβούλιο και η Σύγκλητος, ενώ καθιερώνουν όργανα, την πλήρη σύνθεση των οποίων δεν καθορίζει η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ως μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου συμμετείχαμε, ως οφείλαμε διοικητικά, στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος.Διαφωνούμε όμως με την εφαρμογή ενός προβληματικού νόμου, που το ίδιο το Υπουργείο συχνά παρακάμπτει με εγκυκλίους και που δυνητικά διακατέχεται από αντισυνταγματικές διατάξεις και οδηγεί τα Πανεπιστήμια σε διοικητική απορρύθμιση (αν όχι ακυβερνησία) σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, με το άγνωστο μέχρι στιγμής σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», την αβεβαιότητα των διοικητικών υπαλλήλων μέσω της λεγόμενης «διαθεσιμότητας-κινητικότητας», τη χρόνια καθυστέρηση του διορισμού εκατοντάδων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, την κατά 50% μείωση του τακτικού προϋπολογισμού και τη δραματική ελάττωση των Δημοσίων Επενδύσεων, τη «δέσμευση» της περιουσίας των Πανεπιστημίων και την επιχειρούμενη λεηλασία των αποθεματικών των ΕΛΚΕ, που τα αποκόπτουν από κάθε προοπτική ανάπτυξής τους και εξωστρέφειας.

Η ολοκλήρωση της θητείας μας δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Το δικαίωμα, όμως, στη λήψη αποφάσεων μέσω της συμμετοχής μας στα συλλογικά όργανα (το οποίο μας αφαιρεί ο παρών νόμος) και η δυνατότητα να διαχειριστούμε κρίσιμες καταστάσεις, είναι αρμοδιότητες που μας παραχώρησε η πανεπιστημιακή κοινότητα που μας εξέλεξε. Σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους, από 1ηΙανουαρίου 2013, οι Αντιπρυτάνεις δεν υφίστανται, ως μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης. Συνεπώς, η παρουσία μας στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς ουσιαστικό συντονιστικό, διοικητικό ή αναπτυξιακό ρόλο. Τέλος, θεωρούμε ότι η προσπάθεια για ένα ακαδημαϊκά αυτοτελές, δημιουργικό και καινοτόμο Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποκτά τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, το μεγαλύτερο νόημά της.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Καλπαξής, Καθηγητής

Χριστόφορος Κροντηράς, Καθηγητής

Άννα Ρούσσου, Καθηγήτρια


 
Top