Όπως αναφέρει η εφημερίδα "6 μέρες", ο Γ. Αγγελικούσης χρωστούσε επί έξι χρόνια 6,2 εκατ. ευρώ για φόρο ακινήτου 6.000 τ.μ στη Συγγρού και πλήρωσε τελικά 5,2 εκατ. ευρώ.

Οι νομικοί παραστάτες του πάλεψαν στην Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και πέτυχαν έκπτωση ενός εκατ. ευρώ.

"Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών του άρθρου 70Α αποφάσισε ομόφωνα να καταλογιστεί το πρόστιμο στον εφοπλιστή, πράγμα που αποδέχθηκαν μετά από διαπραγμάτευση οι δικηγόροι και οικονομικοί του σύμβουλοι. Τα συμφέροντα του Δημοσίου, υποστήριξε, με εισήγησή του ενώπιον της Επιτροπής, επόπτης ελέγχου μεγάλης εφορίας του Πειραιά, η οποία είχε εντοπίσει τη φοροαποφυγή για το ιδιόκτητο ακίνητο που διατηρεί ο εφοπλιστής στη λεωφόρο Συγγρού", αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει πως το συγκεκριμένο ακίνητο είναι εγγεγραμμένο σε offshore εταιρεία και δεν είχαν καταβληθεί οι ειδικοί φόροι που αναλογούν στο 3% της αντικειμενικής του αξίας μέχρι το 2009 και στο 15% μετά το 2009, όπως προβλέπει νόμος που ψηφίστηκε το 2010 για όσα ακίνητα φέρονται να έχουν δηλωθεί σε εξωχώριες εταιρείες.


Ομόφωνα η εξαμελής επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών με πρόεδρο τον δικαστικό Νίκο Ασημακόπουλο αποδέχθηκε και ενέκρινε την επιβολή του προστίμου συμφωνώντας παράλληλα με τους εκπροσώπους του εφοπλιστή να υπάρξει αφαίρεση μόνο των προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί επί καθυστερούμενων προς καταβολή φόρων. Τελικά, το αρχικό ποσό μειώθηκε σε 5,2 εκατ. ευρώ.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής, ενώ κατατάσσεται τέταρτος στη νέα παγκόσμια λίστα που συνέταξαν οι «Lloyd’s» του Λονδίνου, στην οποία και συγκαταλέγονται άλλοι δεκατρείς Έλληνες εφοπλιστές και στελέχη της ναυτιλίας.

Διαθέτει πάνω από 100 πλοία, ανάμεσά τους δεξαμενόπλοια και φορτηγά, και –προς τιμήν του- χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά την ελληνική σημαία απασχολώντας εκατοντάδες Έλληνες ναυτικούς.

ΤΟ ΥΠΟΙΚ έχει δώσει εντολή σε όλες τις μεγάλες εφορίες να κάνουν έλεγχο σε όλα τα ακίνητα που φέρονται να κατέχουν επιχειρηματίες και εφοπλιστές, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι δηλωμένα για ευνόητους λόγους σε offshore εταιρείες. Μια απίστευτη σύμπτωση πάντως έδωσε αφορμή για… σχόλια στις τάξεις των εφοριακών, καθώς χτες ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις 165 προϊσταμένων εφοριών, διευθυντών, υποδιευθυντών και εποπτών.

Στο πλαίσιο αυτών των μεταθέσεων, ο επόπτης ελέγχου της εφορίας Πειραιά που είχε εισηγηθεί την επιβολή του προστίμου στον εφοπλιστή, για λογαριασμό του Δημοσίου, μετατέθηκε σε θέση ταμία σε εφορία του Βύρωνα.

Πηγή: news247
 
Top