Συζητήσεις προκάλεσε η απαγόρευση του facebook και του twitter για τους ιερείς. Από τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, διαψεύδουν ότι είναι μια κίνηση για να διωχθούν οι νέες τεχνολογίες και η πρόοδος.
Μεγάλη συζήτηση ξέσπασε τόσο στους κόλπους των πιστών, όσο και στις τάξεις των θαυμαστών των νέων τεχνολογιών, η απαγόρευση της χρήσης των facebook, twitter, msn κλπ από τους ιερείς, μετά από εγκύκλιο του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, θέμα που αποκάλυψε η εφημερίδα «Γεγονός».
Εφημερίδες, ειδικά μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, έπαιξαν το θέμα(σε πολλές περιπτώσεις με τίτλους όχι κολακευτικούς για τον Μητροπολίτη κ.κ. Κοσμά) ενώ έκαναν και αναφορές όπως «σε εκκλησιαστικού περιεχομένου διαδικτυακές σελίδες και φόρουμ έχει «ανάψει» η συζήτηση για το θέμα, καθώς οι νεότερες γενιές ιερωμένων -και όχι μόνο- χρησιμοποιούν συχνά το διαδίκτυο για την προώθηση του θρησκευτικού λόγου και θεωρούν εκτός πραγματικότητας την εγκύκλιο».
Η αλήθεια είναι ότι ο Μητροπολίτης ήταν σαφής : «Μετά από προσεκτικήν έρευναν και παρακολούθησιν διεπιστώσαμεν ότι κληρικοί της ημετέρας Ι.Μ. έχουν και χρησιμοποιούν σελίδας κοινωνικής δικτυώσεως εις το διαδίκτυον με αποτέλεσμα να προκαλούν εις εαυτούς και αλλήλους πειρασμόν, ανυπολόγιστον πρόκλησιν και βλάβην πνευματικήν, ατομικήν και οικογενειακήν» ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν κυρώσεις για όσους ιερείς δεν πειθαρχήσουν.
Από τη Μητρόπολη, όμως, διαψεύδουν ότι αυτή είναι μια κίνηση για να διωχθούν οι νέες τεχνολογίες και η πρόοδος. Από ανθρώπους κοντά στον Μητροπολίτη λέγεται ότι, αντίθετα, θεωρεί γοητευτικό το γεγονός ότι πολλοί ιερείς έχουν ιστοσελίδες και χρησιμοποιούν τους υπολογιστές, όπως άλλωστε κάνει και η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
«Ο Μητροπολίτης δεν έχει πρόβλημα με την πρόοδο και τις τεχνολογίες ή ακόμη περισσότερο με τη μάθηση, όπως έγραψαν κάποιοι» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. «Απλώς, επειδή τα κοινωνικά δίκτυα τα χρησιμοποιούν περισσότερο οι νέοι ιερείς θέλει να προλάβει την υπερέκθεσή τους, αλλά και διάφορους καλοθελητές που θα παρατηρούν την προσωπική τους ζωή. Κάτι είδε ο Μητροπολίτης και θέλησε να επαναφέρει τους ιερείς στο να θυμούνται ποιος είναι ο πρώτιστος ρόλος τους στην κοινωνία. Τα μέσα αυτά είναι το μέλλον αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται άκριτα, ειδικά αν έχεις ένα ρόλο όπως του ιερέα, του δασκάλου, του λειτουργού της δικαιοσύνης κλπ»
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που είναι κοντά στον Μητροπολίτη λένε ότι κάθε άλλο παρά αποστρέφεται το ρόλο του internet, καθώς το θεωρεί σύγχρονο εργαλείο για την έρευνα και τη γνώση. Όμως δεν επιθυμεί την προσωπική πρόκληση των ιερέων, μόνο και μόνο για να εκθειάζεται ο ίδιος από διάφορα ΜΜΕ.
Πηγή: Εφημερίδα "Γεγονός"