Εν μέσω διαπραγματεύσεων βρίσκεται η Αθήνα με τη Βέρνη με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας για τον προσδιορισμό του τρόπου φορολόγησης των καταθέσεων Ελλήνων φορολογικών κατοίκων, καθώς και του ύψους του συντελεστή φορολόγησης των ελληνικών κεφαλαίων.

Φορολογικές συμφωνίες έχουν ήδη συναφθεί με τη Βρετανία και την Αυστρία, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013, αλλά και με τη Γερμανία (όχι όμως με τη σύμφωνη γνώμη της γερμανικής Άνω Βουλής), ενώ σειρά παίρνουν οι Ελλάδα, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά τις Γερμανία, Βρετανία και Αυστρία, οι προτεινόμενες επιλογές είναι τρεις: να αποκαλύψουν οι κάτοικοι εθελοντικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, να διατηρήσουν το απόρρητο των λογαριασμών τους, αποδεχόμενοι την εφάπαξ φορολόγηση των παρελθόντων καταθέσεων και τη φορολόγηση του εισοδήματος των μελλοντικών καταθέσεων τους, ή να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Τέτοιου τύπου αναμένεται να είναι και η συμφωνία του ελβετικού κοινοβουλίου με την Ελλάδα, με πολλά όμως προβλήματα, καθώς ενστάσεις έχουν τόσο το ελβετικό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και το ελληνικό υπουργείο οικονομικών. Τα προβλήματα που επισημαίνει η ελληνική πλευρά είναι: η μη αποκάλυψη των ονομάτων των δικαιούχων των λογαριασμών, το γεγονός ότι το ποσό που θα αποδίδεται θα υπολογίζεται αποκλειστικά από τις ελβετικές αρχές, ότι εξαιρούνται λογαριασμοί δικαιούχοι των οποίων είναι μορφώματα τύπου trust και, τέλος, ότι υπάρχει περιορισμός ανταλλαγής πληροφοριών εκ μέρους της Ελβετίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων on line: «Κατά τη διάρκεια πρόσφατων ενημερωτικών συναντήσεων τραπεζικών, κυβερνητικών και πολιτικών στελεχών με Έλληνες δημοσιογράφους στην Ελβετία, δόθηκαν στοιχεία για τη θέση του ελβετικού τραπεζικού τομέα στην οικονομία της χώρας. Όχι όμως και σαφή στοιχεία για το ύψος των «ελληνικών καταθέσεων», στη βάση της «αδυναμίας» συλλογής τέτοιων στοιχείων καθώς και της «αδυναμίας διάκρισης» των κεφαλαίων αυτών, καθώς, ένα μέρος ανήκει σε Έλληνες φορολογικούς πολίτες, άλλο μέρος σε Έλληνες που δηλώνουν κάτοικοι τρίτων χωρών, ενώ μέρος είναι κεφάλαια που δεν φορολογούνται, καθώς προέρχονται πχ από τη ναυτιλία».

Πηγή: iefimerida
 
Top