Οι αρτοποιοί της περιοχής κρατάνε αντιστάσεις και διατηρούν σταθερή την τιμή του ψωμιού, απορροφώντας τη μεγάλη αύξηση στην τιμή των αλεύρων και στο σύνολο των λειτουργικών εξόδων. Οι καταναλωτές ωστόσο με δυσκολία το αγοράζουν. Αυξάνονται γεωμετρικά εκείνοι που ζητούν… μπαγιάτικο ψωμί στη μισή τιμή

Εγκλωβισμένη στις «σκληρές διαπραγματεύσεις» η κυβέρνηση, δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα… σε μια κοινωνία που, θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά «δεν είναι μηχανή», σ’ ένα σύνολο ανθρώπων που «δεν είναι ανταλλακτικά».

Δυστυχώς η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να «διαπραγματεύεται». Δεν κυβερνά! Διότι αν το έκανε, θα ασχολούταν έστω και επιφανειακά με τα μικρά, άλλοτε, προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, αυτά που σήμερα για τη συντριπτική πλειοψηφία, μοιάζουν με ανυπέρβλητα βουνά. Και αυτός ακόμη ο άρτος ημών ο επιούσιος, για τη μητέρα που δεν έχει το 1,80 ευρώ να τον αγοράσει, πρόβλημα είναι.

Οι πρόσφατες σημαντικές αυξήσεις στα άλευρα ενέτειναν την ανησυχία για επικείμενη αύξηση και στην τιμή του ψωμιού. Ευτυχώς όμως οι αρτοποιοί του Αγρινίου και ευρύτερα της περιοχής, δεν έχουν εκδηλώσει την παραμικρή πρόθεση να μετακυλήσουν το κόστος στον καταναλωτή. Αντιθέτως, απορροφούν και αυτή την αύξηση, όπως έχουν κάνει με τις αλυσιδωτές αυξήσεις στο σύνολο των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν και γενικότερα στα λειτουργικά τους έξοδα, συν βεβαίως το ΦΠΑ.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ η εφημερίδα «Συνείδηση» μίλησε με πολλούς αρτοποιούς. Όλοι είπαν πως καταφέρνουν και επιβιώνουν χάρη στην προσωπική εργασία των ίδιων και του συνόλου των μελών της οικογένειάς τους! Μίλησαν ακόμη για την άγρια φορολόγηση, για τις διαδοχικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, στις τιμές που προμηθεύονται τα υπόλοιπα προϊόντα που πωλούν ή τα υλικά για τα λοιπά αρτοσκευάσματα, για τις αυξήσεις μέχρι και στις σακούλες όπου βάζουν το ψωμί για να το δώσουν στον πελάτη – καταναλωτή. Και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει απ’ τη δική τους πλευρά καμία αύξηση, ούτε και τώρα θα κάνουν. Κι ας ξέρουν ότι επίκεινται και νέες αυξήσεις στα άλευρα.

Κάτι εξίσου σημαντικό που εντοπίσαμε και πρέπει να σημειώσουμε είναι πως στον κλάδο των αρτοποιών ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Και η τιμή κυμαίνεται από 1,40 έως 2,00 ευρώ, με συνηθέστερη βέβαια το 1,80 ευρώ ανά κιλό. Τα κόστη λοιπόν, έχουν δραματικά αυξηθεί, η τιμή έμεινε σταθερή για χρόνια… η ζήτηση όμως έχει μειωθεί.

Οι περισσότεροι μας μίλησαν για μείωση πωλήσεων στο ψωμί (στα λοιπά προϊόντα είναι πολύ μεγαλύτερη) της τάξης του 5%. Το ποσοστό μοιάζει μικρό, πολύ περισσότερο αν συγκριθεί με το 40% και το 50% που εντοπίζουμε σε άλλους κλάδους, όμως… εδώ μιλάμε για το ψωμάκι. Κι αν σήμερα υπάρχουν συμπολίτες μας που στερούνται ακόμη και το ψωμί, τώρα με το νέο «χοντρό πακέτο» των περικοπών, τι θα συμβεί;

Πέρυσι εντοπίσαμε και αρκούντος σχολιάσαμε το γεγονός πως αρκετοί πολίτες, μη μπορώντας να διαθέσουν το 1,80 ευρώ για να αγοράσουν ψωμί, ζητούσαν εκείνο που πιθανώς είχε ξεμείνει απ’ την προηγούμενη μέρα. Δυστυχώς το φαινόμενο τείνει να γενικευτεί. Αρτοποιοί λένε πως όλο και περισσότερο συχνά εμφανίζονται άνθρωποι που ζητούν χθεσινό και προχθεσινό ψωμί. Κάποιοι λένε ότι το θέλουν για τα σκυλιά (το γεγονός όμως ότι ποτέ δεν αγοράζουν φρέσκο ψωμί για την οικογένεια δείχνει πως μάλλον δεν είναι για τα σκυλιά, αλλά, δυστυχώς, για τα παιδιά…), άλλοι δεν κρύβουν το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό των πολιτών που ζητούν να αγοράσουν το «μπαγιάτικο» ψωμί στη μισή τιμή.

Πηγή: agriniopress
 
Top