Την αξιοποίηση του κτιρίου της εταιρείας Atmel που γειτνιάζει με την Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας με σκοπό την εγκατάσταση εκεί νέων επιχειρήσεων έρευνας και καινοτομίας ζήτησε σήμερα με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο Περιφερειάρχης ζητά το κτίριο να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια και να αξιοποιηθεί για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας.
«Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα βιώνει δραματικά την πέμπτη χρονιά ύφεσης, να μην αφήνουμε κανένα ποσό να σπαταλάται ή να μένει ανεκμετάλλευτο ή να μην διεκδικείται. Επιβάλλεται δε, να βάλουμε επιτέλους ένα τέλος κύρια στις διοικητικές παραλείψεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια, των λιγοστών αλλά πολύτιμων πόρων που το Κράτος μας μπορεί να διαθέτει», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας.
Και προσθέτει: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε στις επιχορηγήσεις των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω των αναπτυξιακών νόμων, επενδύσεις οι οποίες έμειναν στα χαρτιά και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ή έκλεισαν πριν την συμβατική τους υποχρέωση. Ευθύνη ενός συντεταγμένου Κράτους είναι η άμεση επιστροφή στα ταμεία των ποσών που βεβαιωμένα του οφείλονται.
Στην Πάτρα υπάρχει η περίπτωση επιχορήγησης επένδυσης της εταιρείας ATMEL (αμερικανικών συμφερόντων), για τη δημιουργία κέντρου έρευνας, σχεδίασης παραγωγής πρωτοτύπων και ανάπτυξης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε εφαρμογές πολυμέσων και τηλεπικοινωνιών, για την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επέβαλε κύρωση επιστροφής ενίσχυσης η οποία και βεβαιώθηκε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (Α΄ Πατρών) για ποσό 3.257.528,00€ (ΦΕΚ Β΄1073/9-4-2012).
Επιπροσθέτως, στο Άρθρο 241 του Ν. 4072 (ΦΕΚ Α΄ 86/11-4-2012) παρ. 6 προβλέπεται ότι «σε έλλειψη ταμειακής ρευστότητας του οφειλέτη, το Δημόσιο μπορεί να εξοφλείται για βεβαιωμένες οφειλές προς αυτό από επιστροφή επιχορήγησης των νόμων 1892/1990 (Α΄101), 2601/1998 (Α΄81), 3299/2044 (Α΄261) και 3908/2011 (Α΄8) με μεταβίβαση των επιχορηγηθέντων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, χωρίς αντάλλαγμα».
Έκτοτε καμία ενέργεια για την είσπραξη των οφειλομένων από πλευράς του ελληνικού δημοσίου δεν έχει γίνει, παρά τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας στις εκάστοτε Πολιτικές Ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων».
«Από εσάς κύριε Υπουργέ», καταλήγει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης «θέλουμε τη δέσμευσή σας προκειμένου, στο πλαίσιο των δικών σας αρμοδιοτήτων, να γίνει χρήση του άρθρου 241 του ανωτέρω Νόμου και να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε ένα κτήριο που γειτνιάζει με την Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας και φτιάχτηκε με δημόσιο χρήμα για την ενίσχυση της έρευνας και της εφαρμογής στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, να χρησιμοποιηθεί επιτέλους και να μην μείνει ένα φάντασμα που συν τω χρόνω θα απαξιωθεί πλήρως.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτίθεται είτε μέσω παραχώρησης χρήσης, είτε και πλήρους παραχώρησης, να χρησιμοποιήσει το εν λόγω κτήριο ως χώρο φιλοξενίας νέων επιχειρήσεων έρευνας, παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, με δεδομένο ότι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας με τις Πολυτεχνικές του Σχολές, την Ιατρική Σχολή, το Τμ. Βιολογίας, όπως και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, τα Α.ΤΕΙ, το ΕΑΠ μαζί με τα ερευνητικά ιδρύματα καθιστούν την περιοχή μας κόμβο τεχνολογικών εξελίξεων και πόλο έλξης επιχειρήσεων διεθνούς εμβέλειας που επενδύουν πάνω στη νέα γενιά επιχειρηματιών, στο ταλαντούχο ανθρώπινο κεφαλαίο της Χώρας μας.
Πιστεύουμε ότι θα σας βρούμε αρωγό στο αίτημα μας και ότι όλοι μαζί Κεντρική Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και ανθρώπινο δυναμικό, δουλεύοντας ισότιμα σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα οδηγήσουμε την Ελλάδα σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης».