Οι διατροφικοί πειρασμοί των Χριστουγέννων είναι πάρα πολλοί, όπως τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, τα άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά, τα αλκοολούχα ποτά, το πολύ φαγητό, τα αναψυκτικά, τα συνεχόμενα τραπεζώματα σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, καταναλώνουμε περίπου 5.000 με 6.000 θερμίδες, τις τριπλάσιες περίπου από αυτές που απαιτούν οι ενεργειακές μας ανάγκες ενώ ο μέσος όρος αύξησης βάρους την περίοδο των εορτών για τον καθένα μας είναι περίπου 2 με 3 κιλά.
Οκτώ συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε τα τεράστια διατροφικά «λάθη»:
- Όταν είμαστε καλεσμένοι για δείπνο σε σπίτι δεν πρέπει να μένουμε νηστικοί μέχρι την ώρα του δείπνου γιατί θα πεινάμε πολύ με αποτέλεσμα να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα.
- Στο τραπέζι είναι προτιμότερο να ξεκινάμε το γεύμα μας με μια σαλάτα για να αυξήσουμε το αίσθημα του κορεσμού και ταυτόχρονα να μειώσουμε το λίπος που θα απορροφηθεί στο έντερο.
- Επιλέγουμε λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί (2 ποτήρια για τους άνδρες, 1 για τις γυναίκες ανά ημέρα). Το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά από τα πολλά λιπαρά. αναψυκτικό.
- Από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά το μελομακάρονο έχει τις λιγότερες θερμίδες και δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και ζωικά λιπαρά. Αποτελεί τη καλύτερη επιλογή σε αντίθεση με τους κουραμπιέδες.
- Οταν δεν είμαστε καλεσμένοι σε τραπέζι καλό είναι να «γλυτώνουμε» τον οργανισμό μας από τα πολλά ζωικά λίπη και να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και άπαχα γαλακτοκομικά.
- Η υπερδιατροφή των Χριστουγέννων απαιτεί άφθονο νερό. Το πολύ αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό και πρέπει να αναπληρώνουμε το νερό που χάνουμε πίνοντας αρκετή ποσότητα καθημερινά.
- Για να αντισταθμίσουμε τις επιπλέον θερμίδες που καταναλώνουμε λόγω εορτών μπορούμε να περπατήσουμε, να πάμε στο γυμναστήριο, να χορέψουμε, να κάνουμε δουλειές στο σπίτι, να κάνουμε βόλτες σε πάρκα, βουνά ή στην παραλία.
- Να περιορίσουμε το επιπλέον αλάτι. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό μας.
Πηγή: iefimerida