Τις μεθοδεύσεις και τα φάουλ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη – που εκ των υστέρων, όπως λένε, αντιλήφθηκαν – για να πετύχει τη χρηματοδότηση των εταιρειών του, μέσω της Proton Bank, εγκαταλείποντας στο τέλος την ίδια του την τράπεζα στην τύχη της, περιγράφουν στις απολογίες τους οι συγκατηγορούμενοί του.
Σύμφωνα με τα «Νέα», τα τρία πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Proton Bank Αντώνης Αθανάσογλου, Τρύφων Κολλίντζας και Δημήτρης Σαραμαντής, όταν βρέθηκαν τετ-α-τετ με τη 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, άδειασαν τον πρώην συνεργάτη τους, ενώ δεν παρέλειψαν να στρέψουν τα βέλη τους και προς την πλευρά της Τραπέζης της Ελλάδος.
Την ίδια τύχη με αυτούς είχε πάντως και το πρώην στέλεχος της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, η οποία αν και αρνήθηκε ότι είχε γνώση για τις ύποπτες δανειοδοτήσεις, κρίθηκε προφυλακιστέα.
«Εγώ στην αρχή πίστευα ότι ο βασικός μέτοχος (σ.σ. Λ. Λαυρεντιάδης) θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδος», αναφέρει στην απολογία του ο καθηγητής πανεπιστημίου Τρύφων Κολλίντζας.
«Θεωρώ ότι με την πληροφόρηση που έγινε εκ των υστέρων εξαπατήθηκα. Για να γίνει αυτό θεωρώ ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης πιθανότατα έδρασε με τη βοήθεια και άλλων αν- θρώπων στους οποίους όμως εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι», συμπληρώνει ο Τρ. Κολλίντζας σε μια ύστατη προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να πείσει τους δικαστές που αποφάσισαν για την προσωπική του ελευθερία ότι δεν είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης, όπως τον εμφανίζει το βαρύ κατηγορητήριο.
Τα τρία πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Proton Bank που έχουν προφυλακιστεί άδειασαν τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη κατά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια, δηλώνοντας ότι είναι θύματα «Δεν ξέραμε, τα μάθαμε εκ των υστέρων».
Κατά του Λαυρεντιάδη στρέφεται και στη δική του απολογία και ο Δημήτρης Σαραμαντής.
«Εγώ ως στέλεχος της τράπεζας υπήρξα θύμα μιας συστηματικής και μεθοδευμένης απατη- λής συμπεριφοράς που ξεκίνησε με τη θεαματική αγορά εκ μέρους του Λαυρεντιάδη του 31,3% των μετοχών της τράπεζας, με λεφτά που εκ των υστέρων απεδείχθη ότι ήταν δανεικά προς εταιρείες. Με τις διαβεβαιώσεις του ότι θα μετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εκατό εκατομμυρίων ευρώ, ενώ όπως αποδείχθηκε ποτέ δεν είχε τέτοια πρόθεση. Με τις διαβεβαιώσεις του ότι επιδιώκει να παραμείνει ως μέτοχος στην τράπεζα, ενώ όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων μόλις επιτεύχθηκε με τους παραπλανητικούς τρόπους η χρηματοδότηση των εταιρειών, άρχισε να εγκαταλείπει την τράπεζα, την οποία και τελικά εγκατέλειψε. Παράλληλα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα μεριμνούσε για την εξωτερική του εικόνα ως ισχυρού οικονομικού παράγοντα στο διεθνές στερέωμα, που ήταν σε θέση να αξιοποιεί ως στελέχη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ακόμα και τέως πρέσβεις υπερδυνάμεων».
«Αν γνώριζα τότε τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος ως προς τη διασύνδεση των διαφόρων πιστούχων προφανώς δεν θα υπέγραφα τις πιστοδοτήσεις», παραδέχεται το πρώην στέλεχος της Proton Bank Αντώνης Αθανάσογλου. Εξηγεί όμως, ότι τότε «είχα τη βαθιά πεποίθηση ότι όλες αυτές οι χρηματοδοτήσεις ήταν παραπάνω από συμφέρουσες για την τράπεζα.
Για την ασφάλεια άλλωστε των πιστοδοτήσεων αυτών εγγυάτο το γεγονός ότι η πηγή των στοιχείων ήταν ισολογισμοί εταιρειών, οι οποίες εκτός του μεγέθους και της προφανούς ευρωστίας τους ελέγχονταν από ορκωτούς ελεγκτές, χρηματιστήριο, κεφαλαιαγορά, πολλώ δε μάλλον ανήκαν στον μόλις διορισθέντα πρόεδρο της τράπεζας, πράγμα που τον καθιστούσε έναν από τους πλέον αξιόπιστους Ελληνες».
Πηγή: newpost