Πιό δύσκολη για τον Πρωθυπουργό αποδεικνύεται η μάχη στο εσωτερικό μέτωπο παρά η πολύμηνη σκληρή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους για την εκταμίευση της δόσης. Εντός της χώρας τα προβλήματα αθροίζονται, η υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο σκοντάφτει σε ανυπέρβλητα εμπόδια και οι αντιδράσεις στο κοινωνικό μέτωπο διευρύνονται καθημερινά, φέρνοντας την κυβέρνηση σε νευρική κρίση.

Τα μέτρα δεν υλοποιούνται


Η αποτυχία της κυβέρνησης να καταρτίσει ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο, η αδυναμία εκτέλεσης της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις δικαστικών και η εικόνας διάλυσης στην Παιδεία είναι μόνο μερικές από τις όψεις της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Πρωθυπουργός.

Ως πλήγμα έγινε δεκτό στο Μέγαρο Μαξίμου το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν τα τρία κόμματα της συγκευβέρνηση που δεν μπόρεσαν να συντάξουν ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο που να μην πλήττει εκ νέου μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα μπρος-πίσω του οικονομικού επιτελείου και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού που αναγκάστηκε να δηλώσει «Στηρίζω τη μεσαία τάξη, είμαι με το μέρος της», κατά την παρέμβασή του στο Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο, αποδεικνύουν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Η φτώχεια εξαπλώνεται


Την ίδια ώρα, διαρκή πτωτική πορεία ακολουθούν οι αποδοχές των εργαζομένων κατά την τελευταία διετία σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ενώ όλο και περισσότερα κοινωνικά στώματα οδηγούνται στην φτωχοποίηση.

Όπως αναφέρει το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, κατά την τελευταία διετία ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε από το 84% στο 74% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ, κατά την ίδια περίοδο η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει μειωθεί κατά 50%.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο βασικός μισθός κυμαίνεται σε επίπεδα χωρών που βρίσκονται στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Σλοβενία, ενώ δείχνει να διολισθαίνει προς τα επίπεδα των χωρών της τρίτης ταχύτητας, όπως οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Ανησυχητικά όμως είναι και τα ευρήματα για το εύρος της φτώχειας στην Ελλάδα. Με βάση τα δεδομένα του 2011, η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των «15» (21,4%), μετά την Ισπανία.

Δραματικά τα γκάλοπ


Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα αποτυπώνονται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται το τελευταίο δίμηνο και αποδεικνύουν ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα που στηρίζουν το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί o ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 4 έως 6 μονάδες σε σχέση με τη ΝΔ, ενώ η Χρυσή Αυγή γνωρίζει πρωτόγνωρη δημοσκοπική άνοδο και αγγίζει ποσοστά που φτάνουν το 14%. Πιεσμένη από τα δεξιά και από τα αριστερά κόμματα η ΝΔ, βρίσκεται στη μέγγενη ενός «αντιμνημονιακού τόξου» και όλα δείχνουν ότι η δημοσκοπική πτώση ενδέχεται να συνεχιστεί.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταποντίζονται στις δημοσκοπήσεις αφού οι πολίτες δείχνουν να στρέφονται στην αντισυστημική ψήφο και στα κόμματα που στηρίζουν την κατάργηση του Μνημονίου.

Ετσι, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ εναντίον της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που θα γίνουν σήμερα, Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου.

Η Λεωφόρος Συγγρού για πρώτη φορά έκανε λόγο ευθέως για «κουκουλοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ άφησε ξεκάθαρα υπονοούμενα και για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της MARFIN όπου είχαν χάσει την ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Η αφορμή δόθηκε από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που με ανακοίνωση της απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια για την δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. «Η ξοφλημένη μνημονιακή συγκυβέρνηση, πρέπει να ανατραπεί εδώ και τώρα. Να τους κάνουμε παρελθόν!» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Νεολαίας του Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: iefimerida
 
Top